Hyundai Forums banner
1 - 20 of 20 Posts

yuju

· Registered
17 Posts
Discussion starter · #1 ·
Cześć wszystkim,

Mam pytanie dotyczące wymiany płynu chłodzącego w Hyundaiu Tucson z 2019 roku. Wiem, że można spuścić płyn chłodzący przez korek spustowy na dole chłodnicy, a także spuścić płyn ze zbiornika wyrównawczego. Przeczytałem jednak, że Hyundai Tucson z 2019 roku ma system zamknięty i nie ma korka chłodnicy do uzupełniania płynu chłodzącego. Zastanawiam się, czy ktoś tutaj robił płukanie układu chłodzenia w Hyundaiu Tucson z 2019 roku. Jeśli tak, czy możesz uprzejmie podać instrukcje, jak dodać płyn chłodzący do chłodnicy, jeśli nie ma korka?

Zdjęcia mile widziane

z góry dziękuję

Zrobiłem to i jest bardzo łatwe. Kup 2 galony Zerex Asian Green lub Blue (jaki kolor ma obecnie Twój pojazd) do pojazdów Hyundai/Kia. To właściwy płyn chłodniczy i jest wstępnie zmieszany. Możesz również kupić płyn chłodniczy OEM u dealera, ale będziesz musiał rozcieńczyć go w proporcji 50/50 z wodą destylowaną, decyzja należy do Ciebie.

Wystarczy otworzyć kran spustowy po prawej stronie dolnej części chłodnicy i zdjąć korek wlewu chłodnicy i pozwolić mu spłynąć. Gdy cały płyn chłodniczy zostanie spuszczony, możesz przepłukać chłodnicę wężem ogrodowym, jeśli chcesz, ja tego nie robiłem, ponieważ mój płyn chłodniczy był w naprawdę dobrym stanie. Zdjęcie dolnej osłony silnika ułatwia i zmniejsza bałagan, ale do usunięcia jest około 20 śrub.

Wyjmij i wypłucz zbiornik przelewowy wodą, to tylko kilka śrub 10MM i jedna opaska zaciskowa węża. Załóż go z powrotem na pojazd po oczyszczeniu.

Następnie zamknij spust chłodnicy i powoli napełniaj płynem chłodniczym przez zbiornik przelewowy, aż uzyskasz około 1/2 do 3/4 galona. Następnie włącz samochód i po prostu dodawaj płyn z otwartą pokrywą przelewową, aż poziom przestanie spadać, a samochód będzie w pełni rozgrzany i termostat się otworzy. Zajmuje to około 30-40 minut - to zdecydowanie najdłuższa część pracy.

Następnie jadę samochodem około 30 minut, sprowadzam go z powrotem i sprawdzam poziom płynu chłodniczego. Jeśli jest niski, poczekaj, aż silnik ostygnie i napełnij poziom płynu chłodniczego do około połowy między min a max na zbiorniku przelewowym.

Po kilku dniach ponownie sprawdź poziom i uzupełnij w razie potrzeby.

Oto płyn chłodniczy:

Zrobiłem to w Sonacie z 2015 roku z silnikiem 2.4. Jest korek chłodnicy, trzeba go trochę obrócić, aż się zatrzyma, a następnie nacisnąć w dół i kontynuować obracanie, aby całkowicie go zdjąć. Teraz wymiana płynu chłodzącego była dla mnie udręką. Nie tylko nie można spuścić całego płynu chłodzącego, ale jego ponowne napełnianie jest straszne. Poziom płynu chłodzącego bulgocze przez wiele dni. Zobaczysz, że poziom w chłodnicy i w zbiorniku wyrównawczym obniża się. Koła na ziemi pomagają spuścić trochę więcej płynu. Odpływ chłodnicy jest plastikowy, tylko zamknąć, nie dokręcać. Czytałem, że całkowita pojemność wynosi około 7 litrów, ale udało mi się spuścić i napełnić tylko 1 galon. Sugeruję zakup 1 galona koncentratu od Hyundaia - około 20 dolarów. Kup 1 galon wody destylowanej od Wally. Wymieszaj wszystko w pojemniku, włóż mieszankę z powrotem do dwóch dzbanków. Używaj w razie potrzeby. Uzupełnij zarówno zbiornik, jak i chłodnicę (użyj lejka, ściskaj węże, aby odpowietrzyć). Następnie zakręć korek chłodnicy, rozgrzej silnik do pełnej temperatury, ostudź, uzupełnij zbiornik wyrównawczy i chłodnicę, a następnie sprawdzaj oba poziomy codziennie przez około 1 tydzień.

To, co naprawdę pomaga w ponownym napełnianiu układu, to podniesienie przodu samochodu na rampy lub stojaki. Im wyższy punkt napełniania, tym lepiej.

Miałem samochód na rampach z przodu i nie miałem problemu z ponownym napełnianiem, po prostu bądź cierpliwy.

Zrobiłem to tak samo jak Kierowca 123, z tym że nie wyjmowałem zbiornika do czyszczenia. Po spuszczeniu napełniłem chłodnicę 2 galonami wody destylowanej i trochę pojeździłem. Ponownie spuściłem i napełniłem płynem Prestone green do pojazdów azjatyckich. Odkręciłem węże, aż całe powietrze zeszło z układu. Sprawdzałem poziom przez kilka dni później, wszystko było dobrze.

Jestem ciekaw, przy jakim przebiegu wszyscy wymieniają płyn chłodniczy? Instrukcja przewiduje pierwszą wymianę przy 120 000 mil lub 120 miesiącach (10 lat). Mój Turbo z 2017 roku zbliża się do 90 000 mil. Jeszcze nie wymieniłem płynu chłodniczego, ale zastanawiam się, czy powinienem poczekać kolejne 30 000 mil, zanim to zrobię. Brak problemów z przegrzewaniem się lub czymkolwiek związanym z płynem chłodniczym.

Po spuszczeniu napełniłem chłodnicę 2 galonami wody destylowanej i uruchomiłem na chwilę. Ponownie spuściłem i napełniłem płynem Prestone green do pojazdów azjatyckich.
Niestety, Twój płyn chłodniczy jest teraz nadmiernie rozcieńczony przez zwykłą wodę pozostałą w układzie.
Sugeruję zaopatrzenie się w tester stężenia płynu chłodniczego, spuszczenie ~1 kwarty płynu chłodniczego i ponowne napełnienie skoncentrowanym płynem chłodniczym.
Powtarzaj, aż uzyskasz odpowiednie 50/50.
Nie ma potrzeby płukania wodą ani chemikaliami, chyba że układ został zaniedbany.
Następnym razem po prostu spuść i napełnij ponownie w proporcji 50/50 lub wstępnie rozcieńczonym koncentratem.
Jestem ciekaw, przy jakim przebiegu wszyscy wymieniacie płyn chłodniczy?
Wymieniam (długotrwały) płyn chłodniczy co 5 lat, w tym fabryczne napełnienie.

Jestem ciekaw, przy jakim przebiegu wszyscy wymieniacie płyn chłodniczy? Instrukcja przewiduje pierwszą wymianę przy przebiegu 120 000 mil lub 120 miesiącach (10 lat). Mój 2017 Turbo zbliża się do 90 000 mil. Jeszcze nie wymieniłem płynu chłodniczego, ale zastanawiam się, czy powinienem czekać kolejne 30 000 mil, zanim to zrobię. Brak problemów z przegrzaniem lub czymkolwiek związanym z płynem chłodniczym.
Fn instrukcja.

Jestem ciekaw, przy jakim przebiegu wszyscy wymieniacie płyn chłodniczy? Instrukcja przewiduje pierwszą wymianę przy 120 000 milach lub 120 miesiącach (10 latach). Mój 2017 Turbo zbliża się do 90 000 mil. Jeszcze nie wymieniłem płynu chłodniczego, ale zastanawiam się, czy powinienem czekać kolejne 30 000 mil, zanim to zrobię. Brak problemów z przegrzaniem lub czymkolwiek związanym z płynem chłodniczym.
Jeśli jeszcze nie wymieniłeś zaworu PCV, to już dawno powinieneś to zrobić!

Zrobiłem to i jest bardzo łatwe. Kup 2 galony Zerex Asian Green lub Blue (jaki kolor ma obecnie Twój pojazd) do pojazdów Hyundai/Kia. To właściwy płyn chłodniczy i jest wstępnie zmieszany. Możesz również kupić płyn chłodniczy OEM u dealera, ale będziesz musiał rozcieńczyć go w proporcji 50/50 z wodą destylowaną, decyzja należy do Ciebie.

Po prostu otwórz kranik spustowy po prawej stronie na dole chłodnicy i zdejmij korek wlewu chłodnicy i pozwól mu spłynąć. Po spuszczeniu całego płynu chłodniczego możesz przepłukać chłodnicę wężem ogrodowym, jeśli chcesz, ja tego nie robiłem, ponieważ mój płyn chłodniczy był w naprawdę dobrym stanie. Zdejmowanie dolnej osłony silnika ułatwia pracę i zmniejsza bałagan, ale do usunięcia jest około 20 śrub.

Wyjmij i wypłucz zbiornik przelewowy wodą, to tylko kilka śrub 10MM i jedna opaska zaciskowa. Załóż go z powrotem na pojazd po oczyszczeniu.

Następnie zamknij spust chłodnicy i powoli napełniaj płyn chłodniczy przez zbiornik przelewowy, aż uzyskasz około 1/2 do 3/4 galona. Następnie włącz samochód i po prostu kontynuuj dodawanie płynu z otwartą pokrywą przelewową, aż poziom przestanie spadać, a samochód będzie w pełni rozgrzany i otworzy się termostat. Zajmuje to około 30-40 minut - to zdecydowanie najdłuższa część pracy.

Następnie jadę samochodem przez około 30 minut, sprowadzam go z powrotem i sprawdzam poziom płynu chłodniczego. Jeśli jest niski, poczekaj, aż silnik ostygnie i napełnij płyn chłodniczy do około połowy między min a max na zbiorniku przelewowym.

Oto płyn chłodniczy:
View attachment 484804
Witaj Driver123,

Zainteresowany wiedzą, czy korek spustowy ma oddzielną "wylewkę" do podłączenia rurki w celu skierowania spływającego płynu chłodniczego do pojemnika, czy też płyn chłodniczy spływa z tego samego miejsca, w którym poluzowany jest korek i nie jest w stanie skierować spływającego płynu chłodniczego? Zobacz zdjęcia 1 i 2 poniżej pojazdów (Toyota / Mitsubishi), które mają oddzielne miejsce do użycia rurki 3/8' itp. do spuszczania płynu chłodniczego.

2016 -2022 Hyundai Tucson z silnikiem 1.6 T-GDI nie ma korka chłodnicy. Użyłem lejka Lisle Spill Free # 24680 do poprzednich spustów płynu chłodniczego, w których zdejmuje się korek chłodnicy. Wykonałbyś tę samą procedurę, używając zbiornika przelewowego (potwierdzone przez Hyundai). Lejek Lisle jest dostarczany z odpowiednim adapterem do użytku ze zbiornikiem przelewowym Hyundai Tucson. Zobacz samouczek wideo poniżej (włącz ogrzewanie podczas pracy pojazdu podczas dodawania nowego płynu chłodniczego.

ZDJĘCIE 1 i 2
Image

Image

Samouczek wideo dotyczący lejka Lisle Spill Free;

Discussion starter · #12 ·
Zrobiłem to i jest bardzo łatwe. Kup 2 galony Zerex Asian Green lub Blue (w zależności od koloru, jaki ma obecnie Twój pojazd) do pojazdów Hyundai/Kia. To właściwy płyn chłodniczy i jest wstępnie zmieszany. Możesz również kupić płyn chłodniczy OEM u dealera, ale będziesz musiał rozcieńczyć go w proporcji 50/50 z wodą destylowaną, to zależy od Ciebie.

Wystarczy otworzyć kranik spustowy po prawej stronie na dole chłodnicy i zdjąć korek wlewu chłodnicy i pozwolić mu spłynąć. Po spuszczeniu całego płynu chłodniczego możesz przepłukać chłodnicę wężem ogrodowym, jeśli chcesz, ja tego nie robiłem, ponieważ mój płyn chłodniczy był w naprawdę dobrym stanie. Zdjęcie dolnej osłony silnika ułatwia pracę i zmniejsza bałagan, ale trzeba usunąć około 20 śrub.

Wyjmij i wypłucz zbiornik przelewowy wodą, to tylko kilka śrub 10MM i jedna opaska zaciskowa. Załóż go z powrotem na pojazd po oczyszczeniu.

A następnie zamknij spust chłodnicy i powoli napełniaj płynem chłodniczym przez butelkę przelewową, aż uzyskasz około 1/2 do 3/4 galona. Następnie włącz samochód i po prostu kontynuuj dodawanie płynu z otwartym korkiem przelewowym, aż poziom przestanie spadać, a samochód całkowicie się rozgrzeje i otworzy się termostat. Zajmuje to około 30-40 minut - to zdecydowanie najdłuższa część pracy.

Następnie jadę samochodem przez około 30 minut, a następnie wracam i sprawdzam poziom płynu chłodniczego. Jeśli jest niski, poczekaj, aż silnik ostygnie i napełnij poziom płynu chłodniczego do około połowy między min a max na butelce przelewowej.

Oto płyn chłodniczy:
View attachment 484804
ładnie. dziękuję za szczegóły. Naprawdę to doceniam. Kupię ten płyn niezamarzający

Discussion starter · #13 ·
Witaj Driver123,
Zainteresowany wiedzą, czy korek spustowy ma oddzielny "wylew", do którego można przymocować rurkę, aby skierować spuszczany płyn chłodniczy do pojemnika, czy też płyn chłodniczy spływa z tego samego miejsca, w którym poluzowano korek i nie można skierować spuszczanego płynu chłodniczego? Zobacz zdjęcia poniżej pojazdów (Toyota / Mitsubishi), które mają oddzielne miejsce do użycia rurki 3/8' itp. do spuszczania płynu chłodniczego.
2016 -2022 Hyundai Tucson z silnikiem 1.6 T-GDI nie ma korka chłodnicy. Użyłem lejka Lisle Spill Free # 24680 do poprzednich spustów płynu chłodniczego, w których korek chłodnicy został usunięty. Zrobiłbyś to samo, używając zbiornika przelewowego (potwierdzone przez Hyundai). Lejek Lisle jest dostarczany z odpowiednim adapterem do użytku ze zbiornikiem przelewowym Hyundai Tucson. Zobacz samouczek wideo poniżej (włącz ogrzewanie podczas pracy pojazdu, gdy dodawany jest nowy płyn chłodniczy.

View attachment 484876 View attachment 484877

Samouczek wideo dotyczący lejka Lisle Spill Free;
Dzięki za wideo. To naprawdę pomocne. Dzięki wszystkim, którzy wnieśli swój wkład.

Discussion starter · #14 ·
Zrobiłem to i jest bardzo łatwe. Kup 2 galony Zerex Asian Green lub Blue (jaki kolor ma obecnie Twój pojazd) do pojazdów Hyundai/Kia. To właściwy płyn chłodniczy i jest wstępnie zmieszany. Możesz również kupić płyn chłodniczy OEM u dealera, ale będziesz musiał rozcieńczyć go w proporcji 50/50 z wodą destylowaną, to zależy od Ciebie.

Wystarczy otworzyć kranik spustowy po prawej stronie na dole chłodnicy i zdjąć korek wlewu chłodnicy i pozwolić mu spłynąć. Po spuszczeniu całego płynu chłodniczego możesz przepłukać chłodnicę wężem ogrodowym, jeśli chcesz, ja tego nie robiłem, ponieważ mój płyn chłodniczy był w naprawdę dobrym stanie. Zdejmowanie dolnej osłony silnika ułatwia pracę i powoduje mniej bałaganu, ale do usunięcia jest około 20 śrub.

Następnie zamknij spust chłodnicy i powoli napełniaj płyn chłodniczy przez butelkę przelewową, aż uzyskasz około 1/2 do 3/4 galona. Następnie włącz samochód i po prostu kontynuuj dodawanie płynu z otwartą pokrywą przelewową, aż poziom przestanie spadać, a samochód będzie w pełni rozgrzany i otworzy się termostat. Zajmuje to około 30-40 minut - to zdecydowanie najdłuższa część pracy.

Następnie jadę samochodem około 30 minut, sprowadzam go z powrotem i sprawdzam poziom płynu chłodniczego. Jeśli jest niski, poczekaj, aż silnik ostygnie i napełnij poziom płynu chłodniczego do około połowy między min a max na butelce przelewowej.

Po kilku dniach ponownie sprawdź poziom i uzupełnij go w razie potrzeby.

Oto płyn chłodniczy:
View attachment 484804
Szukałem płynu niezamarzającego Zerex na amazon.com i wybrałem zielony kolor. Strona internetowa Amazon stwierdziła, że nie pasuje do mojego Hyundaia Tucson z 2019 roku. Kiedy wybieram niebieski kolor, mówi, że pasuje do Hyundaia Tucson z 2019 roku. Kupiłem samochód używany i był on wyposażony w zielony płyn chłodniczy. Nie wiem, dlaczego Amazon stwierdził, że zielony nie jest kompatybilny z moim samochodem, ale niebieski już tak. Miałem wrażenie, że każdy kolor powinien być w porządku.
Czy doświadczyłeś czegoś takiego dla swojego Hyundaia za pomocą amazon.com?

Szukałem płynu niezamarzającego Zerex na amazon.com i wybrałem zielony kolor. Strona internetowa Amazon poinformowała, że nie pasuje do mojego Hyundaia Tucson z 2019 roku. Kiedy wybieram niebieski kolor, wtedy mówi, że pasuje do mojego Hyundaia Tucson z 2019 roku. Kupiłem mój samochód używany i był on z zielonym płynem chłodniczym. Nie wiem, dlaczego Amazon powiedział, że zielony nie jest kompatybilny z moim samochodem, ale niebieski już tak. Byłem pod wrażeniem, że każdy kolor powinien być w porządku.
Czy doświadczyłeś czegoś takiego dla swojego Hyundaia za pomocą amazon.com?
Yuju,
Proces kompatybilności części Amazon nie jest najdokładniejszy. Jak wcześniej napisał Driver 123,
Zielony płyn niezamarzający/chłodniczy Zerex Asian Vehicle jest odpowiedni dla Hyundaia Tucson, który był dostarczany z zielonym płynem chłodniczym (Hyundai stwierdził to również na pojemniku).

Nie mogłem znaleźć następującego płynu chłodniczego Prestone Max Green (Prestone P/N: AF6610 Max Asian vehicles Zielony płyn chłodniczy-płyn niezamarzający określony przez Hyundaia), więc również używam zielonego płynu niezamarzającego/chłodniczego Zerex Asian Vehicle.

Image

Oto link do Amazon do płynu chłodniczego Zerex;
https://www.amazon.com/Zerex-Vehicle-Silicate-Prediluted-Antifreeze/dp/B08N1K1GSJ?th=1

Image

Dodatkowa dyskusja na temat płynu chłodniczego może być wyświetlana tutaj;
https://www.hyundai-forums.com/threads/antifreeze-coolant.521154/page-2#post-6239975

Zrobiłem to i jest bardzo łatwe. Kup 2 galony Zerex Asian Green lub Blue (jaki kolor ma obecnie Twój pojazd) do pojazdów Hyundai/Kia. To właściwy płyn chłodzący i jest wstępnie zmieszany. Możesz również kupić płyn chłodzący OEM u dealera, ale będziesz musiał rozcieńczyć go w proporcji 50/50 z wodą destylowaną, decyzja należy do Ciebie.

Wystarczy otworzyć kranik spustowy po prawej stronie na dole chłodnicy i zdjąć korek wlewu chłodnicy i pozwolić na spłynięcie. Po spłynięciu całego płynu chłodzącego możesz przepłukać chłodnicę wężem ogrodowym, jeśli chcesz, ja tego nie robiłem, ponieważ mój płyn chłodzący był w naprawdę dobrym stanie. Zdejmowanie dolnej osłony silnika ułatwia pracę i zmniejsza bałagan, ale trzeba usunąć około 20 śrub.

Następnie zamknij spust chłodnicy i powoli napełniaj płynem chłodzącym przez otwór zbiornika przelewowego, aż uzyskasz około 1/2 do 3/4 galona. Następnie włącz samochód i po prostu dodawaj płyn z otwartym korkiem przelewowym, aż poziom przestanie spadać, a samochód będzie w pełni rozgrzany i otworzy się termostat. Zajmuje to około 30-40 minut - to zdecydowanie najdłuższa część pracy.

Następnie jadę samochodem około 30 minut, a następnie wracam i sprawdzam poziom płynu chłodzącego. Jeśli jest niski, poczekaj, aż silnik ostygnie i napełnij poziom płynu chłodzącego do około połowy między min a max na zbiorniku przelewowym.

Oto płyn chłodzący:
View attachment 484804
Pytanie: Czy płyny chłodzące są zatwierdzone przez firmę Hyundai? Niektórzy producenci upierają się, że może być używana tylko ich marka. Pomyślałem, że zapytam, ponieważ nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Czy płyny chłodnicze są zatwierdzone przez Hyundai? Niektórzy producenci upierają się, że może to być tylko ich marka.
Producenci samochodów generalnie nie "zatwierdzają" żadnych części ani materiałów z rynku wtórnego.
Producenci części zamiennych mogą twierdzić, że ich produkt spełnia specyfikacje producentów samochodów lub uzyskać testy i licencjonować certyfikację producentów samochodów.
Przykład: DEXOS dla oleju.
Istnieje prawo (nazwa mi umyka), które stanowi, że jeśli producent samochodów twierdzi, że można używać tylko ich części lub materiału OEM,
ten producent samochodów musi dostarczyć to klientowi bezpłatnie, np. w ramach gwarancji.
Więc producenci samochodów tylko polecają swoją markę. Nie nalegają.

Powinieneś być zadowolony z tych płynów chłodniczych, a także nie zaszkodzi zadzwonić do lokalnego dealera Hyundaia, aby dowiedzieć się o cenach płynu chłodniczego, czasami jest to ta sama cena, jeśli jest znacznie wyższa? Po prostu użyj tego, co zostało opublikowane powyżej i wszystko będzie dobrze.

Producenci samochodów generalnie nie "zatwierdzają" żadnych części ani materiałów z rynku wtórnego.
Producenci części zamiennych mogą twierdzić, że ich produkt spełnia specyfikacje producentów samochodów lub uzyskać testy i licencję na certyfikat producentów samochodów.
Przykład: DEXOS dla oleju.
Istnieje prawo (którego nazwa mi umyka), stanowiące, że jeśli producent samochodów twierdzi, że można używać tylko ich części lub materiału OEM,
ten producent samochodów musi dostarczyć to klientowi bezpłatnie, np. w ramach gwarancji.
Tak więc producenci samochodów tylko polecają swoją markę. Nie nalegają.
Ustawa Magnuson-Moss Warranty Act zezwala na rutynową konserwację pojazdu, w tym wymianę oleju, wymianę opon, wymianę pasków, sprawdzanie i płukanie płynów, montaż nowych klocków hamulcowych i przeglądy.
"Samo użycie części z rynku wtórnego lub pochodzącej z recyklingu nie powoduje utraty gwarancji" - twierdzi Federalna Komisja Handlu (FTC).
  • Dealer samochodowy nie może odmówić honorowania gwarancji fabrycznej, która została dołączona do nowego samochodu, jeśli ktoś inny wykonuje rutynową konserwację lub naprawy.
  • Nielegalne jest, aby dealer samochodowy odmawiał pokrycia gwarancyjnego tylko dlatego, że rutynowa konserwacja lub naprawy zostały wykonane przez inną osobę lub firmę. "Rutynowa konserwacja" obejmuje zazwyczaj takie czynności, jak wymiana oleju, wymiana opon, wymiana pasków, sprawdzanie i płukanie płynów, montaż nowych klocków hamulcowych i przeglądy.
  • Według FTC użycie części z rynku wtórnego lub pochodzących z recyklingu/regenerowanych nie powoduje utraty gwarancji na pojazd.
  • Ustawa Magnuson-Moss Warranty Act sprawia, że nielegalne jest dla firm unieważnianie gwarancji lub odmawianie pokrycia w ramach gwarancji z powodu użycia części z rynku wtórnego lub pochodzącej z recyklingu.
  • FTC definiuje część z rynku wtórnego jako część wyprodukowaną przez firmę inną niż oryginalny producent pojazdu/producent oryginalnego wyposażenia (OEM).

Yuju,
Proces zgodności części Amazon nie jest najdokładniejszy. Jak wcześniej napisał Driver 123,
Płyn niezamarzający/chłodniczy Zerex Asian Vehicle Green jest odpowiedni dla Hyundaia Tucson, który był dostarczany z zielonym płynem chłodniczym (Hyundai stwierdził to również na pojemniku).

Nie mogłem znaleźć następującego płynu chłodniczego Prestone Max Green (Prestone P/N: AF6610 Max Asian vehicles Zielony płyn chłodniczy-płyn niezamarzający określony przez Hyundaia), więc również używam płynu niezamarzającego/chłodniczego Zerex Asian Vehicle Green.

View attachment 484982

Oto link do Amazon do płynu chłodniczego Zerex;
Amazon.pl

View attachment 484981

Dodatkowa dyskusja na temat płynu chłodniczego może być wyświetlona tutaj;
https://www.hyundai-forums.com/threads/antifreeze-coolant.521154/page-2#post-6239975
Image

Zerex od Valvoline to najlepiej sprzedająca się marka płynu chłodniczego zatwierdzona przez producentów OEM. Udowodniono, że płyn niezamarzający/chłodniczy Zerex Asian Vehicle Green maksymalizuje żywotność silnika w pojazdach produkowanych przez azjatyckich producentów samochodów, takich jak Acura, Honda, Infiniti, Nissan i inne, które określają zieloną formułę niezawierającą krzemianów i boranów z technologią Hybrid Organic Acid Technology (HOAT). Specjalnie opracowany z dodatkiem fosforanu, Zerex jest przeznaczony do Twojego samochodu i chroni lepiej niż standardy branżowe przed korozją, wyciekami, osadami, a także zamarzaniem i wrzeniem - czterema głównymi przyczynami awarii układu chłodzenia, która jest główną przyczyną awarii silnika.

1 - 20 of 20 Posts