Hyundai Forums banner

Rozrusznik kręci, ale nie odpala, Hyundai Accent 2009

1.7K views 28 replies 5 participants last post by  charlescrown  
#1 ·
Cześć wszystkim, od tygodnia mój Hyundai Accent 2009 nie chce się uruchomić, kręci, ale nie ma iskry. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i czujnik wałka rozrządu, pasek rozrządu jest dobry, przestał działać na moim podjeździe bez powodu. Próbowałem podłączyć skaner kodów, ale wyświetlił się komunikat o niepowodzeniu połączenia (Mój skaner działa świetnie z moim drugim samochodem). Mam zdalny rozrusznik, też nie odpala, tylko kręci. Nie wiem, co dalej próbować, dziękuję

#4 ·
Jeśli używasz naprawdę taniego narzędzia diagnostycznego, to może być problem z brakiem możliwości połączenia się z ECU - to naprawdę przydarzyło mi się dawno temu. Jeśli to możliwe, spróbuj innego narzędzia diagnostycznego.

Kiedy powiedziałeś, że "nie ma iskry", czy rzeczywiście sprawdziłeś, że nie ma iskry ze cewek zapłonowych podczas kręcenia silnikiem (np. za pomocą testera iskry)?

#7 ·
moje hyundai accent 2009 nie chce się uruchomić, kręci, ale nie ma iskry.
Wygląda na to, że jesteś w Kanadzie, co oznacza, że ​​Twój samochód będzie miał immobilizer z transponderem. Kiedy włączysz zapłon, zanim przekręcisz kluczyk do pozycji START, czy świeci się kontrolka immobilizera? Symbolem jest samochód z kluczykiem w środku. Ta kontrolka powinna świecić razem z innymi kontrolkami ostrzegawczymi. Jeśli się nie świeci, zwykle oznacza to, że komputer silnika (ECU) nie może odczytać kodu transpondera kluczyka zapłonu, co unieruchomi silnik i uniemożliwi jego uruchomienie.

#8 ·
Cześć, dzięki za odpowiedź, nie widzę żadnej kontrolki immobilizera. Ale samochód robi to samo, gdy używam zdalnego rozrusznika, kręci, ale nie odpala, gdyby to był czytnik transpondera, czy samochód nie uruchomiłby się ze zdalnego rozrusznika?

#9 ·
Jeśli to był czytnik transpondera, czy samochód nie uruchomiłby się ze zdalnego startera?
Nie wiem wystarczająco dużo o twoim zdalnym starcie, żeby na to odpowiedzieć. Ale myślę, że zdalny start nadal musiałby przesłać kod transpondera, aby umożliwić uruchomienie silnika. A jeśli komputer silnika nie jest w stanie odczytać kodu transpondera, niezależnie od tego, czy pochodzi on z kluczyka, czy ze zdalnego startu, silnik zostanie unieruchomiony.

Mówiąc to, przegapiłem część w twoim oryginalnym poście o tym, że narzędzie diagnostyczne nie może komunikować się z komputerem silnika. Kiedy masz brak rozruchu i brak komunikacji z narzędziem diagnostycznym, są to często objawy problemu z zasilaniem komputera silnika. A pierwszym krokiem w diagnozowaniu problemów z zasilaniem jest użycie woltomierza do sprawdzenia WSZYSTKICH bezpieczników.

Aby sprawdzić bezpieczniki, podłącz czarną sondę miernika do dobrej masy (minus akumulatora), włącz zapłon, a następnie dotknij czerwoną sondą miernika dwóch zacisków testowych na górze każdego bezpiecznika. Jeśli znajdziesz bezpiecznik, który ma 12 V na jednym zacisku i 0 V na drugim, ten bezpiecznik jest przepalony i wymaga wymiany...

Image

#11 ·
ale mógłbym to sprawdzić ponownie woltomierzem
Sprawdzanie woltomierzem jest bardzo ważne. Ponieważ sprawdzasz nie tylko to, czy żaden z bezpieczników nie jest przepalony, ale także chcesz sprawdzić, czy niektóre obwody są zasilane. Zwróć więc szczególną uwagę na bezpieczniki SNSR (czujnik), INJ (wtryskiwacz) i wszystkie bezpieczniki ECU znajdujące się w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. Wszystkie te bezpieczniki powinny być zasilane napięciem 12 V po włączeniu zapłonu, ponieważ zasilają obwody, które są krytyczne dla działania silnika. Jeśli okaże się, że te bezpieczniki nie mają zasilania, to część Twojego problemu.

#13 ·
Cześć, dziękuję za poświęcony czas, przetestowałem wszystkie bezpieczniki, jak mi powiedziałeś. Kilka z nich pokazuje 0, czy niektóre z nich powinny mieć 12V?
Czy miałeś włączony zapłon podczas testowania bezpieczników?

W każdym razie, bezpieczniki, które zakreśliłeś, nie są istotne dla tego problemu z rozruchem. Na pierwszym zdjęciu zakreśliłeś podgrzewane lusterko, światło tylne (L i P) i bezpieczniki rozrusznika (ostatni zasila stronę sterującą przekaźnika rozrusznika, więc gdyby był przepalony, silnik w ogóle by się nie uruchomił). Na drugim zdjęciu wszystkie zakreślone bezpieczniki to bezpieczniki zapasowe.

@AUTOSPARK doradził Ci, aby sprawdzić konkretne bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika - czy je sprawdziłeś?

#18 ·
Zastąpiłem je, aby spróbować naprawić obecny problem, dla obrotomierza, idzie do +-250 obr/min, kiedy kręcę, a dla bezpieczników, te, które powiedziałem, miały 0V po obu stronach
Powiedziałeś wcześniej, że nie masz iskry podczas kręcenia silnikiem i to potwierdziłeś. Czy masz zasilanie na cewkach zapłonowych? Po włączeniu zapłonu na zacisku nr 2 każdego złącza cewki zapłonowej powinno być napięcie akumulatora. Delikatnie sondować, jeśli sprawdza się od przodu złączy.
Image

#20 ·
Podsumowując, gdzie jesteśmy i popraw mnie, jeśli coś jest nie tak:

• Cewki zapłonowe mają zasilanie z akumulatora, ale nie ma iskry podczas rozruchu silnika
  • ECU odbiera sygnał z czujnika położenia wału korbowego, ponieważ obroty silnika rejestrują się na obrotomierzu podczas rozruchu

Wydaje się, że ECU nie uziemia obwodu cewki zapłonowej, ale żeby się upewnić, czy masz lampkę kontrolną? Jeśli tak, podłącz ją do bieguna dodatniego akumulatora i ostrożnie sprawdź drugi zacisk (zacisk nr 1) na jednym ze złączy cewki zapłonowej podczas rozruchu i sprawdź, czy lampka kontrolna miga.

Jeśli tak się nie dzieje, fakt, że twoje narzędzie diagnostyczne nie może połączyć się z ECU, może mieć tutaj pewne znaczenie. Przy okazji, jaki jest producent i numer modelu narzędzia diagnostycznego, którego próbowałeś użyć do połączenia z ECU?

#22 ·
O.K. W recenzjach na Amazon.com jest wiele skarg na ten skaner, że nie łączy się z Hyundai Accents generacji MC. Jeśli znasz kogoś z innym skanerem, możesz spróbować. Miło byłoby wiedzieć, czy przyzwoity skaner może komunikować się z ECU, ponieważ ECU nie zachowuje się tak, jak oczekiwano.

W międzyczasie możesz sprawdzić złącze OBDII, aby upewnić się, że jest przynajmniej w porządku. Przy wyłączonym zapłonie sprawdź zacisk nr 16 pod kątem zasilania akumulatora (powinien być zawsze pod napięciem). Następnie sprawdź rezystancję między liniami CAN high/low (zaciski nr 6 i nr 14), która powinna wynosić około 55-65 omów. Następnie sprawdź ciągłość do masy na każdym z zacisków nr 4 i nr 5. Tylko informacja, w moim samochodzie złącze jest do góry nogami w porównaniu z tym, co pokazano na schemacie poniżej (nie jestem pewien, czy dotyczy to wszystkich Accentów w tym wieku).

Przy okazji, czy ostatnio były jakieś prace przy samochodzie przed wystąpieniem tego problemu? Kiedy został zainstalowany system zdalnego uruchamiania?

Image

#23 ·
O.K. W recenzjach na Amazon.com jest wiele skarg na ten skaner, że nie łączy się z Hyundai Accents generacji MC. Jeśli znasz kogoś z innym skanerem, możesz spróbować. Miło byłoby wiedzieć, czy przyzwoity skaner może komunikować się z ECU, ponieważ ECU nie zachowuje się zgodnie z oczekiwaniami.

W międzyczasie możesz sprawdzić złącze OBDII, aby upewnić się, że jest przynajmniej sprawne. Przy wyłączonym zapłonie sprawdź zacisk nr 16 pod kątem zasilania akumulatora (powinien być zawsze pod napięciem). Następnie sprawdź rezystancję między liniami CAN high/low (zaciski nr 6 i 14), która powinna wynosić około 55-65 omów. Następnie sprawdź ciągłość do masy na każdym z zacisków nr 4 i 5. Tylko uwaga, w moim samochodzie złącze jest odwrócone w stosunku do tego, co pokazano na poniższym schemacie (nie jestem pewien, czy dotyczy to wszystkich Accentów z tego rocznika).

Przy okazji, czy przed wystąpieniem tego problemu były jakieś prace przy samochodzie? Kiedy został zainstalowany system zdalnego uruchamiania?

View attachment 494818
Na razie nie mam żadnego innego narzędzia skanującego, spróbuję sprawdzić zaciski, o które prosiłeś, tylko po to, aby mieć pewność co do nr 4 i 5, jak mam je przetestować? A jeśli chodzi o Twoje inne pytania, nie robiłem ostatnio żadnych innych napraw w tym samochodzie, a jeśli chodzi o zdalny start, mam ten samochód od 2019 roku i zdalny start był już w nim w tym czasie

#24 ·
Myślę, że jeśli otrzymujesz komunikat "nie można się komunikować", piny wtyczki 16 wraz z 4 i 5 są aktywne, więc wraca do danych. Jak wspomniano w poście 11, sprawdź wszystkie bezpieczniki zasilania ECU. Za pomocą diagnostyki sprawdź, czy piny w gnieździe OBD2 samochodu nie zostały wciśnięte do środka i nie stykają się. Jeśli uważasz, że twoje narzędzie diagnostyczne ma problem z oprogramowaniem (wątpię w to), spróbuj użyć tylko OBD2, a nie specyficznego dla Hyundaia.

#25 · (Edited)
Myślę, że jeśli otrzymujesz komunikat "nie można się komunikować", piny wtyczki 16 wraz z 4 i 5 są aktywne, więc wraca do danych. Jak wspomniano w poście 11, sprawdź wszystkie bezpieczniki zasilania ECU.
Za pomocą diagnostyki sprawdź, czy piny w gnieździe OBD2 samochodu nie zostały wepchnięte do środka i nie stykają się.
Jeśli uważasz, że twoje narzędzie diagnostyczne ma problem z oprogramowaniem (wątpię w to), spróbuj użyć tylko OBD2, a nie specyficznego dla Hyundaia.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki woltomierzem, jak powiedział autospark.
Co masz na myśli przez "spróbuj użyć tylko OBD2, a nie specyficznego dla Hyundaia"?

#27 ·
Nie mam pojęcia. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tej marce i tak, ma ona podstawowy wygląd. Nawet najprostsze narzędzie powinno być w stanie się komunikować. Jedyne problemy, jakie widziałem, to narzędzia, które nie komunikują się z VPW, który nie jest używany przez Hyundai.