Hyundai Forums banner

Narzędzia OBD Hyundai

12K views 20 replies 5 participants last post by  AUTOSPARK  
#1 ·
Nowy w Hyundai i zastanawiałem się, czy są jakieś narzędzia, które ludzie polecają i które łączą się z OBD? Jakieś aplikacje lub wtyczki?

Z BMW i VW/Audi znam bardziej zaawansowane narzędzia, które mogą zmieniać kalibrację, takie jak NCS Expert lub VCDS. Czy jest coś takiego dla Hyundaia?

#2 ·
Spróbuj wyszukać w Google "Hyundai CASCADE Emulator".

To program na PC, który emuluje narzędzie diagnostyczne dealera Hyundai (Hi-Scan) i używa lekko zmodyfikowanego adaptera OBD typu VCDS.

Poza tym, rozważałbyś coś takiego jak Nextech carman scan lite (bardzo podobny do Hi-Scan, ponieważ Nextech również go produkuje), ale jest to profesjonalne narzędzie, więc trochę drogie dla majsterkowicza.

#13 ·
Jestem kompletnym NOOBEM, jeśli chodzi o grzebanie w mózgu silnika za pomocą kabla - wracam do silników z zapłonem magneto, stykami i cewkami, gaźnikami, mechanicznym wtryskiem paliwa, doładowaniem, wszystkimi starymi rzeczami.
Ach, życie było wtedy o wiele prostsze... przynajmniej dla elektryka samochodowego:)
RoadTrash said:
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jakiego sprzętu potrzebuję, aby podłączyć się do silnika? I gdzie mam się podłączyć??
Potrzebujesz VCI (Vehicle Communication Interface). To małe pudełko, które podłącza się do gniazda diagnostycznego, zwykle znajdującego się pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy. Następnie jest kabel lub łącze Bluetooth, które łączy VCI z komputerem. Większość tanich systemów daje dostęp tylko do silnika i ogranicza się do odczytu i kasowania kodów błędów, jeśli kontrolka silnika pozostaje włączona. Bardziej zaawansowane (i droższe) systemy pozwalają również na dostęp do poduszek powietrznych, ABS, systemów kontroli nadwozia itp.
RoadTrash said:
Jestem podekscytowany myślą, że mogę użyć mojego telefonu komórkowego z systemem Android do tuningu mojego samochodu!!!
Nie ekscytuj się zbytnio. Tak naprawdę nie pozwala to na nic innego, jak tylko odczyt i kasowanie kodów błędów. Niektóre pozwalają również na przeglądanie danych z czujników silnika, ale to wszystko, więc nie można niczego dostroić.Scottie.

#15 ·
Z tego, co rozumiem, możesz zobaczyć, co widzi komputer silnika (ECU) na magistrali CAN. Zakładam, że jchau po prostu chce więcej informacji i chce przeglądać lub kasować kody, jeśli się pojawią, i nie chce profesjonalnego narzędzia do odczytu kodów. Dla zwykłych użytkowników Torque jest idealny - tani, łatwy, dużo dobrych informacji o tym, co dzieje się pod maską.

#17 ·
Cóż, jestem trochę bardziej zaawansowany. Kodowałem samochody w VW i BMW. Zastanawiam się tylko, czy coś takiego jest dostępne dla Hyundaia?

Używałem wcześniej Torque, jest przyzwoity do podstawowego logowania OBD, sprawdzania kodowania i logowania GPS (używając telefonu, więc nie jest tak dokładny). Wygląda na to, że z tego, co ludzie mówią, Hyundai Plug in daje tylko kilka dodatkowych danych silnika.

Jeśli ktoś jest zainteresowany kablem adaptera USD, proszę o kontakt na PW, mam jeden dostępny. (dobrze działa z komputerami).

#18 ·
Cóż, jestem trochę bardziej zaawansowany. Kodowałem samochody w VW i BMW. Zastanawiam się tylko, czy coś takiego istnieje dla Hyundaia?
Hyundai nie wykorzystuje kodowania w dużym stopniu. Z pewnością nie w takim stopniu jak europejskie samochody, takie jak VW/Audi. Nie używają też sieci danych w takim stopniu. W mojej opinii to nic złego.