Hyundai Forums banner

Ciepły silnik gaśnie

6.2K views 8 replies 3 participants last post by  AUTOSPARK  
#1 ·
Cześć

Mam problem z moim Santa Fe. 2004 2.4l.

Moja żona jechała samochodem, gdy problem pojawił się po raz pierwszy. Jechała przez około 30 minut, około 30 km, a samochód traci moc i się zatrzymuje. Nie odpala, gdy próbuje. Kręci, ale nie odpala. Kiedy poczeka minutę, odpala, ale gaśnie.

Zabraliśmy go do warsztatu. Brak kodu. Zmienili filtr paliwa, który nie był zmieniany od dłuższego czasu.

Pojechali nim na przejażdżkę i działał dobrze. Odebrałem go i działał. Potem zgasł, gdy zjechałem z autostrady. Stracił trochę mocy podczas sekundy, gdy wciąż był na autostradzie. Przejechałem nim około 30 km, a silnik był gorący. Ponownie, udało mi się go uruchomić na kilka sekund, jeśli pozwoliłem mu ostygnąć przez kilka minut. Wróciłem do domu i wróciłem wieczorem i odpalił za pierwszym razem.

Zabrałem go do pracy następnego ranka. Nie odpalił po południu, kiedy stał na słońcu i był gorący. Otworzyłem korek wlewu paliwa, aby uwolnić podciśnienie. Bez zmian. Ponownie odpalił, kiedy wróciłem dziś rano i nie było bardzo gorąco.

Lampka ostrzegawcza silnika się nie zapaliła. Spróbuję sprawdzić, czy jutro będzie kod błędu. Spróbuję zmierzyć ciśnienie paliwa.

Czujnik położenia zaworu i pasek rozrządu zostały wymienione rok temu.

Co myślisz? Przekaźnik pompy paliwa? Czujnik położenia wałka rozrządu? Jakieś inne sugestie?

/C

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#2 · (Edited)
Cześć

Mam problem z moim Santa Fe. 2004 2.4l.

Moja żona jechała samochodem, kiedy problem pojawił się po raz pierwszy. Jechała przez 30 minut, około 30 km, a samochód traci moc i się zatrzymuje. Nie odpala, gdy próbuje. Kręci, ale nie odpala. Kiedy poczeka minutę, odpala, ale gaśnie.

Zabraliśmy go do warsztatu. Brak kodu. Zmienili filtr paliwa, który nie był zmieniany od dłuższego czasu.

Pojechali nim na przejażdżkę i działał dobrze. Odebrałem go i działał. Potem zgasł, gdy zjechałem z autostrady. Stracił trochę mocy podczas sekundy, gdy wciąż był na autostradzie. Przejechałem nim około 30 km, a silnik był gorący. Ponownie, mogłem go uruchomić na kilka sekund, jeśli pozwoliłem mu ostygnąć przez kilka minut. Dostałem podwózkę do domu i wróciłem wieczorem i odpalił za pierwszym razem.

Zabrałem go do pracy następnego ranka. Nie odpalił po południu, kiedy stał na słońcu i był gorący. Otworzyłem korek wlewu paliwa, aby uwolnić ewentualną próżnię. Bez zmian. Ponownie odpalił, kiedy wróciłem dziś rano i nie był bardzo gorący.

Lampka ostrzegawcza silnika się nie zapaliła. Spróbuję sprawdzić, czy jutro pojawi się kod błędu. Spróbuję zmierzyć ciśnienie paliwa.

Czujnik położenia zaworu i pasek rozrządu zostały wymienione rok temu.

Co o tym myślisz? Przekaźnik pompy paliwa? Czujnik położenia wałka rozrządu? Jakieś inne sugestie?

/C

Musisz wiedzieć, czy masz iskrę, gdy to się nie uruchamia, abyś mógł iść we właściwym kierunku. Jeśli dostaje iskrę, to idziesz w kierunku paliwa. Weź zapasową świecę zapłonową, poczekaj, aż pojawi się brak uruchomienia, a następnie odłącz jeden z przewodów świecy zapłonowej i przymocuj go do zapasowej świecy zapłonowej. Umieść obudowę świecy zapłonowej na znanym dobrym uziemieniu i poproś kogoś innego, aby spróbował uruchomić samochód. Jeśli widzisz dobrą iskrę, idź w kierunku problemów z paliwem. Jeśli nie ma iskry, poszukaj w kierunku cewek, czujnika położenia wału korbowego itp. Zauważ, że potrzebujesz do tego dwóch osób? Kiedyś miałem Mazdę, która psuła się u mnie i nigdy nie miałem innej osoby w pobliżu, kiedy chciałem sprawdzić brak iskry. Bardzo frustrujące, ponieważ samochód zwykle uruchamiał się ponownie w momencie, gdy pojawiała się inna osoba.

#3 ·
Cześć ponownie

Zanim przeczytałem Twoją odpowiedź, przetestowałem spryskanie obudowy filtra powietrza gazem rozruchowym, kiedy samochód nie chciał zapalić. Odpalił na kilka obrotów, gdy nacisnąłem pedał przyspieszenia. Czy to oznacza, że zapłon jest w porządku i że mogę skupić się na ciśnieniu paliwa? Kupiłem lampę do testowania iskry, więc też to sprawdzę, ale po prostu jestem ciekaw.

Z góry dziękuję

#4 ·
Osobiście nie zaufałbym testowi na płyn rozruchowy. Użyj swojego testera lub zapasowej świecy i sprawdź iskrę. Drugim testem, który bym doradził, jest upewnienie się, że przekaźnik pompy paliwa włącza się podczas rozruchu. Poniżej skrzynki bezpieczników w desce rozdzielczej znajduje się złącze testowe pompy paliwa. Upewnij się, że na zacisku testowym pompy paliwa złącza podczas rozruchu silnika jest 9~10 V... schemat wyprowadzeń złącza poniżej. Jeśli nie ma iskry i napięcia do pompy paliwa, wskazuje to na usterkę sygnału położenia wału korbowego.

Attachments

#7 ·
okazało się, że to pompa paliwa.....Niskie ciśnienie paliwa.
Nie są to normalne objawy, które kojarzyłbym z uszkodzoną pompą paliwa, więc dziękuję za poświęcenie czasu na ponowne opublikowanie i poinformowanie nas, co to było. W ten sposób wszyscy się uczymy i zachowam to w pamięci na przyszłość.

Scott.