Hyundai Forums banner

Filtr powietrza silnika: OEM czy inny?

15K views 42 replies 20 participants last post by  Fuzzball33  
#1 · (Edited)
Muszę wymienić filtr powietrza silnika, ponieważ wciąż mam oryginalny. Do tej pory tylko okresowo go sprawdzałem i używałem odkurzacza do czyszczenia wszelkich materiałów powierzchniowych, a także odkurzałem skrzynkę, w której znajduje się filtr. Nadal wygląda przyzwoicie, ale myślę, że najlepiej go i tak wymienić.

Mój lokalny dealer Hyundaia mówi, że kosztuje 27 dolarów.
Canadian Tire ma filtr marki Fram za 19 dolarów (w promocji) lub 21 dolarów (cena regularna).

Cena nie jest zbytnio zróżnicowana i szczerze mówiąc, zawsze myślałem, że kosztują one raczej 50 dolarów lub więcej. Nie znam się jednak zbytnio na samochodach, więc zastanawiam się, czy filtr powietrza Hyundaia jest zawsze najlepszy? Czy filtr Fram może być lepszy? A może innej marki? Idealnie byłoby, gdybym mógł kupić osobiście zamiast online.

Wreszcie, to mój pierwszy samochód i nigdy nie kupowałem części od dealera. Jeśli pójdę do nich po filtr powietrza, to po prostu wchodzę i kupuję go, czy też trzeba go zamówić z wyprzedzeniem?

#4 ·
Wiem, że to Kanada, ale dopiero dzisiaj dostałem 2 oryginalne filtry powietrza Hyundai z Amazonu po 14,39 dol. za sztukę. Dostaję darmową wysyłkę z Prime. Teraz muszę tylko zebrać motywację, żeby je wymienić. A ponieważ właśnie rozebrałem konsolę, żeby wymienić kabel USB z Pinear, najpierw pójdę na drzemkę. Potem obejrzę trochę telewizji, może zjem kilka tacosów, kolejna drzemka, cholera, mam dużo do zrobienia. Na emeryturze rzeczy po prostu nie są już ważne.

#9 ·
Wiem, że to Kanada, ale dopiero dzisiaj dostałem 2 oryginalne filtry powietrza Hyundai z Amazona po 14,39 dol. za sztukę. Dostaję darmową wysyłkę z Prime. Teraz muszę tylko zebrać motywację, żeby je wymienić. A ponieważ właśnie rozebrałem konsolę, żeby wymienić kabel USB z pinear, najpierw pójdę na drzemkę. Potem obejrzę trochę telewizji, może zjem kilka tacos, kolejna drzemka, cholera, mam dużo do zrobienia. Na emeryturze nic już nie jest ważne.
Kupuję OEM na eBayu za około 12,00 USD za Sonatę i 16,00 USD za Santa Fe, w tym wysyłkę.
Jak można stwierdzić, co jest OEM, a co nie, kupując online? Czy istnieje numer części lub coś w tym rodzaju?

A co z tym? Wydaje się, że po wysyłce kosztuje około 18 CAD. Jeśli jest dokładnie taki sam jak ten, który dostałbym u dealera, to wezmę to pod uwagę.
https://www.ebay.com/itm/OEM-Parts-...ay:1.8L|Trim:GL+Sedan+4-Door|Engine:1.8L+1797CC+l4+GAS+DOHC+Naturally+Aspirated

#6 ·
Dostanę OEM, ponieważ w mojej okolicy kosztuje to mniej więcej tyle samo, co Fram. Używałem Fram w moim ostatnim samochodzie przez prawie 200 000 km bez problemów. W przeciwieństwie do filtra Napa (Wix), który miał dziurę o średnicy 1 cala po 3000 milach. Mój samochód był do bani, ale filtr też.

Problem polega na tym, że dobry filtr pewnego dnia może stać się złym, w zależności od tego, kto otrzyma zlecenie na jego wykonanie. OEM to bezpieczna opcja, szczególnie w odniesieniu do gwarancji.

#12 ·
#14 ·
Dostaję moje filtry powietrza i oleju OEM z Rockauto, tanio jak barszcz. Filtr powietrza kosztuje 9,89 $ (cdn) + wysyłka. Zazwyczaj kupuję kilka innych przedmiotów (np. pióra wycieraczek, filtry kabinowe), aby zrekompensować koszty wysyłki.

https://www.rockauto.com/en/catalog/hyundai,2013,elantra,1.8l+l4,1503917,fuel+&+air,air+filter,6192 Kliknij "AUTO 7", to filtr OEM.
Interesujące. Więc jeśli Auto 7 jest producentem OEM, czy to oznacza, że ​​istnieją również inni producenci części OEM dla Hyundaia? To znaczy, czy może być wielu producentów OEM tego samego elementu dla tego samego pojazdu?

Jeśli złożysz zamówienie hurtowe, takie jak kilka filtrów powietrza silnika i filtrów powietrza kabinowego, czy istnieją obawy dotyczące degradacji materiału? Na przykład moja instrukcja mówi, że filtr powietrza powinien być wymieniany co 2 lata (lub 48 000 km). Jeśli kupię kilka, aby obniżyć koszty wysyłki, potencjalnie mogę mieć wystarczającą ilość filtrów powietrza na dekadę+. Ale za 5 lat zastanawiam się, czy filtry nadal będą działać tak samo.

Planuję jeździć tym samochodem do końca, więc mam nadzieję, że samochód będzie nadal działał za 15 lat. Ale kto wie, może po pewnym czasie zmienię samochód lub będę musiał go wymienić z powodu wypadku. Wtedy miałbym mnóstwo części, które poszłyby na marne lol.

Na koniec zakładam, że są one wysyłane z USA. Czy kiedykolwiek otrzymujesz opłaty celne?

#21 ·
Użyj dowolnego filtra marki i zmień go w razie potrzeby. Fram Wix Purolator... wszystkie są dobre.

Używam suchego, zmywalnego medium syntetycznego AEM i AFE we wszystkich moich samochodach. Jestem zbyt leniwy, aby olejować filtry, więc nie używam KN.

Na suchym, zmywalnym medium mam możliwość umycia go mydłem lub po prostu odkurzenia.

Prawdopodobnie bardziej ucierpimy z powodu awarii problemu produkcyjnego niż awarii spowodowanej przez filtr. Obawiam się inżynierii Hyundaia bardziej niż oleju KN.

#23 ·
Ech, na rynku jest wiele dobrych opcji filtrów. Zrobiłem porównanie kosztów lepszych filtrów i OEM (który jest dobrym filtrem) i stwierdziłem, że robiąc proste wyszukiwanie online, jest dealer Hyundaia na Florydzie z dużymi rabatami na części OEM i bardzo rozsądnymi kosztami wysyłki.

Dostałem filtry silnika i kabiny dla floty ('14 EGT 2.0L, '15 Sonata 2.4L, '16 Elantra 1.8L) za łącznie 48 $. Bez obaw o dopasowanie i dobra cena za trzy filtry silnika i trzy filtry kabiny.

#25 ·
Filtr powietrza silnika OEM $12:
[ame]https://www.amazon.com/Genuine-Hyundai-28113-3X000-Air-Filter/dp/B0066QMMDA/ref=sr_1_3?keywords=Genuine+Hyundai+%2828113-3X000%29+Air+Filter&qid=1558374880&s=gateway&sr=8-3[/ame]

Filtr powietrza kabiny: $9
[ame]https://www.amazon.com/POTAUTO-MAP-Replacement-compatible-HYUNDAI/dp/B00UZYHT6Y/ref=sr_1_1?keywords=POTAUTO+MAP+1018P&qid=1558374936&s=gateway&sr=8-1[/ame]

#28 ·
Air Filter Engine OEM $12:
Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że jestem członkiem Prime i zamówiłem jeden, na którym było napisane "Oryginalny" i był "Oryginalny koreański", ale nie oryginalny Hyundai. Nazwa brzmiała "Good Fil" i napisałem do nich, ponieważ NIE było tak, jak reklamowano!

#27 · (Edited)
Numer części Nazwa części Cena Ilość Suma
28113-3X000 Filtr powietrza $13.69 2 $27.38
08790-2H000-A Filtr kabinowy $17.14 2 $34.28
28113-C1100 Filtr powietrza $13.69 1 $13.69
C2H79-AP000 Filtr powietrza $17.14 1 $17.14
Byłoby jaśniej, gdyby edytor zachował format...

Zawsze zwracaj uwagę na koszty wysyłki. To zamówienie od tego dostawcy wyniosło $20.52. Niektóre były tak wysokie jak $40.

#33 ·
Cóż, link, który zamieściłem, to dealer Hyundaia na Florydzie, filtry były wszystkie w pudełkach Hyundaia, a same filtry miały logo i numer części. Wszystko legalne. Słyszałem od mojego dealera, że wielu dealerów prowadzonych przez właścicieli przechodzi na internetową sprzedaż części, ponieważ mogą obniżyć ceny dużych korporacyjnych franczyz (Penske, AutoNation) i nadal dobrze zarabiać.

Wcześniej wspomniałem, że chociaż mam długą i dobrą relację z lokalnym (należącym do Penske) dealerem, nie mogę kupować od nich części tak tanio, jak mogę zamawiać online od innych dealerów. Nawet z wysyłką. Nawet lokalni niezależni skarżą się, że dealerzy Penske nie chcą im dać obniżki cen. Próba utrzymania markowych napraw w firmie.

#34 ·
Kupiłem od hyundaioeparts.com, a także Kia Auto Parts w niektórych przypadkach, gdy numery części były takie same dla Sonaty i Optimy. W przypadku małych rzeczy wysyłka z tych miejsc zwykle psuje interes, chyba że jest znacznie tańsza. DC Autoparts na Amazonie to jeden z moich ulubionych sprzedawców, ponieważ mimo że nie mają Prime, ich wysyłka jest niezwykle szybka.

#39 ·
To zasługa nieustannego dążenia do perfekcji we wszystkich dziedzinach, co ucieleśnia slogan Hyundaia "najlepsze albo nic".

Czy ten post dotrze do 5 stron, zachowując najlepsze na koniec^?
"Perfekcja" nie powinna mieć spacji przy "daszku" powyżej! >:D