Hyundai Forums banner

Grzechotanie z tyłu '16 Tucson Sport

1 reading
90K views 98 replies 46 participants last post by  wx86  
#1 ·
Cześć wszystkim. Moja żona kilka dni temu kupiła nowego Tucsona Sport. Uwielbiamy ten samochód, ale zauważyłem sporadyczne grzechotanie z tyłu. Byłem w samochodzie tylko kilka razy, ale brzmi to prawie tak, jakby to była tylna klapa. Czy ktoś jeszcze coś takiego zauważył?

#4 · (Edited)
Ogólne problemy z grzechotaniem

- Usuń wszystko z bagażnika
- Wyreguluj (dokręć) tylną klapę. W każdym dolnym rogu tylnej klapy znajdują się dwa gumowe pokrętła (przynajmniej w przypadku elektrycznej tylnej klapy), obróć je oba o kilka obrotów w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
- Uchwyt pasa (gdzie pas wychodzi z ramienia drzwi). Ruchomy plastik w tym miejscu może być potencjalnym źródłem grzechotania
- Pas dla środkowego siedzenia pasażera z tyłu (ten zamontowany w dachu), sprawdź jego położenie.

- Osłona bagażnika (aby ukryć zawartość bagażnika, rzecz, którą przeciągasz) jest znanym źródłem grzechotania.
Spróbuj również zapiąć wszystkie pasy bezpieczeństwa, aby zawęzić źródło grzechotania

#7 ·
Podbijam. Dochodzą mnie odgłosy grzechotania z okolic tylnego siedzenia pasażera.
Dealer pomoże, ale chcę spróbować ustalić przyczynę, zanim się do niego udam.

Dzięki z góry.

#8 ·
Wydaje mi się, że doświadczam tego samego. Dla mnie dźwięk przypomina dudnienie lub stukanie, gdy przejeżdżam przez małe nierówności na drodze, nawet przy niskich prędkościach. Dźwięk dochodzi z tyłu po stronie pasażera. Próbowałem lepiej zamknąć drzwi, upewnić się, że siedzenia są zablokowane, sprawdziłem, czy pas bezpieczeństwa jest luźny i nic. Hałas jest niezauważalny, jeśli włączę radio, ale doprowadza mnie do szału, gdy go słyszę. Myślałem o dodaniu materiału dźwiękochłonnego do nadkola, ponieważ brzmi to trochę tak, jakby amortyzator dobijał, tak jakbym przejechał przez dziurę w drodze i koło opadło całkowicie w dół.

#92 ·
Myślę, że doświadczam tego samego. Dla mnie dźwięk jest jak dudnienie lub pukanie, gdy jadę po małych nierównościach na drodze, nawet przy niskich prędkościach. Dźwięk dochodzi z tyłu po stronie pasażera. Próbowałem lepiej zamknąć drzwi, upewnić się, że siedzenia są zablokowane, sprawdziłem, czy pas bezpieczeństwa jest luźny i nic. Hałas jest niezauważalny, jeśli włączę radio, ale doprowadza mnie do szału, gdy go słyszę. Myślałem o dodaniu materiału dźwiękochłonnego do nadkola, ponieważ brzmi to trochę tak, jakby amortyzator dobijał, tak jakbym przejechał przez dziurę i koło opadło całkowicie w dół.
tbomun Przeczytałem Twój post o grzechotce, której doświadczyłeś w swoim Tucsonie 2016. Mam Tucsona Premier 2017 i to, co opisałeś, brzmi dokładnie tak, jak ja mam. Zastanawiałem się, czy znalazłeś rozwiązanie.

#10 ·
To całkiem możliwe, że pochodzi z pasa bezpieczeństwa, który luźno zwisa z sufitu. Mój grzechocze, gdy wjadę na wyboje lub skręcam zbyt ostro itp... Nienawidzę pasów bezpieczeństwa, które zwisają z sufitu samochodu, ale co zrobisz? ;)

#12 ·
Tak, słuchałem tego dzisiaj uważniej i brzmi to tak, jakby siedzenie było luźne. Albo jak drzwi, które nie są prawidłowo zamknięte i wydają stukający dźwięk. To bardzo denerwujące! Zatrzymywałem się, pukałem w siedzenia, sprawdzałem pasy bezpieczeństwa i nadal wydawało dźwięk.

#13 ·
Dzięki wszystkim za wskazówki.
Zapiąłem wszystkie pasy bezpieczeństwa i wciąż słychać okresowy stukot.
Myślałem, że zidentyfikowałem problem jako niedokładne przymocowanie siedziska do klipsów, ale hałas nadal się utrzymuje.
Hałas wydaje się znikać, gdy siedzenie jest opuszczone. Zobacz, czy to działa u ciebie.

#15 ·
Ok, myślę, że wyeliminowałem grzechotanie (dwa dni bez grzechotania; trzymam kciuki). Ponieważ tylne siedzenie po stronie pasażera wydawało się wspólnym elementem, wyregulowałem pozycję oparcia pionowo w górę o jeden stopień (więc jest prawie pionowo) i wcisnąłem zagłówek całkowicie w dół (więc nie jest zatrzaśnięty w pozycji). Jak dotąd, koniec z grzechotaniem....

#16 ·
Okay, I think I've eliminated the rattle (two days rattle free now; crossing fingers). Since the passenger side rear seat seemed to be the common element, I adjusted the recline position vertically upright one notch (so it's pretty much vertical) and pressed the headrest all the way down (so it's not clicked into position). So far, no more rattle....
Zamierzam tego spróbować po pracy. Dziękuję za podzielenie się.

#17 ·
Cześć WA Limited, Twoja wskazówka wydaje się działać. Dzięki za podzielenie się.

Hałas wydaje się dochodzić albo z klamry pasa bezpieczeństwa, albo z mechanizmu blokującego siedzenie.

Image

Image

Jeśli ktoś na to wpadnie, dajcie nam znać.

#18 ·
Grzechotanie z tylnego siedzenia pasażera doprowadzało mnie do szału! W końcu oddałem samochód do serwisu, a ich technicy stwierdzili, że zespół siedzenia wymaga regulacji (~1/4 - 1/2 obrotu na każdej śrubie mocującej). Przejechałem się testowo samochodem z kierownikiem serwisu i nie słyszałem żadnych grzechotań (Yeah!). Następnego ranka ten sam hałas co wcześniej (Boooo!). Znalazłem tymczasowe rozwiązanie, umieszczając gruby kawałek gęstej pianki między dwoma siedzeniami, gdzie jest podział 60/40. Moja hipoteza jest taka, że ​​większe składane oparcie wibruje, powodując grzechotanie. Gęsta pianka mogła zredukować oscylację oparcia siedzenia pasażera, powodując hałas. Nie chcę za szybko oddawać samochodu z powrotem, więc ten prowizoryczny środek będzie musiał na razie wystarczyć.

#19 ·
Teraz jestem właścicielem Tucsona. Mam to samo grzechotanie. Zlokalizowałem je na środku tylnego siedzenia. Jeśli złożysz większe siedzenie, naciska ono na tylne siedzenie, a następnie zatrzymuje grzechotanie. Zabrałem go z powrotem do dealera i powiedziano mi, że to składana podłoga pod klapą bagażnika. Zamówili mi nową podłogę, o której powiedziałem im, że to nie to, ale chcą najpierw tego spróbować. Mam również hałas dochodzący z tylnej klapy, słyszę odgłos „clonk” podczas jazdy po nierównościach, a także hałas dochodzący spod deski rozdzielczej podczas hamowania. To piękny samochód, ale grzechotanie go zawodzi. Mam nadzieję, że zostanie naprawiony, gdy wróci.

#23 ·
To również powszechna skarga w Korei. Uważam, że występuje usterka w zespole tylnych siedzeń. Nie jestem pewien, czy można to naprawić - ale słyszałem, że regulacje wokół dźwigni i tylnych siedzeń mogą pomóc. Niektórzy mówią, że pojawią się nowe produkty zastępcze, aby to naprawić.

#26 ·
Studiowałem koreańskie forum Tucson i wiele skarg na grzechotanie tylnej kanapy. Wszyscy badali drzwi, bagażnik itp. To stosunkowo nowy rozwój i wydaje się, że oficjalne oddziały Hyundaia (myślę, że w Korei nazywają się Blue Hands) otrzymują nowe części w związku ze skargami klientów na grzechotanie. Dam znać, jeśli stanie się to bardziej oficjalne z numerami części itp. Jeszcze nie mam Tucsona!! Będzie to samochód mojej żony, gdy już się pojawi.