Hyundai Forums banner

Reflektory Elantra Limited 2015

15K views 24 replies 15 participants last post by  Bismarck318  
#1 ·
Mam nadzieję, że publikuję to we właściwym miejscu. Nadal intensywnie korzystam również z funkcji wyszukiwania.

Właśnie kupiłem Elantrę Limited z 2015 roku, a reflektory (światła do jazdy dziennej, mijania i prawdopodobnie drogowe oraz przeciwmgielne) mają dość brzydki żółty kolor w porównaniu do części reflektora wyglądającej jak dioda LED (chłodna biała podświetlana listwa, która się wokół owija).

Jestem tutaj totalnym nowicjuszem, który próbuje to ulepszyć.

Myślę, że chcę wymienić żółte światła na światła o znacznie chłodniejszym białym kolorze, aby nie kolidowały z częścią wyglądającą jak dioda LED.

Jakich typów żarówek powinienem szukać i czy są jakieś samouczki online, jak je wymienić? Używam mojego google-fu, aby uzyskać informacje, jakie mogę uzyskać, a wszelka pomoc byłaby mile widziana. Dzięki!

#2 ·
Wybrałem ten styl LED

Zaktualizowałem teraz światła przeciwmgielne, pierwsze, które kupiłem (inny styl) były dla mnie zbyt niebieskie.

Dobry wzór wiązki ze światłami projekcyjnymi i plug and play.

#3 ·
Próbowałem tych samych diod LED co solman98 w moich reflektorach aftermarket i miałem pozornie bardzo różne wyniki. Wyjście LED było do niczego i było znacznie słabsze niż standardowe reflektory halogenowe.

Byłem podekscytowany, żeby je wypróbować, ale mnie zawiodły... więc sugeruję, żeby wybrać zestaw HID. Kolor 5500K.

#5 ·
Próbowałem tych samych diod LED co solman98 w moich reflektorach aftermarket i miałem pozornie bardzo różne wyniki.. wyjście LED było do niczego i było znacznie słabsze niż standardowe reflektory halogenowe.

Byłem podekscytowany, żeby je wypróbować, ale mnie zawiodły... więc sugeruję, żeby wybrać zestaw HID. Kolor 5500K.
Widziałem wiele skarg na reflektory aftermarket, nie tylko dla Hyundai'a.

#4 ·
Witamy na forum. Standardowe żarówki reflektorów mają temperaturę barwową w okolicach 3000K, więc mają żółtawy wygląd. Jeśli chcesz bielszy wygląd, znajdź żarówki o wyższej temperaturze barwowej w okolicach 4000K+ jak Silverstar ZXE, Philips Crystalvision Ultra, PIAA Extreme White. Uważaj jednak, ponieważ jeśli pójdziesz za wysoko, skończysz z niebieskimi żarówkami. Istnieją również różne opcje LED i HID, których możesz użyć.

Rozmiary żarówek znajdują się na tylnych stronach instrukcji obsługi w sekcjach konserwacji, rozdział 7 lub 8. Jeśli twoje światła są podobne do moich z 2011 roku, zespół po stronie kierowcy musi zostać usunięty, aby wymienić żarówki, to 3 śruby. Mogę wymienić stronę pasażera z zamontowanym zespołem reflektorów.

Aby uzyskać więcej informacji, w menu forum kliknij Narzędzia, a następnie kliknij UserCP i uzupełnij swój profil na forum informacjami o pojeździe i lokalizacji. Elantra jest sprzedawana na całym świecie, a konfiguracje mogą się różnić w zależności od roku i lokalizacji.

#7 ·
Prawdopodobnie kupiłeś już kilka żarówek, ale zestaw Kensun 55w HID w 6000k wygląda moim zdaniem idealnie. Tylko NUTKA niebieskiego, jeśli w ogóle. Jedynym minusem jest konieczność stosowania rezystorów oprócz statecznika, jak we wszystkich zestawach HID.

#8 ·
Po wypróbowaniu wszystkich zestawów LED na rynku (około 4), wróciłem do HID Opt 7 Canbus z 5000k (35W)...
Ponownie, LED może być do reflektora, ale projektor, myślę, że HID jest wciąż najlepszy.
LED jest jasny, ALE nie są one przeznaczone do zastąpienia halogenów, ponieważ konstrukcja i wzór wiązki są różne...
Po powrocie do HID byłem pod wrażeniem... 100% lepiej, mimo że zarówno zestaw LED, jak i zestaw HID są jasne.
Zestaw LED, który kupiłem, miał moc 12k lumenów, podczas gdy HID miał moc 4100 lumenów... ale myślę, że LED był przeszacowany.

Tak więc... Polecam HID do świateł mijania... wszystko możesz przejść na LED z natychmiastowym rozjaśnieniem...
LED nie poprawią się zbytnio w stosunku do halogenów, ponieważ łuk i intensywność są różne...
Wybierz OPT7 Canbus 5000k... Pokochasz to... Możesz potrzebować kondensatora...
W moim przypadku nie używam przekaźnika ani rezystora... wszystko działa idealnie.... HID świeci się nieprzerwanie w ciągu 15 sekund....
Byłem naprawdę pod wrażeniem OPT7... zestaw kosztuje 80 dolarów, ale myślę, że jest wart jakości, która z nim przyszła.
Nadal zachowuję 12k lumenów LED do świateł przeciwmgielnych i 5k lumenów do DRL, ponieważ działają świetnie.

#9 ·
Zamierzam zainstalować SilverStar® zXe White dookoła przodu. Kupię je, gdy będę w Stanach za 2 tygodnie. Później mogę przejść na LED, zwłaszcza jeśli na rynku pojawi się dioda LED przeznaczona do projektorów.

#10 ·
Teraz do ekspertów, jak wyregulować projektory? Mam pewien pomysł, ale nie jestem pewien, gdzie powinny znajdować się te dwie śruby.

#16 ·
Teraz do ekspertów, jak regulować projektory? Mam pomysł, ale nie jestem pewien, gdzie powinny znajdować się te dwie śruby.
Potrzebujesz śrubokręta Phillips, aby obrócić reflektor zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po otwarciu maski zobaczysz długą rurę, jak na zdjęciu, które załączyłem... Obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara, jak chcesz, pamiętam, że zrobiłem około 6-7 obrotów.

Attachments

• Like
Reactions: Mr.Plop
#12 ·
Przeszedłem na pełne LED w moim, ale żałuję, że nie zdecydowałem się na HID, gdyby tylko rozpiętość światła nie była głównym problemem :( Mam teraz niebieskie LED-owe światła przeciwmgielne, ale nie mam zdjęcia. Diody LED są nieco ciemniejsze niż HID, ale zdecydowanie lepsze niż standardowe żarówki halogenowe. Używam 3300lm dla mojej diody LED.

#13 ·
Przeszedłem na pełne LED w moim, ale żałuję, że nie zdecydowałem się na HID, gdyby tylko zasięg światła nie był głównym problemem :( Mam teraz niebieskie LED-owe światła przeciwmgielne, ale nie mam zdjęcia. Diody LED są nieco ciemniejsze niż HID, ale zdecydowanie lepsze niż standardowe żarówki halogenowe. Używam 3300lm dla moich LED
Czytałem kilka dni temu wątek o tym, jak światła HID zabierają światła do jazdy dziennej? Czy to prawda? Jeśli zainstaluję HID, stracę światła do jazdy dziennej?

A takżę, jakie są rozsądne okresy eksploatacji zestawów HID?

#15 ·
Do świateł drogowych potrzebujesz natychmiastowego rozjaśnienia... więc HID nie jest dobrym wyborem... Halogen lub LED sprawdzą się lepiej, ponieważ HID musi się nagrzać.
Żywotność HID jest znacznie mniejsza niż LED, ale wciąż o wiele lepsza niż halogen... Żarówkę można wymieniać co 2-3 lata, statecznik powinien wytrzymać dłużej...

#18 ·
Nie jestem pewien przyczyny. Zalecam jednak sprawdzenie żarówki. Czy jest ona wystarczająco mocno i szczelnie osadzona w obudowie? Ponieważ jeśli pozycja żarówki jest nieprawidłowa, może to powodować nierównomierne rozłożenie światła. Ostatnim razem sprawdziłem moją żarówkę HID i była trochę luźna.

• Like
Reactions: Mr.Plop
#21 ·
Hej Solman,

Chciałem również przejść na LED w reflektorze mojego projektu, jednak radiator zablokuje osłonę przeciwpyłową. Jak poradziłeś sobie z osłoną przeciwpyłową?

Dzięki,
Alex
Nigdy nie instalowałem ponownie osłon przeciwpyłowych. Nie są potrzebne i nie miałem żadnych problemów od czasu instalacji.

#20 ·
Jeśli masz Elantrę pierwotnie wyposażoną w światła mijania hb3, zawsze możesz ulepszyć żarówkę do HIR1. Zrobiłem to i uwielbiam je.

Image

Nadal czekam na moje ledowe światła przeciwmgielne. HIR1 są bielsze, a nie białe; ale myślę, że wyglądają świetnie i na pewno oświetlają drogę.

Image

To prosta modyfikacja. Jeszcze łatwiejsza niż modyfikacja h9, ponieważ zakładka, którą musisz odciąć, jest plastikowa.

Jeśli chodzi o regulację, wróć tam, trzymając w ręku latarkę i sprawdź dwukrotnie, czy wszystkie trzy zakładki są prawidłowo osadzone.

Jeśli chodzi o ich regulację w inny sposób, nie jestem fanem używania śrubokręta krzyżakowego, ponieważ w przeszłości zniszczyłem tę cholerną nylonową rzecz. Aby dokonać regulacji teraz, zrobiłem narzędzie. Z tyłu zespołu reflektora znajduje się duża nylonowa nakrętka. To biała rzecz pośród całego czarnego tworzywa ABS. Spryskałem trochę sprayu do gotowania na szmatkę i wytarłem go na i w tej nakrętce. Następnie wziąłem trochę szpachli JB Weld i wszystko zgnieciono, a następnie wcisnąłem ją w otwór (z wystarczającą ilością pozostałą na zewnątrz otworu) i pozwoliłem jej zastygnąć.

wróciłem po chwili i wyciągnąłem moje nowe narzędzie do regulacji reflektorów:

Image

#23 ·
Wymieniłem oba zestawy reflektorów w naszych samochodach na projektory. I oba mają LED. Kiedy pracowałem dla BMW, sprzedałem kilka żarówek HID. W niektórych samochodach nie tylko żarówkę, ale także zapłonnik i jednostkę sterującą. Więc kiedy żarówka się przepaliła, a zdarza się to często, kosztowało to około 1400 dolarów. Na stronę. Nigdy też nie dbałem o długie opóźnienie, zanim żarówki HID się rozgrzały. I przeczytałem tak wiele tak i nie na temat LED, że byłem po prostu zdezorientowany. Więc najpierw wypróbowałem silverstars. Bielsze, ale niewiele jaśniejsze. Potem wypróbowałem hir. Mniej więcej to samo co silverstars, plus żarówki mają bardzo krótką żywotność. Potem wypróbowałem tani zestaw LED. Wydajność światła była niesamowita. OGROMNA poprawa. Natychmiastowe włączenie. Działa wiecznie. Dużo tańsze niż HID i bez statecznika, rezystora, przekaźników, dodatkowego okablowania, po prostu plug and play. Szukałem dużo ponownie po tym, żarówki, która kosztowała poniżej 50/pr, miała wysoką wydajność i podstawę, która oczyszczała osłonę przeciwpyłową. Te, które teraz mam, to katana i są JASNE. Projektory mają również bardzo ładne odcięcie, więc nadjeżdżający ruch nie jest oślepiany. Nigdy nie zostałem zasygnalizowany światłami i są włączone od co najmniej 3 lat. LED wchodzi teraz do wszystkich samochodów, HID to stara technologia. Teraz, dla drl/światła drogowego, wybrałem simdevanma(h7) i są przyciemnione, gdy są włączone drl, i ładne i jasne, gdy są włączone światła drogowe. Wszystko mieści się pod osłoną przeciwpyłową. Jest ciasno, ale pasuje. Jeśli naprawdę chcesz wyregulować światła, zdejmij zespół z samochodu i spójrz na regulator. Jest około 5 śrub, które trzymają regulator, zdejmij je i wyjmij regulator. Następnie zobaczysz poszczególne regulatory dla świateł mijania i drogowych. Możesz teraz założyć reflektor z powrotem na samochód i regulować każdy z osobna. Lewa strona będzie trochę ciasna, ale prawa nie. Każdy regulator ma więcej niż wystarczające napięcie, aby pozostać na miejscu, ale jeśli chcesz, po regulacji możesz zdjąć reflektor i założyć zespół regulacyjny z powrotem. Zdejmowanie reflektora jest naprawdę szybkie i łatwe. Jeszcze raz, HID - kosztują więcej, krótka żywotność, potrzebują statecznika/przekaźnika/okablowania, brak natychmiastowego włączenia. LED - plug and play. Dużo tańsze, żywotność dłuższa niż samochodu, natychmiastowe włączenie, lepsze i więcej światła. LED to droga do celu.

#24 ·
Przeszedłem z HID na LED, samo pozbycie się statecznika było tego warte.