Hyundai Forums banner
181 - 200 of 375 Posts
Cześć,

Dołączyłem do tego forum, ponieważ szukałem informacji o okropnym zawieszeniu w moim Santa Fe AWD z 2018 roku. Jest za bardzo miękkie. Zamówiłem tylne sprężyny Veracruz, tak jak zrobili to inni, i czekam na ich przybycie. Natknąłem się jednak na Twój post i naprawdę uwielbiam sposób, w jaki wygląda Twój zestaw. Twój samochód wygląda niesamowicie!

Znalazłem sprężyny online od Eibacha i próbuję zdecydować, czy powinienem zrobić to, co Ty. Czy mógłbyś odpowiedzieć na kilka pytań?

1) Co to jest duża przestrzeń, którą pokazujesz? Czy to coś innego, co musimy zamówić i zainstalować ze sprężynami? Gdzie je dostałeś? Jaki jest ich cel w porównaniu ze standardowymi dystansami?

2) Czy musiałeś zmienić przednie amortyzatory ze względu na to, że amortyzator musiał być dłuższy?

3) Czy mógłbyś dać wgląd w jazdę teraz?

Może będę miał więcej pytań, ale najpierw staram się zrozumieć podstawy. Na przykład, do czego służy gruby dystans, który pokazujesz i gdzie go zdobyć.

Dziękuję! Twój Santa Fe wygląda solidnie i wytrzymale. Tak jak powinien wyglądać z fabryki dla konfiguracji AWD.

Dan

ten
Dziękuję Dan, to była cała moja intencja. Możesz zobaczyć mój wątek budowlany tutaj https://www.hyundai-forums.com/threads/santa-fe-camper-build-thread.625202/

Zapraszam do zadawania pytań:

1) Czarne dystanse służą tylko do zwiększenia wysokości podnoszenia, nic więcej. Możesz użyć standardowych bez żadnych problemów. Zarówno sprężyny, jak i dystanse kupiłem na eBayu. Dystanse pochodziły od sprzedawcy z Niemiec, a dystanse od sprzedawcy z Rosji.

2) Nie ma potrzeby wymiany amortyzatorów, wystarczy wymienić sprężyny.

3) Zarówno moja żona, jak i ja uwielbiamy to. Jazda jest bardziej stabilna niż w standardzie, ale nie jest niewygodna. Zdecydowanie uważam, że powinien to być pakiet w Santa Fe.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Myślę, że w końcu ustaliłem konfigurację dla mojego Santa Fe AWD z 2018 roku. Odesłałem tylne sprężyny Veracruz z powrotem do dealera. Z opłatą za ponowne przyjęcie w wysokości 20%, ale myślę, że warto. Znalazłem sprężyny Eibach online na stronie www.tunershop.co.uk za 230 euro, co daje 255 $ wysyłki do mojego domu w Kalifornii. Świetna cena, myślę, za 4 sprężyny. Otrzymałem dystans tylnej sprężyny 30 mm i dystans przedniego amortyzatora 20 mm, które zamówiłem z Rosji. One są tutaj. Mam również nowe tylne amortyzatory KYB i przednie amortyzatory - zmieniam na KYB i mam nadzieję, że będą miały lepszą kontrolę niż standardowe amortyzatory/amortyzatory, które moim zdaniem są za miękkie. Zamówiłem również śruby mimośrodowe.

Moim planem jest więc zainstalowanie tego wszystkiego w ciągu najbliższych 30 dni (mniej więcej), w zależności od tego, kiedy dotrą sprężyny. Następnie ustawię zbieżność i kupię nowe 17-calowe felgi i bardziej agresywną gumę. Jestem naprawdę podekscytowany.

Dzięki dla Dagsa i innych, którzy pokazali swoje podnośniki/konstrukcje w tym obszarze. Chcę to zrobić wkrótce. Jestem tak zmęczony nadmiernie miękkim tylnym zawieszeniem i uderzaniem w odboje na prawie wszystkim, co jest czymś więcej niż kamyk :)

Poza tym lubię ten samochód i jest spłacony. Więc planowałem go zatrzymać - ale zawieszenie sprawiło, że rozważałem oddanie go w rozliczeniu. Teraz mam nadzieję, że będę nim jeździł przez jakiś czas.

Zamieszczę zdjęcia, gdy wszystko będzie gotowe.

Myślę, że w końcu ustawiłem konfigurację dla mojego Santa Fe AWD z 2018 roku. Odesłałem tylne sprężyny Veracruz z powrotem do dealera. Biorę 20% opłaty za uzupełnienie zapasów, ale myślę, że warto. Znalazłem sprężyny Eibach online na stronie www.tunershop.co.uk za 230 euro, co daje 255 $ wysyłki do mojego domu w Kalifornii. Świetna cena, myślę, za 4 sprężyny. Otrzymałem 30-milimetrową tylną podkładkę sprężyny i 20-milimetrową przednią podkładkę amortyzatora, które zamówiłem z Rosji. One tu są. Mam również nowe tylne amortyzatory KYB i przednie amortyzatory - zmieniam na KYB i mam nadzieję, że będą miały lepszą kontrolę niż standardowe amortyzatory/amortyzatory, które moim zdaniem są zbyt miękkie. Zamówiłem również śruby pochylenia.

Zatem moim planem jest zainstalowanie tego wszystkiego w ciągu najbliższych 30 dni (mniej więcej), w zależności od tego, kiedy dotrą sprężyny. Następnie ustawię geometrię i zdobędę nowe 17-calowe felgi i bardziej agresywną gumę. Jestem naprawdę podekscytowany.

Dzięki dla Dagsa i innych, którzy pokazali swoje podnośniki/konstrukcje w tym obszarze. Chcę to zrobić wkrótce. Tak zmęczony zbyt miękkim tylnym zawieszeniem i uderzaniem w odboje na prawie wszystkim, co jest czymś więcej niż kamyk :)

Poza tym lubię ten samochód i jest spłacony. Więc planowałem go zatrzymać - ale zawieszenie sprawiło, że rozważałem jego wymianę. Teraz z niecierpliwością czekam na jazdę nim przez jakiś czas, mam nadzieję.

Zamieszczę zdjęcia, gdy wszystko będzie gotowe.
Proszę bardzo! Niesamowita wiadomość, że poszedłeś na całość, nie pożałujesz tego.

Zdecydowanie da nowe życie Twojemu Santa Fe, tak jak zrobiło to z samochodem mojej żony.

Zapraszam do kontaktu, jeśli potrzebujesz czegoś innego od wskazówek dotyczących instalacji, jeśli zamierzasz to zrobić sam.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Cześć wszystkim,

Mam pytanie do was wszystkich: W oryginalnym poście OP stwierdził, że GVWR w Vera Cruz był nieco większy niż w Santa Fe. Na mojej Santa Fe SE Ultimate AWD z 2017 roku, tabliczka znamionowa podaje, że GVWR wynosi 5622 funtów, 3075 funtów na tylnej osi. Znalazłem w Internecie literaturę stwierdzającą, że Vera Cruz waży mniej niż moja Santa Fe. Czy to prawda?

Czy skorzystałbym na ulepszeniu tylnej sprężyny za pomocą sprężyn Vera Cruz, biorąc pod uwagę GVWR mojego pojazdu?

Dzięki z góry.

ASG

Mieliśmy już 3 Santa Fe (09, 13, 17). Wszystkie były wariantami z 3. rzędem siedzeń/LWB. W każdym z nich zauważyłem, że tylne zawieszenie nie radzi sobie z obciążeniem. Nie mówimy tu o przeciążeniu. Chodzi tylko o wypełnienie samochodu taką liczbą osób, do jakiej jest on przeznaczony.

Natknąłem się tylko na 2 rozwiązania. Poduszki powietrzne Firestone i sprężyny sumo/dystanse sprężyn śrubowych. Żadne z nich mnie zbytnio nie zachwyciło.

Zrobiłem rozeznanie, porównałem, wysłałem e-maile i wymyśliłem coś, co wydaje się być sensownym rozwiązaniem. Tylne sprężyny Hyundai Veracruz! Zgodnie ze specyfikacją Hyundaia, porównywalne sprężyny (model AWD) były o około 0,5 cala wyższe. GVWR dla veracruz jest o około 500 funtów większy, więc zdrowy rozsądek podpowiada mi, że sprężyny byłyby sztywniejsze, choć nieznacznie.

Wysłałem e-mail do Hyundaia. Po 3 tygodniach bez odpowiedzi zadzwoniłem i powiedziano mi, żebym skontaktował się z lokalnym dealerem w celu uzyskania informacji o współczynniku sprężystości. Tak. Pracuję dla lokalnego dealera. Hyundai nie publikuje współczynników sprężystości.

No więc pociągnąłem za spust i założyłem, że w najgorszym wypadku będę musiał ponieść opłatę za uzupełnienie zapasów.

Działają. Zdjęcia wkrótce.

Jest wyraźna poprawa w sposobie jazdy, a obecnie siedzi 1,5 cala wyżej z tyłu. Spodziewam się, że osiądzie na około calu powyżej standardu. Więcej recenzji pojawi się, gdy trochę go załadujemy. Nie spodziewam się, że będzie idealnie, ale musi być lepiej.
Zrobiłem to w moim 17 limited ultimate. Jeśli potrafisz zdjąć oponę, możesz wykonać tę pracę. Po zdjęciu opony trzeba usunąć tylko jedną śrubę. Znajduje się za tarczą hamulcową na dole. Jest nakrętka, więc potrzebujesz 2 kluczy. Użyj podnośnika, aby ułatwić demontaż. Dopasuj zakładki na samochodzie, gdzie siedzi sprężyna, do końców sprężyny i złóż ją ponownie z nową sprężyną. Będziesz potrzebować podnośnika, aby ścisnąć sprężynę, naciskając do góry, aby włożyć śrubę z powrotem, ale to wystarczająco łatwe. Sprawdziłem ustawienie i było w porządku. Podniosło to tył o cal plus, więc wycelowanie reflektorów w górę, aby to zrekompensować, to jedyne, co trzeba zrobić. Jest łatwo dostępna śruba do tego. Wyszukaj w Google ten prosty proces. Uwielbiam tę zmianę. Jazda jest o wiele lepsza i o wiele lepiej ciągnie moją 3200-funtową przyczepę kempingową.

Niedawno zainstalowałem tylne sprężyny 553303j010DS i amortyzatory kyb w moim 2014 xl po znalezieniu bardzo przydatnych informacji w tym wątku.

Mogę powiedzieć, że różnica jest ogromna. Już się tak często nie dobija. 5 dorosłych i bagaż jest nagle możliwe. Holowanie przyczepy również nie jest już horrorem. Inne samochody są nadal bardziej wydajne, ale jestem zadowolony z rezultatu.

Niedawno zainstalowałem tylne sprężyny 553303j010DS i amortyzatory kyb w moim 2014 xl po znalezieniu bardzo przydatnych informacji w tym wątku.

Muszę powiedzieć, że różnica jest ogromna. Już się tak często nie dobija. 5 dorosłych i bagaż są nagle możliwe. Holowanie przyczepy również nie jest już horrorem. Inne samochody są nadal bardziej wydajne, ale jestem zadowolony z rezultatu.
Czy numer części 553303j010DS dotyczy lewego czy prawego tyłu?

Więc zamówiłem sprężyny, które ma każdy... Niestety P.O. już je założył. Więc zamówiłem specjalne sprężyny. Więc dodałem 200# i 20% większą sztywność. Standardowa wysokość. Koszt $320 z wysyłką. Czekam na dystans 20 mm przed montażem. Ale zrobię kilka zdjęć sprężyn, jeśli chcecie.

Zrobiłem ten mod sprężynowy i JEST SUPER! Mam zamontowany hak klasy 3 i założę się, że waży 50 funtów. To dużo wagi za osią. Walczyłem z poduszkami powietrznymi Firestone i przeszedłem przez dwa zestawy i powiedziałem, ŻE SKOŃCZYŁEM.

Dostałem więc sprężyny, są zamontowane od około miesiąca. Jazda jest o wiele lepsza. Miałem załadowane 6 osób i jechało o wiele lepiej, bez odbijania i dobijania. Nie załadowałem go jeszcze w pełni ludźmi i bagażem, ale spodziewam się takiego samego rezultatu. Znowu są to sprężyny wykonane na zamówienie, dodały 300 funtów i sprawiły, że są o 25% sztywniejsze. Po zamontowaniu były o około 3/4 do 1/2 cala wyższe, osiadły do ​​oryginalnej wysokości jazdy. Kosztowały około 320 dolarów wysyłki do moich drzwi.

Czy ktoś jest zainteresowany sprężynami 553303j010DS??? !!!!!! Sprężyny zostały sprzedane!!!!

181 - 200 of 375 Posts