Wygląda na to, że jest wiele wątków, w których ktoś kupuje niższy model i chce dodać funkcje. To staje się bardzo skomplikowane. Większość BCM musi zostać ponownie wgrana, ale to tylko część tego, jeśli chcesz tylko podgrzewaną kierownicę, będziesz musiał ją kupić i przełącznik do jej sterowania. Dobre pytanie, czy masz okablowanie.
Mam Elantrę Sport 18, więc wiele opcji jest już obecnych: podgrzewana kierownica, tylne czujniki parkowania, podgrzewane przednie siedzenia. Kanadyjski model nigdy nie był wyposażony w opcję TPMS i chciałbym dodać tę opcję do samochodu. Mój dealer nie był zainteresowany modernizacją. Aby to zadziałało, wymagana jest wymiana BCM, aby uzyskać antenę czujników kół.
Zainstalowałem już przednie czujniki parkowania (PAS), używając wszystkich części Hyundai. Przełączniki konsoli zostały wymienione, a przewody poprowadzono do skrzynki bezpieczników, przełączników konsoli i BCM. Przewody nie są jeszcze zainstalowane, ponieważ czekam na przybycie pinów KET. Ta modernizacja jest popularna w Korei i części Europy i z tego, co czytałem, wymiana BCM nie jest konieczna (ale nigdy nie wiadomo). Przednie i tylne czujniki działają na tej samej linii magistrali CAN, więc mogę mieć szczęście. Wyświetlacz Super Vision obsługuje grafikę przedniego czujnika odległości.
Mam schematy i nie jest strasznie trudno przypiąć puste bloki złączy, z prawidłowymi pinami.
Znalazłem ten BCM z modelu europejskiego - sporo obsługiwanych funkcji
To dotyczy Elantr wyprodukowanych w Alabamie w specyfikacji US
Nie mogę znaleźć niczego na HyundaiPartsDeal, co obsługiwałoby SYSTEM PARK'G Assist lub RR PARK'G Assist System (RPAS - tylny asystent parkowania). Stąd moja prośba o dostęp do GDS, ponieważ
powinien on zawierać listę BCM.