Hyundai Forums banner

BCM - pytanie do techników Hyundaia lub tych z was, którzy mają GDS

1 reading
15K views 75 replies 13 participants last post by  GsiTurbo  
#1 ·
Elantra AD: Szukam numeru części Hyundai dla BCM, który będzie obsługiwał następujące funkcje:

• podgrzewana kierownica
  • podgrzewane/wentylowane fotele
  • TPMS
  • asystent parkowania tył + przód
  • LKAS

Znalazłem kilka odniesień do TPMS, ale nie mam dokładnego podziału obsługiwanych opcji.

Dziękuję z góry!

#4 ·
Wygląda na to, że jest wiele wątków, w których ktoś kupuje niższy model i chce dodać funkcje. To staje się bardzo skomplikowane. Większość BCM musi zostać ponownie wgrana, ale to tylko część tego, jeśli chcesz tylko podgrzewaną kierownicę, będziesz musiał ją kupić i przełącznik do jej sterowania. Dobre pytanie, czy masz okablowanie.
Mam Elantrę Sport 18, więc wiele opcji jest już obecnych: podgrzewana kierownica, tylne czujniki parkowania, podgrzewane przednie siedzenia. Kanadyjski model nigdy nie był wyposażony w opcję TPMS i chciałbym dodać tę opcję do samochodu. Mój dealer nie był zainteresowany modernizacją. Aby to zadziałało, wymagana jest wymiana BCM, aby uzyskać antenę czujników kół.

Zainstalowałem już przednie czujniki parkowania (PAS), używając wszystkich części Hyundai. Przełączniki konsoli zostały wymienione, a przewody poprowadzono do skrzynki bezpieczników, przełączników konsoli i BCM. Przewody nie są jeszcze zainstalowane, ponieważ czekam na przybycie pinów KET. Ta modernizacja jest popularna w Korei i części Europy i z tego, co czytałem, wymiana BCM nie jest konieczna (ale nigdy nie wiadomo). Przednie i tylne czujniki działają na tej samej linii magistrali CAN, więc mogę mieć szczęście. Wyświetlacz Super Vision obsługuje grafikę przedniego czujnika odległości.

Mam schematy i nie jest strasznie trudno przypiąć puste bloki złączy, z prawidłowymi pinami.

Znalazłem ten BCM z modelu europejskiego - sporo obsługiwanych funkcji
441235

To dotyczy Elantr wyprodukowanych w Alabamie w specyfikacji US
441236

Nie mogę znaleźć niczego na HyundaiPartsDeal, co obsługiwałoby SYSTEM PARK'G Assist lub RR PARK'G Assist System (RPAS - tylny asystent parkowania). Stąd moja prośba o dostęp do GDS, ponieważ powinien on zawierać listę BCM.

#10 ·
GsiTurbo said:
W związku z tym moje zapytanie o dostęp do GDS, ponieważ powinno to zawierać listę BCM.
Nie sądzę, żeby GDS miało informacje, których szukasz. Do tego GDS nie służy. To nie katalog części, to źródło informacji diagnostycznych. Nie mówi, jakie funkcje obsługuje konkretny BCM. Myślę, że do tego potrzebujesz Mircocat Hyundaia.

#12 ·
Również skłaniam się ku wypróbowaniu jednego z klonów GDS z AliExpress.
Mimo że GDS jest prawdopodobnie najlepszym narzędziem do tego rodzaju modernizacji, które planujesz, tanie chińskie klony zwykle są dostarczane ze starym, przestarzałym oprogramowaniem. To nie problem, jeśli posiadasz Elantrę z 2008 roku, ale może spowodować duży problem, gdy spróbujesz zakodować moduł w modelu z 2018 roku. Po prostu coś, o czym warto wiedzieć przed zakupem.

#14 ·
AUTOSPARK i Gerard 2 - dziękuję za poruszenie tych doskonałych kwestii. Wydaje się, że GDS V19 obsługuje modele (rynek CAD/US) do 17 (co jest w porządku, biorąc pod uwagę, że Elantra Sport był dostępny jako model 17). Mając informację, że GDS staje się 'przestarzały', jakich narzędzi/oprogramowania używa Hyundai dla nowszych modeli?
Dziękuję.

#19 ·
Uziemienie, o ile wiem.
Zatem obwód przełączania masy z zewnętrznym przekaźnikiem (całkowicie omijający BCM) mógłby uruchomić tylne światło przeciwmgielne? Przygotowuję swój samochód do transportu do UE i jednym z elementów, które muszę dodać, jest tylne światło przeciwmgielne. Wolę użyć fabrycznego przełącznika kierunkowskazów z wbudowanym przełącznikiem światła przeciwmgielnego, aby to osiągnąć. Trochę droższe, ale eleganckie. Pomysły?

#20 ·
W obu moich Hyundaiach wszystkie światła z manetki są uruchamiane przez uziemienie. Powinien być jeden gorący przewód na jednym ze złączy.

Zobaczysz jeden czarny przewód pętlący się z powrotem na złączu. Pojedynczy koniec przewodu to uziemienie dla zwykłego przełącznika świateł przeciwmgielnych. Możesz przeciąć pętlę, a następnie po prostu uziemić przewód świateł przeciwmgielnych pod deską rozdzielczą. Będą wtedy działać zawsze, gdy kluczyk jest włączony i używasz przełącznika świateł przeciwmgielnych. Nie są już dedykowane do świateł mijania.

#23 ·
W obu moich Hyundaiach wszystkie światła z dźwigni są uruchamiane przez uziemienie. Powinien być jeden gorący przewód na jednym ze złączy.

Zobaczysz jeden czarny przewód pętlący się z powrotem na złączu. Pojedynczy koniec przewodu to masa dla zwykłego przełącznika świateł przeciwmgielnych. Możesz przeciąć pętlę, a następnie po prostu uziemić przewód dla świateł przeciwmgielnych pod deską rozdzielczą. Będą wtedy działać za każdym razem, gdy kluczyk jest włączony i używasz przełącznika świateł przeciwmgielnych. Nie są już dedykowane światłom mijania.
Elantra Sport nie ma przednich świateł przeciwmgielnych i zamienię przełącznik wielofunkcyjny na taki, który ma przełącznik przednich świateł przeciwmgielnych - użyję go do zasilania tylnej lampy przeciwmgielnej. Patrząc na schemat, jest to pin 10 złącza M01L. Dziękuję!

#21 ·
Dla TPMS zainstalowałem ten aftermarket Solar TPMS z Amazonu za jedyne 30 CAD$. Jest prosty, łatwy plug and play. Nie trzeba dbać o żaden przewód zasilający, ponieważ zewnętrzna skrzynka wyświetlacza odbiornika ma wewnętrzny akumulator. Ładowany energią słoneczną. Nie ma potrzeby zdejmowania gumy z opony, aby zainstalować czujnik. Wystarczyło wymienić osłonę zaworu na czujnik.

Używam go już od dwóch miesięcy i naprawdę uratował mnie przed przebitą oponą ostatnim razem. Ostrzegł mnie, że ciśnienie w oponie spada, więc mogłem jak najszybciej zmienić ją na oponę zapasową.

#39 ·
Mógłby dodać przekaźnik czasowy dla przekaźnika zabijającego z opóźnieniem sygnału. Musiałbym to przetestować, ponieważ wierzę, że zrobiłem to z dwoma 5 pinami i chwilowym.

Znalazłem darmowy program logiki drabinkowej i będę się nim bawił, żeby zobaczyć, czy uda mi się go uruchomić.
Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby po prostu poszedł drogą Arduino, żeby być szczerym. Jest o wiele bardziej wszechstronny niż głupi timer i ma wiele dodatkowych wejść/wyjść dla potencjalnych przyszłych projektów.

Z drugiej strony, może mieć przełącznik zatrzaskowy i nie potrzebuje niczego innego niż standardowy przekaźnik.

#40 ·
Dziękuję zarówno Red Raspberry, jak i AUTOSPARK za wyrażenie swoich opinii. Wielkie umysły myślą podobnie ;-) Złożyłem zamówienie na przełącznik wielofunkcyjny (i kilka innych gadżetów) i przekażę informacje o sygnale światła przeciwmgielnego, gdy tylko części dotrą i będę miał okazję sprawdzić działanie.

#41 ·
Przełącznik wielofunkcyjny dla Elantra AD jest na moim biurku. Udało mi się zidentyfikować piny masy i sygnału - odpowiadając na pytanie, uziemia sygnał światła przeciwmgielnego po włączeniu, ale z rezystancją 0,9K do masy. Jest to sygnał stały w przeciwieństwie do chwilowego. Teraz to nie zadziała, aby aktywować przekaźnik przełączający masę (sygnał ten normalnie trafia do BCM i najprawdopodobniej uruchamia tranzystor lub mosfet). Zaprojektowanie odpowiedniego obwodu, aby to zadziałało, przekracza moje wynagrodzenie - pomysły? Nie jestem pewien, czy Arduino mogłoby to uznać za odpowiednie wejście sygnału do uruchomienia zewnętrznego przekaźnika 12VDC.