Hyundai Forums banner

Kontrolka oleju zaświeciła się... dwa razy.

16K views 21 replies 16 participants last post by  RAYMUND155  
#1 · (Edited)
Mój Kona SEL z 2023 roku zaczyna mnie przerażać. Mam na myśli, że kiedy kontrolka silnika miga, aby powiedzieć, że poziom oleju w silniku jest niski, to każdego przestraszy, prawda? To zdarzyło się dwa razy w ciągu ostatnich 2 miesięcy i zdarza się tylko w określonych warunkach jazdy.

Gdzie mieszkam, są tylko wzgórza. Kiedy zjeżdżam z autostrady, 4-pasmowa droga dojazdowa jest długa i dość stroma. Aby osiągnąć 50 mil na godzinę na tej drodze dojazdowej, jadąc pod górę, trzeba "wcisnąć pedał do metalu". Dwa razy zrobiłem to agresywnie, w przeciwieństwie do normalnego zwiększania prędkości. Dlaczego? Ponieważ kiedy nadjeżdżają samochody, trzeba szybko osiągnąć ich prędkość. W ciągu 55 lat, kiedy jeżdżę, ostatni raz kontrolka oleju w silniku zapaliła się w używanym samochodzie w latach 60. NIGDY od tego czasu nie widziałem, żeby kontrolka silnika zapaliła się w fabrycznie nowym samochodzie.

Tak, jak tylko przywiozłem samochód do domu, sprawdziłem poziom oleju i było idealnie. Wszyscy wiemy, że kiedy jesteśmy ostrzegani o niskim poziomie oleju, rozsądnie jest natychmiast zjechać na pobocze i sprawdzić poziom, prawda? Ale na TEJ drodze nie ma gdzie zjechać, a poza tym mój dom jest i tak na szczycie wzgórza, więc prawie dojechałem. Coś tu naprawdę nie gra. Nie ma powodu ani usprawiedliwienia dla zapalania się kontrolek oleju w silniku na desce rozdzielczej, gdy jest dużo oleju. Więc co myślisz, co to powoduje? Nawiasem mówiąc, to mój drugi Kona. Pierwszego sprzedałem kilka lat temu, kiedy odkryto, że on i wiele innych miały ZŁE PIERŚCIENIE TŁOKOWE. Jedynym powodem, dla którego kupiłem drugi, był wygląd, który uwielbiałem. Ale teraz zastanawiam się, czy wszystkie Kona są po prostu do niczego i czas pozbyć się również tego.

#7 ·
Cóż... pisze "niski poziom oleju". Dlatego to sprawdziłem... dwa razy. Gdyby pisało cokolwiek o ciśnieniu oleju, szukałbym w zupełnie innym kierunku.
Oto strona 4-13 z Twojej instrukcji obsługi, (nie mogłem znaleźć wzmianki o ostrzeżeniu "niski poziom oleju"):
Image

#8 ·
To nowy samochód z przebiegiem 2000 mil. Nie ma ŻADNEGO powodu, dla którego to ostrzeżenie miałoby się włączać, o ile wiem. Ma dużo oleju, więc nie wiem, dlaczego to ostrzeżenie się włącza. Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że wszyscy powinni tego uważnie pilnować i zgłaszać, jeśli im się to przydarzy. Wątpię, żeby się włączyło, jeśli mieszkasz na płaskim terenie. To wzgórze, na które wspinam się kilka razy dziennie i w normalnych warunkach jazdy nie ma problemu. Ale jeśli musisz mocno wcisnąć gaz, aby osiągnąć prędkość 50 mil na godzinę, wtedy włącza się ostrzeżenie. To NIE powinno się zdarzyć.

#10 ·
Nie ma dobrego powodu, dla którego kontrolka ciśnienia lub poziomu oleju miałaby się zaświecić, gdy w silniku jest wystarczająca ilość oleju. Jeśli jest na znaku "dodaj" lub powyżej, jazda pod górę i/lub przyspieszanie nie powinny mieć znaczenia.

Uszkodzone lub brakujące przegrody w misce olejowej?
Uszkodzony czujnik ciśnienia oleju?
Nadmierny luz na łożyskach?

Ten silnik może wkrótce ulec awarii. Samochód należy zabrać do dealera, a problem zgłosić do Hyundai USA za pośrednictwem poczty elektronicznej. Nie należy ufać dealerowi, że zgłosi to do centrali Hyundaia.

#11 ·
Mój Kona SEL z 2023 roku zaczyna mnie przerażać. Chodzi mi o to, że kiedy kontrolka silnika miga, aby powiedzieć, że poziom oleju w silniku jest niski, to powinno przestraszyć każdego, prawda? To zdarzyło się dwa razy w ciągu ostatnich 2 miesięcy, i dzieje się tylko w określonych warunkach jazdy.

Gdzie mieszkam, są tylko wzgórza. Kiedy zjeżdżam z autostrady, 4-pasmowa droga dojazdowa jest długa i dość stroma. Aby osiągnąć 50 mil na godzinę na tej drodze dojazdowej, jadąc pod górę, trzeba "wcisnąć pedał do metalu". Dwa razy zrobiłem to agresywnie, w przeciwieństwie do normalnego zwiększania prędkości. Dlaczego? Ponieważ kiedy nadjeżdżają samochody, trzeba szybko osiągnąć ich prędkość. W ciągu 55 lat, kiedy jeżdżę, ostatni raz kontrolka oleju w silniku zapaliła się w używanym samochodzie w latach 60. NIGDY nie widziałem, żeby kontrolka silnika zapaliła się w fabrycznie nowym samochodzie.

Tak, jak tylko przywiozłem samochód do domu, sprawdziłem poziom oleju i było idealnie. Wszyscy wiemy, że kiedy jesteś ostrzegany o niskim poziomie oleju, mądrą rzeczą jest natychmiast się zatrzymać i sprawdzić poziom, prawda? Ale na TEJ drodze nie ma gdzie się zatrzymać, a poza tym mój dom i tak jest na szczycie wzgórza, więc jestem prawie w domu. Coś tu naprawdę nie gra. Nie ma powodu ani usprawiedliwienia dla zapalania się kontrolek oleju w silniku na desce rozdzielczej, gdy jest dużo oleju. Więc co myślisz, co to powoduje? Nawiasem mówiąc, to mój drugi Kona. Wyrzuciłem pierwszy kilka lat temu, kiedy odkryto, że on i wielu innych miało ZŁE PIERŚCIENIE TŁOKOWE. Jedynym powodem, dla którego kupiłem drugi, było to, że podobał mi się wygląd. Ale teraz zastanawiam się, czy wszystkie Kona są po prostu złomem i czas się go pozbyć.
Mam 2 KONAs z 2020 roku i nie podobają mi się. Hyundai musiał zapłacić pieniądze magazynom motoryzacyjnym, aby napisały dobre recenzje. Aby dolać oliwy do ognia, ich obsługa klienta jest bardzo zła. Mają tendencję do zamiatania problemów pod dywan i nic nie robią.

#12 ·
Subaru są z tego również znane. Nasz Outback włączy to światło podczas wspinaczki po stromych zboczach na narty. Z tego, co czytałem, czujnik znajduje się w miejscu, w którym myśli, że podczas wjeżdżania pod górę jest niski poziom oleju. Po wielu lekturach większość ludzi po prostu stwierdziła, że należy dodać odrobinę więcej oleju, aby był po wyższej stronie znaku. Rozwiązało to problem. Oczywiście nie chcesz przepełnić. To nowszy pojazd, więc dlaczego nie zabrać go do serwisu na wypadek, gdyby faktycznie wystąpił problem?

#14 ·
Doświadczyłem tego dzisiaj z moim Kona z 2023 roku. Mieszkam w NW FL, gdzie jest stosunkowo płasko. Mój model z 2023 roku ma przejechane ponad 15 000 mil (kupiony w październiku), głównie w ruchu lokalnym. Zmieniałem olej przy każdym zalecanym interwale zgodnie z zaleceniami dealera. Wskaźnik na bagnecie pokazywał olej na około jednej trzeciej drogi między minimum a maksimum. Zarówno mój mąż, jak i mój tata powiedzieli, że nie powinien pokazywać niskiego poziomu. Zadzwoniłem do dealera, a doradca powiedział, że muszę to sprawdzić, ale dział planowania powiedział, że nie mogą nas umówić wcześniej niż do połowy lipca. Więc wszedłem do internetu, aby poszukać więcej informacji. Cieszę się, że znalazłem Twój post.

#16 ·
Miej oko na poziom oleju. Sugerowałbym sprawdzanie go co drugie tankowanie. Poczekaj, aż zatankujesz, aby większość oleju miała szansę wrócić do miski olejowej. Jeśli poziom oleju jest pomiędzy pełnym a dodaniem, nie powinieneś dostawać kontrolki ostrzegawczej oleju. Niestety, niektórzy myślą, że interwał wymiany oleju (OCI) co 7500 mil w KAŻDYM silniku oznacza, że poziomu nie trzeba sprawdzać między wymianami oleju. W ten sposób niszczysz silnik.

#18 ·
Następnie; wczesne modele Kia i Hyundai z 2020 roku z tym silnikiem miały awarie silnika z powodu nieprawidłowo obrobionych pierścieni tłokowych. Miejmy nadzieję, że to nic takiego. To powiedziawszy, zabierz go do dealera JAK NAJSZYBCIEJ, nawet jeśli to nie jest twój regularny dealer i skontaktuj się z Hyundai USA (Corporate), jak sugerowano wcześniej. Nigdy nie powinieneś jeździć z takim problemem, to tylko moje zdanie.

• Like
Reactions: vinnyg
#21 ·
Mój Kona SEL z 2023 roku zaczyna mnie przerażać. Chodzi mi o to, że kiedy kontrolka silnika miga, aby powiedzieć, że poziom oleju w silniku jest niski, to każdego przestraszy, prawda? To zdarzyło się dwa razy w ciągu ostatnich 2 miesięcy, i dzieje się tylko w określonych warunkach jazdy.

Gdzie mieszkam, są tylko wzgórza. Kiedy zjeżdżam z autostrady, 4-pasmowa droga dojazdowa jest długa i dość stroma. Aby osiągnąć 50 mil na godzinę na tej drodze dojazdowej, jadąc pod górę, trzeba "wcisnąć pedał do dechy". Dwa razy zrobiłem to agresywnie, w przeciwieństwie do normalnego zwiększania prędkości. Dlaczego? Ponieważ kiedy nadjeżdżają samochody, trzeba szybko osiągnąć ich prędkość. W ciągu 55 lat, kiedy jeżdżę, ostatni raz kontrolka oleju w silniku zapaliła się w używanym samochodzie w latach 60. NIGDY nie widziałem, żeby kontrolka silnika zapaliła się w fabrycznie nowym samochodzie.

Tak, jak tylko przywiozłem samochód do domu, sprawdziłem poziom oleju i był idealny. Wszyscy wiemy, że kiedy jesteśmy ostrzegani o niskim poziomie oleju, rozsądnie jest natychmiast zjechać na pobocze i sprawdzić poziom, prawda? Ale na TEJ drodze nie ma gdzie zjechać, a poza tym mój dom i tak jest na szczycie wzgórza, więc jestem prawie w domu. Coś tu jest NAPRAWDĘ nie tak. Nie ma powodu ani usprawiedliwienia, aby kontrolki oleju w silniku zapalały się na desce rozdzielczej, gdy jest dużo oleju. Więc co, Twoim zdaniem, jest tego przyczyną? Nawiasem mówiąc, to mój drugi Kona. Wyrzuciłem pierwszy kilka lat temu, kiedy odkryto, że on i wielu innych miało ZŁE PIERŚCIENIE TŁOKOWE. Jedynym powodem, dla którego kupiłem drugi, było to, że podobał mi się wygląd. Ale teraz zastanawiam się, czy wszystkie Kony to po prostu czysty złom i czas pozbyć się tego też.
Mam Hyundaia Venue z 2023 roku z przebiegiem zaledwie 2300 mil i tym samym problemem, kontrolka oleju się świeci, poziom jest w porządku. Jeśli jeżdżę po mieście przez godzinę lub dłużej, zapala się kontrolka ostrzegawcza. Jeśli wyłączę go na godzinę lub dłużej, gaśnie, dopóki znowu się nie nagrzeje. Zaczęło się to dopiero po mojej pierwszej wymianie oleju. Około 80 mil po wymianie oleju zapala się ostrzeżenie o niskim poziomie oleju. Więc pojechałem do domu, sprawdziłem poziom oleju, BYŁ poniżej dolnej kreski, może o litr za mało. Pomyślałem, że nie włożyli wystarczająco dużo oleju, kiedy go wymieniali (4 kwarty zamiast 3). Nawiasem mówiąc, kierownik myślał, że potrzeba 6 kwart. Uwaga: w garażu nie było żadnych śladów wycieku oleju. Zabrałem go z powrotem do dealera, a oni ponownie wymienili filtr oleju i uzupełnili olej. 4 dni później ten sam problem, ale tym razem oleju było PEŁNO. Zabrałem go z powrotem i po wielu kłótniach zamówili nowy czujnik ciśnienia oleju i czujnik w skrzyni biegów (nie rozumiem dlaczego). Teraz czekam na wszystkie części, aby mogły zostać zainstalowane. Dział obsługi w salonie to katastrofa. Najpierw zepsuli wymianę oleju, która zajęła 2-3/4 godziny i brakowało litra, z umówioną wizytą, którą umówiłem dwa miesiące wcześniej i musiałem się dużo kłócić, żeby zbadali problem z kontrolką ostrzegawczą. W sumie minęło ponad miesiąc i nadal nie jest naprawione.
Wierzcie mi, żałuję, że nie kupiłem Hyundaia.