Hyundai Forums banner

Klucz cyfrowy dla iPhone'a nadchodzi?

8.4K views 11 replies 7 participants last post by  polar123  
#1 ·
Zaktualizowałem dziś wieczorem aplikację MyHyundai na iPhone'a i zauważyłem, że wspomina ona „Przedstawiamy zupełnie nowy kluczyk cyfrowy zintegrowany z aplikacją Portfel (dla obsługiwanych pojazdów)”. Nie mogę znaleźć informacji, czy model Sonata Limited 2020 będzie obsługiwany, ani nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o kluczyku cyfrowym w aplikacji Portfel lub MyHyundai.
Kolejna uwaga: tryb parkingowego działa teraz po aktualizacji i integruje się z samochodem.

#2 ·
Widziałem to wczoraj. Myślę, że jedynym sposobem, aby się dowiedzieć, jest pójście do samochodu i postępowanie zgodnie z instrukcjami parowania telefonu. Mam nadzieję, że wspierali to wstecznie dla samochodów, które pierwotnie to miały. W przeciwieństwie do wspierania tego tylko dla nowych modeli dostarczanych jako chwyt marketingowy, aby skłonić Cię do kupna nowszego samochodu. To drugie jest po prostu złe!

• Like
Reactions: cooperthekid
#5 ·
Widziałem to wczoraj. Myślę, że jedynym sposobem, aby się dowiedzieć, jest pójście do samochodu i postępowanie zgodnie z instrukcjami parowania telefonu. Mam nadzieję, że wspierali to wstecznie dla samochodów, które pierwotnie to miały. W przeciwieństwie do wspierania tego tylko dla nowych modeli dostarczanych jako chwyt marketingowy, aby skłonić Cię do kupna nowszego samochodu. To drugie jest po prostu złe!
Mam nadzieję, zwłaszcza że Sonata 2023 nie ma żadnych większych zapowiedzianych zmian związanych z kluczem cyfrowym.

#6 ·
Hyundai i Apple są częścią Global Car Connectivity Consortium, które definiuje specyfikacje dla Digital Key. Cyfrowe klucze Apple Wallet wymagają specyfikacji CCC Digital Key 2.0 do działania. Jest również wstecznie kompatybilny z Digital Key 3.0 (może używać Bluetooth LE i chipa U1 UWB iPhone'a).

Specyfikacja, która obecnie istnieje we wszystkich pojazdach Hyundai (z wyjątkiem nowego Palisade 2023 i Genesis GV60), to CCC Digital Key 1.0. Bez modyfikacji sprzętu i oprogramowania samochodu, Apple Car Keys nie będą kompatybilne z naszymi samochodami.

Chciałbym również zaznaczyć, że "aktualizacja oprogramowania infotainment" jest wysoce nieprawdopodobna, aby zapewnić obsługę Digital Key 2.0, ponieważ system infotainment jest oddzielny od systemu Digital Key i dlatego jeden nie może zaktualizować drugiego. Dlatego aktualizacje oprogramowania infotainment nie mają żadnego wpływu na nasze cyfrowe zestawy wskaźników, ponieważ działają one w dwóch oddzielnych systemach i komunikują się tylko przez CAN.

(Pierwszy obsługiwany producent samochodów Apple CarKey, BMW, stanął przed tym samym problemem, ponieważ ich istniejące samochody z Digital Key 1.0 nie mogły obsługiwać Apple CarKeys i wymagały nowszych samochodów produkcyjnych z nowszym sprzętem i oprogramowaniem do działania. Nie zapewnili ścieżki aktualizacji dla istniejących właścicieli z Digital Key 1.0.)

Źródło:

#8 ·
Hyundai i Apple są częścią Global Car Connectivity Consortium, które definiuje specyfikacje dla Digital Key. Cyfrowe klucze Apple Wallet wymagają specyfikacji CCC Digital Key 2.0 do działania. Jest również wstecznie kompatybilny z Digital Key 3.0 (może używać Bluetooth LE i chipa U1 UWB iPhone'a).

Specyfikacja, która obecnie istnieje we WSZYSTKICH pojazdach Hyundai (z wyjątkiem nowego Palisade 2023 i Genesis GV60), to CCC Digital Key 1.0. Bez modyfikacji sprzętu i oprogramowania samochodu, Apple Car Keys nie będą kompatybilne z naszymi samochodami.

Chciałbym również zaznaczyć, że "aktualizacja oprogramowania infotainment" jest wysoce mało prawdopodobna, aby zapewnić obsługę Digital Key 2.0, ponieważ system infotainment jest oddzielny od systemu Digital Key i dlatego jeden nie może zaktualizować drugiego. Dlatego aktualizacje oprogramowania infotainment nie mają wpływu na nasze cyfrowe zestawy wskaźników, ponieważ działają w dwóch oddzielnych systemach i komunikują się tylko przez CAN.

(Pierwszy obsługiwany producent samochodów Apple CarKey, BMW, stanął przed tym samym problemem, ponieważ ich istniejące samochody z Digital Key 1.0 nie mogły obsługiwać Apple CarKeys i wymagały nowszych samochodów produkcyjnych z nowszym sprzętem i oprogramowaniem do działania. Nie zapewnili ścieżki aktualizacji dla istniejących właścicieli z Digital Key 1.0.)

Źródło:
Interesuje mnie, gdzie wymagane jest DK 2.0 dla Apple CarKeys. Zgodnie z filmem, system może przede wszystkim korzystać z NFC. DK 1.0 to obsługuje. 1.0 obsługuje również implementację "Secure Enclave", jak nazywa to Apple - CCC mówi o DK 1.0 pozwalającym na użycie sprzętowego elementu zabezpieczającego.

Oczywiście poprzednie samochody nie byłyby kompatybilne z UWB, ale wydaje się, że DK 1.0 obsługuje środowiska bezpieczeństwa oparte na sprzęcie. Jest to zaczerpnięte bezpośrednio z białej strony DK 1.0: "zakładamy sprzętowe zaufane środowisko wykonawcze". Wydaje się, że 2.0 tego WYMAGA, zamiast zakładać. To tylko kwestia bezpieczeństwa, jeśli są jakieś inne obawy, proszę mnie poprawić - uwielbiam się tego wszystkiego uczyć.

#11 ·
Naprawdę nie miałoby sensu, żeby iPhone tego nie obsługiwał, zwłaszcza że stwierdzono, że Apple odblokował NFC do użytku z cyfrowym kluczem Hyundai. To wszystko, co jest potrzebne, dlatego nigdy nie było to problemem z nieograniczonym NFC telefonów z Androidem. Cyfrowy klucz Hyundai potrzebuje specyficznie tylko NFC z obecnymi samochodami, które go obsługują. Chociaż standard cyfrowego klucza może być starszy, naprawdę nie ma powodu, aby po prostu nie pozwolić mu działać. Może to być ruch marketingowy ze strony Hyundaia, ponieważ Sonaty z końca 2020+ go nie dostają.

#12 ·
Zadzwoniłem do obsługi klienta Hyundai USA i wspomnieli, że dotyczy to tylko nowego Palisade. Wszystkie inne pojazdy mają pecha. Złożyłem u nich reklamację. Mam nadzieję, że więcej osób zrobi to samo, a presja klientów zmieni ich zdanie. Link do obsługi klienta znajduje się poniżej.