Hyundai Forums banner

Serwis indukcyjny??

2 reading
24K views 55 replies 24 participants last post by  flemmons  
#1 ·
Zrobiłem wymianę oleju w ten weekend. Jak zwykle doradca dzwoni do mnie, aby polecić bezsensowną usługę, lub jak przypuszczam. Nazwał to "serwisem indukcyjnym", a kiedy zapytałem, co to do cholery jest, powiedział, że pomaga w przyspieszeniu i oszczędności paliwa.... :| Zacytował również cenę około 180 dolarów za to. Nie mam pojęcia, co tak naprawdę by zrobili. Czy ktoś tu miał coś takiego wcześniej? Odrzuciłem tę usługę, tak jak odrzuciłem wymianę płynu chłodzącego, którą polecali mi ostatnie trzy razy, ponieważ w książce jest napisane 120 000 mil dla tego. Jestem pewien, że następnym razem, gdy pójdę, spróbują mnie złapać na starej usłudze czyszczenia hamulców.

#2 ·
Serwis indukcyjny to zazwyczaj płyn czyszczący, który wstrzykuje się do wlotu powietrza silnika (układu dolotowego) podczas pracy silnika. Płyn jest przenoszony przez cały układ dolotowy, dzięki czemu czyści przepustnicę, układ EGR (jeśli silnik go posiada) i zawory wlotowe. Prawdopodobnie warto w silnikach GDi, ponieważ mają tendencję do gromadzenia się nagaru na zaworach.

#4 · (Edited)
Elantra z 2013 roku nie jest GDI, GT z 2014 roku, nie jestem pewien. Serwis indukcyjny, cóż, nie jest zalecany jako rutynowa konserwacja w żadnej instrukcji obsługi, jaką kiedykolwiek widziałem, niezależnie od producenta. Może poproś przedstawiciela serwisu, aby pokazał Ci, gdzie w instrukcji obsługi jest wymieniona ta usługa? Teraz, jeśli silnik faktycznie nie działa prawidłowo, to w ostateczności mogę tego spróbować. Zanim to zrobię, uruchomiłbym butelkę środka czyszczącego wtryskiwacze przez układ paliwowy, aby sprawdzić, czy to pomoże. Jednak silnik, który działa dobrze, nie potrzebuje regularnego serwisu indukcyjnego, to ogromny zarobek dla dealera, dlatego jest tak mocno promowany przez przedstawicieli serwisu.

#6 ·
GT z 2014 roku to silnik GDi i od czasu do czasu będzie wymagał czyszczenia zaworów. Może co 50 tysięcy mil? Zależy to od interwałów wymiany oleju i od tego, jak mocno regularnie obciążasz swój silnik. Zdecydowanie nie warte 180 $... Zdejmowanie korpusu przepustnicy i spryskanie puszki środka do czyszczenia zaworów w kolektorze dolotowym to maksymalnie 10 minut pracy.

Środek do czyszczenia wtryskiwaczy NIE zadziała do czyszczenia zaworów w silnikach GDi.

#7 ·
GT z 2014 roku to silnik GDi i od czasu do czasu będzie wymagał czyszczenia zaworów. Może co 50 tysięcy mil? zależy od interwałów wymiany oleju i od tego, jak mocno regularnie obciążasz silnik. zdecydowanie nie warte 180 $... Zdejmowanie korpusu przepustnicy i spryskiwanie puszki środka do czyszczenia zaworów w kolektorze dolotowym to maksymalnie 10 minut pracy.

Środek do czyszczenia wtryskiwaczy NIE zadziała do czyszczenia zaworów w silnikach GDi.
Zalety wtrysku do portów! :)

#8 ·
Zrobiłem wymianę oleju w ten weekend. Jak zwykle, doradca dzwoni do mnie, aby polecić bezsensowną usługę, lub jak przypuszczam, że taką jest. Nazwał to "usługą indukcyjną", a kiedy zapytałem, co to do cholery jest, powiedział, że pomaga w przyspieszeniu i oszczędności paliwa.... :|

Zacytował również gdzieś około 180 dolarów za to. Nie mam pojęcia, co tak naprawdę by zrobili. Czy ktoś tu miał już coś takiego robione? Odrzuciłem tę usługę, tak jak odrzuciłem wymianę płynu chłodzącego, którą polecali mi ostatnie trzy razy, ponieważ w książce jest napisane 120 000 mil dla tego.

Jestem pewien, że następnym razem, gdy pójdę, spróbują mnie złapać ze starą usługą czyszczenia hamulców.
Jedynymi, którzy to polecają, są dealerzy i ci, którzy chcą twoich pieniędzy.

Ta usługa wciąga miliony klientów rocznie z wielu salonów, nie tylko salonów Hyundaia.

#11 ·
Jedynymi, którzy to polecają, są dealerzy i ci, którzy chcą twoich pieniędzy.

Ta usługa wciąga miliony klientów rocznie z wielu salonów, nie tylko salonów Hyundaia.
Sprzedali mi to do mojego Elantry. Dokładnie 180 dolarów, jak stwierdził autor oryginalnego postu. Narzekałem na lekko niestabilne obroty biegu jałowego i ZAPEWNIONO mnie, że to rozwiąże problem. Cóż, jeśli wszyscy się zastanawialiście...

Jedyne, co się zmieniło, to to, że 180 dolarów zostało pobrane z mojego konta czekowego, zanim wyjechałem z posesji dealera. Niestabilne obroty biegu jałowego....DALEJ DOKŁADNIE TAKIE SAME.

Dobrze mnie przejechali....

#9 ·
Więc moje przeczucie było słuszne. Wiedziałem, że to bzdura i prawdopodobnie coś, co mógłbym zrobić sam, jeśli w ogóle byłoby to potrzebne. Prawdopodobnie posłucham rady CyprusCorner i zrobię to sam co 50 tysięcy km lub coś w tym stylu. Dzięki, chłopaki!

#10 ·
Dealerzy naprawdę próbują sprzedać więcej (chyba taka ich praca). Poszedłem na prostą wymianę oleju - pierwszą od czasu zakupu samochodu jesienią - i próbowali mi sprzedać wymianę oleju na półsyntetyczny (przepraszam, proszę mi dać 5W20) oraz rotację i wyważanie opon (pomimo faktu, że założyłem opony zimowe i felgi zaledwie 6 tygodni temu). Dzięki, ale nie. Myślę, że zacznę kupować filtry Hyundai i robić własne wymiany oleju zamiast płacić 70 dolarów u dealera.

#12 ·
Sam wykonuję wszystkie czynności konserwacyjne. 70 dolarów za wymianę filtra kabinowego? 450 dolarów za "serwis" na 50 tysięcy mil? NIE, DZIĘKUJĘ. Zachowuję paragony za części i zrobiłem tak wiele przy moim samochodzie, że i tak prawdopodobnie nie byłby objęty gwarancją. Mam 56 tysięcy na podwoziu i 6 tysięcy na "nowym" silniku. Jeśli wiesz, co robisz i akceptujesz ryzyko wykonywania własnej pracy, to jak najbardziej rób to sam. Zawsze możesz skorzystać z Jiffy Lube / Drive-thru, gdzie wymiana oleju kosztuje 30-50 dolarów. Nie pójdę do dealera, chyba że naprawdę coś jest nie tak.

#15 ·
Nie jestem pewien, gdzie zniknął mój wcześniejszy post, ale to od Hyundaia dla silnika Elantra 1.8L GDI. Miałem 1.8L w moim coupe z 2013 roku i byłem prawie pewien, że to silnik GDI. Według Hyundaia, Elantra 1.8L i GT 2.0L to oba GDI. 2.0L ma sprężanie 11,5:1.

SPECYFIKACJE SILNIKA NU 1.8-LITRA GDITypI4 DOHC 16 zaworówPojemność skokowa1.8L (1797 cm³)Średnica cylindra x skok tłoka81 mm x 87,0 mmStopień sprężania10,3 : 1Wtrysk paliwaWtrysk paliwa wielopunktowegoBlok cylindrówHPDC AluminiumGłowica cylindrówAluminiumMaks. moc (KM)148 @ 6500 obr./minMaks. moment obrotowy (lb-ft)131 @ 4700 obr./min

#17 ·
1.8 nie jest wtryskiwany bezpośrednio.
Interesujące, ponieważ stąd pochodzą informacje:

SILNIK NU 1.8-LITRA: RÓWNOWAGA TECHNOLOGII I WARTOŚCI DLA NAJLEPSZEJ W KLASIE WYDAJNOŚCI

I konkretnie mówi, że jest to silnik GDI w danych i jest wymieniony do użytku w Elantrze. Czy coś się zmieniło? To nie byłby pierwszy raz, kiedy redaktor nie sprawdził ogłoszenia. Zgadzam się, że większość innych źródeł i niektóre inne źródła Hyundaia podają MPI dla 1.8L. Opierając się na różnicach w stopniu sprężania, podejrzewam, że masz rację. Nadal robi na mnie wrażenie, że można uruchomić silnik o stopniu sprężania 11,5:1 na zwykłym paliwie. W moich starych czasach hot rodów nigdy by to nie zadziałało z dużym, pożerającym benzynę gaźnikiem na silnikach o stopniu sprężania nawet 10:1.

Czy są szczegóły dotyczące tego, czym jest serwis indukcyjny? Czyszczenie korpusu przepustnicy, wciąganie środka czyszczącego do głowicy, aby uderzyć w tylną stronę zaworów, czy też oba?

#18 ·
To wydaje się być błędem, ponieważ w karcie informacyjnej wtrysk paliwa jest wymieniony jako 'Multi-port', a nie bezpośredni. Żaden z reflektorów nie wspomina z nazwy o bezpośrednim wtrysku, więc przypuszczam, że ktoś skopiował i wkleił z wersji 1.6 lub 2.0, które mają bezpośredni wtrysk i po prostu zapomniał usunąć listę GDI.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#20 ·
Wow, naprawdę trafiłem w czuły punkt! lol

Lubię robić część mojej pracy sam, kiedy mogę. Ale miejsce, w którym mieszkam, trochę ogranicza to, co mogę zrobić - mieszkanie z wspólnym parkingiem i zasadami dotyczącymi wykonywania napraw samochodowych. Poza tym, nic z płynami nie chciałbym tam robić, bo jeśli coś rozleję, to zapomnij. To byłby koniec świata. Więc chodzę do dealera, ale głównie dlatego, że nie znam godnego zaufania mechanika, do którego mógłbym pójść zamiast tego. To do bani.

#25 ·
Lubię robić część mojej pracy sam, kiedy mogę. Ale miejsce, w którym mieszkam, trochę ogranicza to, co mogę zrobić - mieszkanie z wspólnym parkingiem i zasadami dotyczącymi wykonywania czynności konserwacyjnych samochodu. Plus, nic z płynami nie chciałbym tam robić, ponieważ jeśli coś rozleję, zapomnij o tym. To byłby koniec świata. Więc idę do dealera, ale to głównie dlatego, że nie znam godnego zaufania mechanika, do którego mógłbym pójść. To do bani.
Stary wątek, ale są sposoby na obejście tego. Klub samochodowy w pracy z warsztatem. Przyjaciel, który pozwoli ci wymienić olej w swoim domu. W najgorszym przypadku zdobądź uszczelniony pojemnik na spust i możesz podjechać na parking centrum handlowego lub firmy i tam wymienić olej.

Każdy samochód z silnikiem GDI (Gas Direct Injection) musi być świadomy możliwości osadzania się węgla wokół zaworów dolotowych i kolektorów
Myślę, że większość tego F-U-D na silnikach GDI została już rozwiązana. Wczesne BMW/AUDI miały poważne problemy z osadzaniem się węgla. Ford używa GDI od co najmniej 2011 roku i nie słyszałem o poważnych problemach z ich silnikami. Myślę, że dostosowali rozrząd zaworów, aby umożliwić części natrysku przejście nad zaworami dolotowymi. Mam dopiero 3 tysiące mil na moim Accent, więc za wcześnie, żeby powiedzieć, ale nie tracę przez to snu.

#21 ·
Znalezienie klucza, któremu można zaufać, to jedna z wielkich tajemnic życia........Dealer widzi moje samochody tylko wtedy, gdy GT potrzebuje naprawy gwarancyjnej. W przeciwnym razie części OEM kupowane są od dealera, więc mają papierowy ślad. Arkusz kalkulacyjny na laptopie rejestrujący wszystko, co kiedykolwiek zrobiono z samochodem, paragony za wszystko trafiają do segregatora, więc jeśli/kiedy muszę wrócić do pracy, mogę wszystko zarchiwizować.

Od pukania w drewno - nigdy nie miałem jeszcze problemu, poza tym, że dealer dzwoni, aby mi przypomnieć, że moje samochody wymagają serwisu :)

#24 ·
Jeśli masz silnik GDI, czytaj dalej:
Każdy, kto ma samochód z silnikiem GDI (Gas Direct Injection), musi być świadomy możliwości osadzania się węgla wokół zaworów dolotowych i kolektora.
Krótko mówiąc, chodzi o to, gdzie paliwo dostaje się do komory spalania. Przed GDI mieszanka paliwowa wchodziła PRZED zaworem dolotowym, skutecznie czyszcząc osady przez cały czas. GDI paliwo jest wtryskiwane PO zaworze dolotowym, pozostawiając węgiel, który ostatecznie gromadzi się na zaworze, wokół gniazda, w komorze spalania i kolektorze. Źródłami węgla są układy EGR i PCV, które mają spalać szkodliwe zanieczyszczenia w silniku zamiast odprowadzania ich do atmosfery, gdzie wszyscy musimy je wdychać. Płyny do czyszczenia wtryskiwaczy dodawane do zbiornika paliwa NIE będą miały wpływu na węgiel zaworu dolotowego w silniku GDI. Mam dwa Hyundai'e z silnikami GDI i jestem szczególnie zaniepokojony moim Accentem z 2012 roku z przebiegiem 30 000 mil. Rozmawiam z lokalnym dealerem, u którego go kupiłem. Chcę wiedzieć, co robią i czy czyszczenie układu dolotowego jest objęte gwarancją, ponieważ jest to technicznie problem konstrukcyjny silnika.
Istnieje wiele filmów na YOUTUBE i co najmniej dwa pokazują metody radzenia sobie z gromadzeniem się węgla.
To stanie się poważnym problemem dla właścicieli firm samochodowych, gdy te pojazdy się zestarzeją.

#29 ·
Wow! Byłem zaskoczony, widząc ten wątek reaktywowany dziś rano! lol.

Odkąd to opublikowałem, użyłem zalecanego rozwiązania CRC w sprayu (CRC Intake Valve Cleaner). Wydawało się, że działa dobrze i zgodnie z opisem. Podczas jazdy po spryskaniu samochód wypuścił trochę dymu - co, jak przypuszczam, było działaniem sprayu. To mogło być placebo, ale poczułem, że po tym zabiegu nastąpił niewielki wzrost reakcji na gaz. Od tego czasu działa świetnie i zaoszczędziłem mnóstwo pieniędzy, kupując puszkę zamiast płacić dealerowi za "serwisowanie" układu dolotowego.

#30 ·
Zgoda. Użyłem również środka czyszczącego zawory dolotowe CRC. Użyłem również ich środka do czyszczenia korpusu przepustnicy, aby wyczyścić przepustnicę. Zdecydowanie wydawało się, że wygładziło to lekkie nierówne obroty biegu jałowego, które miałem, i przywróciło trochę mocy.

#34 ·
Po prostu nie rozpylaj CRC do korpusu przepustnicy podczas pracy silnika. Czujnik MAP znajduje się w kolektorze dolotowym, a nie w rurze dolotowej i uruchomi kody, które będą musiały zostać wyczyszczone.

Przy 30 tys. km poszedłem dalej i wykonałem ten serwis w moim '14 "po prostu żeby zobaczyć". Nie miałem żadnych problemów z wydajnością, dostałem dym, który zawsze dostajesz, wprowadzając środek czyszczący. Casper ma dokładnie takie same osiągi i przebieg przed i po, i jest taki sam, odkąd miała około 4000 km na liczniku.

#35 ·
Po prostu nie rozpylaj CRC do korpusu przepustnicy podczas pracy silnika. Czujnik MAP znajduje się w kolektorze dolotowym, a nie w rurze dolotowej i uruchomi kody, które będą musiały zostać wyczyszczone.

Przy 30 tys. km wykonałem ten serwis w moim '14 "po prostu żeby zobaczyć". Nie miałem żadnych problemów z wydajnością, dostałem dym, który zawsze dostajesz, wprowadzając środek czyszczący. Casper ma dokładnie takie same osiągi i przebieg przed i po, i jest taki sam, ponieważ miała około 2500 mil na liczniku.

Innymi słowy, jeśli nie jest zepsute, nie naprawiaj tego.

:)
Hmmm....cóż, nie mam żadnych problemów...więc może po prostu to zostawię ;) Dzięki za radę!!