Czy ktoś wie, gdzie znajduje się akumulator 12 V w PHEV i czy jest przełącznik resetowania akumulatora (sądzę, że w HEV jest taki)?
Dzięki za odpowiedź i informacje!Nadal zbieram informacje dla Tucson HEV i PHEV, ale na podstawie tego, co znalazłem, Hyundai przeszedł do włączenia akumulatora 12V do akumulatora trakcyjnego wysokiego napięcia kilka lat temu. Zamiast oddzielnych akumulatorów, jest tylko 1 i jest on 'podzielony', aby mieć wymaganą pojemność obu napięć. Przełącznik resetowania akumulatora 'uruchamia' 12V, jeśli jest to potrzebne. To zdecydowanie prawda w przypadku mojego Tucson HEV.
Spodziewam się, że zastosują to samo podejście dla PHEV, pojedynczy akumulator dla trakcji i 12V, ale jeszcze tego nie potwierdziłem.
Ten artykuł dość dobrze wyjaśnia, co robili w całej swojej linii hybryd:
![]()
How the Hyundai Ioniq Ditched Its Traditional 12V Lead-Acid Starter Battery
It's deceptively simple—if it needs a jump-start, this hybrid provides its own. Read more and see pictures at Car and Driver.www.caranddriver.com
Ioniq i Niro były pierwszymi samochodami, które włączyły akumulator 12 V do obudowy akumulatora trakcyjnego i uczyniły akumulator litowo-jonowym, oszczędzając w ten sposób 25 funtów. Był to dość mocny argument sprzedażowy. Co dziwne, funkcja ta pojawiła się tylko w wersjach NA tych samochodów. Europejskie Ioniq i Niro zachowały konwencjonalny akumulator kwasowo-ołowiowy. Nie mam pojęcia, dlaczego istnieje różnica w podejściu NA i światowym do zasilania magistrali 12 V.To musi być najbardziej głupia bzdura, jaką widziałem od dłuższego czasu... Cała ta zmagazynowana energia elektryczna, a oni wciąż wkładają akumulator 12 V do bagażnika? Lol/....
Około 900,00 USD łącznie z robocizną. To akumulator litowo-jonowy.Gwarancja fabryczna Hyundai Canada obejmuje tylko 24 miesiące i 40 000 km dla akumulatora 12 V i jest wyłączona zarówno z rozszerzonej gwarancji hybrydowej, jak i rozszerzonej gwarancji Premium Plus.
Może to mieć sens w przypadku normalnego (tańszego) akumulatora 12 V w modelach innych niż hybrydowe, ale wygląda na to, że wymiana będzie kosztować dużo. Czy ktoś wie, ile kosztuje wymiana? Zgaduję, że dużo.
Jeśli usuniesz osłonę skrzynki bezpieczników/przekaźników pod maską, zobaczysz kilka słupków, do których możesz przymocować kabel +. Oba słupki są połączone elektrycznie. Uziemienie można podłączyć w dowolnym dogodnym miejscu w pobliżu skrzynki.Jestem zdezorientowany, jak uruchomić pojazd, jeśli przełącznik restartu nie działa. Gdzie idą kable rozruchowe? Instrukcja mówi, że można go uruchomić za pomocą kabli rozruchowych, ale nie można go użyć do uruchomienia innego pojazdu.
Czy skonfigurowałeś pojazd na myhyundai, niesamowite możliwości na stronie internetowej i bluelink?
Mam to samo pytanie dotyczące ładowania 12 V. Zadzwoniłem do dwóch różnych dealerów (w USA) i otrzymałem sprzeczne odpowiedzi: jeden powiedział, że z alternatora, a drugi, że z akumulatora hybrydowego. Zostawiłem Tucson PHEV 2022 (3000 mil) w domowym garażu na 3 tygodnie i kiedy wróciłem do domu, był martwy. W końcu uruchomiłem silnik benzynowy za pomocą kabli rozruchowych i zauważyłem, że akumulator hybrydowy był w pełni naładowany. Brak możliwości sprawdzenia ładowania 12 V. Pytania: Jeśli 12 V jest ładowane przez akumulator hybrydowy, dlaczego 12 V było martwe? Zły przekaźnik między nimi? Czy 4-miesięczny akumulator 12 V jest uszkodzony? Co spowodowało rozładowanie 12 V? O ile wiem, wszystko w samochodzie było wyłączone, kiedy wychodziłem, a kluczyki były daleko od pojazdu. Czy Bluelink jest zawsze włączony i rozładowuje akumulator 12 V? Cieszę się, że nie pojechałem nim na lotnisko. Hyundai, ktoś... potrzebuje tutaj dokładnych informacji.Instrukcja online (9-27/28) dla naszego Tucson Hybrid PHEV 2022 zakupionego w Kanadzie odnosi się do akumulatora 12 V AGM MAT, więc jestem zdziwiony, co tak naprawdę mamy. Zastanawiam się również, jak ładowany jest akumulator 12 V. Czy wymaga to uruchomienia silnika, aby się naładować? A może pobiera energię z akumulatora hybrydowego. Czy ktoś wie?
Dzięki, ale powód, dla którego o to pytałem, jest taki, że miejsce do schowania osłony bagażnika jest zablokowane przez wkładkę z pianki. Nie ma sensu, że można mieć jedno, ale nie drugie!Nie, to ma służyć do przechowywania przedmiotów.
Nie używam trybu akcesoriów. Po prostu zostawiam go w pozycji włączonej. W ten sposób można zostawić włączone ogrzewanie, wentylację i klimatyzację. Silnik uruchomi się, gdy zajdzie taka potrzeba.Ciekawe, że gdy Tucson HEV pracuje, napięcie akumulatora 12 V waha się od 12,5 V do prawie 14 V w zależności od obciążenia, co wskazywałoby na to, że przetwornica DC-DC wykonuje swoją pracę, utrzymując akumulator 12 V. W trybie akcesoriów pojawia się irytujący sygnał dźwiękowy i komunikat informujący o włączeniu pojazdu, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora. Grałem na stereo w trybie akcesoriów przez godzinę, ale gdy napięcie spada do 12,6 V, wyłączam wszystko lub uruchamiam samochód.
Mówiłem z pracownikiem obsługi klienta w centrali Hyundaia i ma ona przygotować mnie do "diagnozy" u jednego z większych dealerów Hyundaia we wschodniej Karolinie Północnej. Z przyjemnością poinformuję o wszystkim, co mi powiedzą... kiedy to powiedzą. Jeszcze nie udało się mnie "dopasować". Prawda. A jakie są niektóre rzeczy w samochodzie, które stanowią pasożytnicze obciążenia, gdy pojazd jest rzekomo całkowicie wyłączony? Tak wyłączony, jak to tylko możliwe w normalnej eksploatacji.Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie uzyskać jasną odpowiedź od Hyundaia na temat tego, co się dzieje i jaką funkcję ma pełnić funkcja Aux Battery+, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora 12 V. Zostawienie samochodu na kilka tygodni na wakacjach nie jest rzadkością.
W HEV zaprojektowali przełącznik, aby akumulator HEV mógł uruchomić samochód. Dlaczego PHEV miałby nie mieć tego samego? Przypuszczam, że to z powodu funkcji Aux Battery+. Jednak wprowadzili pewne zmiany w funkcji Aux Battery+ w ostatnich aktualizacjach; to, co jest w instrukcji, nie ma już sensu.
To nowa komplikacja; naprawdę potrzebujemy jasności od Hyundaia w tej sprawie. Właściciele muszą wiedzieć, jak dbać o swój akumulator rozruchowy 12 V, zwłaszcza teraz, gdy jest zimniej. Funkcja Aux Battery+ unikalna dla PHEV ma za zadanie utrzymywać naładowany akumulator 12 V. Nie jest jasne, jaką rolę odgrywa silnik spalinowy, ale wątpię, żeby było to tak proste, jak używanie go do ładowania akumulatora. Mam nadzieję, że inni mają informacje na ten temat.Ok z Europy, miałem ten sam problem z akumulatorem 12 V. W zeszłym miesiącu pojechałem samochodem na przegląd po 15000 km w Hyundaiu. Wszystko było dobrze, dopóki nie przetestowali akumulatora 12 V, naładowanego w 30%. Zapytali mnie, ile jeździłem w trybie elektrycznym. W tym momencie miałem 12000 km, z czego 9000 w trybie elektrycznym. Powiedzieli, że akumulator 12 V ładuje się tylko wtedy, gdy silnik spalinowy jest włączony. Powiedzieli mi, żebym przyszedł w przyszłym tygodniu, aby w pełni naładować akumulator 12 V. W tym tygodniu jeździłem tylko w trybie sportowym, co spowodowało niewielki wzrost zużycia paliwa. Poszedłem do nich ponownie, naładowanie akumulatora od 30% do 80%. Od tego czasu zwykle zabieram samochód raz w tygodniu na 30 km na autostradzie, tylko po to, aby utrzymać naładowanie akumulatora 12 V.
Przepraszam za mnóstwo błędów