Hyundai Forums banner

Zainteresowany kupnem Hyundaia Sonata 2024, ale 1 problem..

3.6K views 15 replies 12 participants last post by  20SonaLimited  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem tu nowy i obecnie jeżdżę Passatem z 16', którego kupiłem z drugiej ręki od Carmax. Jak bardzo go kocham, od czasu zakupu miałem z nim tylko problemy z silnikiem i wkrótce chcę go wymienić. Ponieważ uwielbiam sedany, rozejrzałem się i uwielbiam wygląd Hyundaia Sonata 2024 (prawdopodobnie N-Line), ale mam do niego jedną poważną uwagę......asystent ograniczenia prędkości.

Czy jest on domyślnie włączony w wersjach amerykańskich tego samochodu i czy można go trwale wyłączyć?

To dla wielu osób może nie być problemem, ale dla mnie byłoby to problemem. Rozumiem, że w Europie istnieje prawo uniemożliwiające jego wyłączenie i trzeba to robić za każdym razem, ale czy to samo dotyczy USA?

#2 ·
Wygląda na to, że system jest nieco inny niż w moim '21 N Line, ale wydaje się, że można go wyłączyć na podstawie filmów, które widzę. Asystent ograniczenia prędkości w mojej wersji ('21) nie ma żadnego wpływu na moją jazdę. Wyświetla ograniczenie prędkości na zestawie wskaźników i wpłynie na moją jazdę tylko wtedy, gdy ustawisz tempomat na dokładne ograniczenie prędkości dla drogi, którą jedziesz, a następnie dostosuje prędkość w górę i w dół, aby dopasować się do nowego limitu. Wydaje się to miłą funkcją dla osób, które chcą uniknąć radarów w nieznanych obszarach. Dla wszystkich innych, ustaw tempomat co najmniej 1 mph powyżej lub poniżej limitu, a nigdy nie będziesz miał problemów.

#4 ·
Nigdy nie używam tempomatu, to co mnie denerwuje to dźwięk, który wydaje. Jestem również ciekaw, czy jest on wymuszony w linii Sonata 2024.
Idź do dealera, aby zobaczyć to na własne oczy. Nie widziałem żadnych postów ani recenzji dla USA, że jest inaczej niż w poprzednich latach, działa z tempomatem, nawet wtedy tylko wtedy, gdy chcesz.

ALE - twoja obawa jest realna. W Europie istnieje znaczny sprzeciw ze strony klientów dotyczący ciągłego piszczenia za każdym razem, gdy przekraczasz ograniczenie prędkości, a to jest zawsze, gdy nie jesteś podłączony do tempomatu. Można to wyłączyć, ale jest to domyślne za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód. Hyundai popełnił błąd, wprowadzając zmiany głęboko w ustawieniach - powinien być przycisk do wyłączenia, wtedy nadal spełniałby prawo UE, ale byłby bardziej akceptowalny.

#6 ·
Tutaj, w USA, system wspomagania ograniczenia prędkości Hyundai jest używany wyłącznie w połączeniu z inteligentnym tempomatem / asystentem jazdy po autostradzie.

Jego głównym celem jest pomoc w ponownym dostosowaniu maksymalnego ograniczenia prędkości w tempomacie SCC po wykryciu nowych znaków ograniczenia prędkości. Tak, można go również wyłączyć. Można również ustawić przesunięcie. Żadnych irytujących dźwięków jak w UE

#8 ·
Tutaj, w USA, system wspomagania ograniczenia prędkości Hyundai jest używany wyłącznie w połączeniu z inteligentnym tempomatem / asystentem jazdy po autostradzie.

Jego głównym celem jest pomoc w ponownym dostosowaniu maksymalnego ograniczenia prędkości w SCC po wykryciu nowych znaków ograniczenia prędkości. Tak, można go również wyłączyć. Możesz również ustawić przesunięcie. Żadnych irytujących dźwięków jak w UE
Przynajmniej na razie. Kilka tygodni temu czytałem, że Kalifornia rozważała wprowadzenie takiego systemu jako obowiązkowego. Z pewnością mam nadzieję, że nie, ponieważ się rozprzestrzeni.

#7 ·
Jeśli kiedykolwiek mieszkałeś w Europie (szczególnie w Niemczech), zrozumiałbyś, dlaczego je mają. Bardzo często, kiedy tam mieszkałem, dochodziło do wypadków z udziałem 20-70 samochodów z powodu nadmiernej jazdy z dużą prędkością w każdych warunkach pogodowych. To i prawie jazda zderzak w zderzak z dużą prędkością zdarza się często.

#9 ·
Jeśli kiedykolwiek mieszkałeś w Europie (szczególnie w Niemczech), zrozumiałbyś, dlaczego je mają. Bardzo powszechne, kiedy tam mieszkałem, było 20 - 70 stłuczek samochodowych z powodu nadmiernej jazdy z dużą prędkością w każdych warunkach pogodowych. To i prawie zderzak w zderzak jazda z dużą prędkością zdarza się często.
Jestem z Wielkiej Brytanii i dorastałem w Hiszpanii, ale nigdy wcześniej nie miałem Hyundaia.

#15 ·
Mam model 2024 SEL i wyłączenie asystenta ograniczenia prędkości oraz komunikatów o ograniczeniu prędkości na desce rozdzielczej to zadanie na 1 minutę, które utrzymuje się po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu. (Oczywiście model amerykański). Polegam w dużej mierze na asystencie utrzymania pasa ruchu i tempomacie adaptacyjnym na co dzień, ale asystent ograniczenia prędkości był dla mnie trochę za duży.