Funkcja HAC (Hill-start Assist Control) jest opisana w załączniku poniżej, który wyodrębniłem z instrukcji obsługi Hyundai i20 z 2015 roku, która powinna mieć zastosowanie do modelu z 2019 roku. (I te same wskazówki - prawie słowo w słowo - są zawarte w instrukcji obsługi mojego i20 SE Connect z 2021 roku.)
Zauważam, że nie jest powiedziane, że HAC zwalnia hamulce po przesunięciu pedału sprzęgła, tylko po wciśnięciu pedału przyspieszenia - a 2 sekundy to dość krótkie opóźnienie.
Zakładając, że dealer Hyundaia zaakceptował, że działanie HAC w Twoim samochodzie jest nieprawidłowe i wymienił potencjometr pedału sprzęgła w ramach gwarancji, aby to naprawić, a działanie to nie przyniosło żadnej różnicy, to tak naprawdę możesz tylko nalegać, aby dealer dalej zbadał tę sprawę.
Nie mam pojęcia, czy HAC działa w moim i20 tak, jak opisano w instrukcji obsługi. Jedynym innym pojazdem, który posiadałem i który miał system HAC, był kamper na bazie Fiata Ducato z 2015 roku i chociaż słabo pamiętam 'testowanie' systemu Fiata (tylko z ciekawości), aby sprawdzić, czy działał tak, jak napisano w instrukcji (co robił) podczas 6 lat posiadania kampera, nigdy nie zauważyłem, aby HAC wchodził do gry.