Hyundai Forums banner

Asystent ruszania na wzniesieniu w i20 2019

8.5K views 6 replies 3 participants last post by  DLUi20  
#1 ·
Asystent ruszania pod górę utrzymuje samochód przez wymagane 3 do 4 sekundy, a następnie cofa się zgodnie z oczekiwaniami, jednak w normalnej eksploatacji po zdjęciu nogi z hamulca sprzęgło musi oderwać się od podłogi tylko o bardzo małą odległość, na długo zanim sprzęgło zacznie działać, a samochód natychmiast się cofa... To model po liftingu z 69 roku, a potencjometr na pedale sprzęgła został zmieniony, co nie rozwiązało problemu.

#2 ·
Funkcja HAC (Hill-start Assist Control) jest opisana w załączniku poniżej, który wyodrębniłem z instrukcji obsługi Hyundai i20 z 2015 roku, która powinna mieć zastosowanie do modelu z 2019 roku. (I te same wskazówki - prawie słowo w słowo - są zawarte w instrukcji obsługi mojego i20 SE Connect z 2021 roku.)

Zauważam, że nie jest powiedziane, że HAC zwalnia hamulce po przesunięciu pedału sprzęgła, tylko po wciśnięciu pedału przyspieszenia - a 2 sekundy to dość krótkie opóźnienie.

Zakładając, że dealer Hyundaia zaakceptował, że działanie HAC w Twoim samochodzie jest nieprawidłowe i wymienił potencjometr pedału sprzęgła w ramach gwarancji, aby to naprawić, a działanie to nie przyniosło żadnej różnicy, to tak naprawdę możesz tylko nalegać, aby dealer dalej zbadał tę sprawę.

Nie mam pojęcia, czy HAC działa w moim i20 tak, jak opisano w instrukcji obsługi. Jedynym innym pojazdem, który posiadałem i który miał system HAC, był kamper na bazie Fiata Ducato z 2015 roku i chociaż słabo pamiętam 'testowanie' systemu Fiata (tylko z ciekawości), aby sprawdzić, czy działał tak, jak napisano w instrukcji (co robił) podczas 6 lat posiadania kampera, nigdy nie zauważyłem, aby HAC wchodził do gry.

#3 · (Edited)
Załącznik poniżej zawiera poradę w instrukcji obsługi Ducato dotyczącą systemu „hill-start” (zwanego przez Fiata „Hill Holder”), o którym wspomniałem powyżej.

Okazuje się, że opis systemu Ducato Hill Holder jest dość obszerny, z określoną minimalną wartością nachylenia (powyżej 5%), wraz z kryteriami skrzyni biegów i hamowania niezbędnymi do działania systemu. Z drugiej strony wskazówki Hyundaia dotyczące ich systemu HAC są znacznie mniej przejrzyste.

Systemy „hill starting” są powszechne w dość nowoczesnych pojazdach, a ten link zawiera więcej szczegółów

Jak działa Hill-Start Control

Pobieżne wyszukiwanie w GOOGLE pokazuje, że istnieje wiele dyskusji online na temat systemu HAC montowanego w samochodach Hyundai/Kia, z dużą ilością sporów na temat tego, jak strome musi być wzniesienie, jak mocno należy wcisnąć pedał hamulca, czy HAC działa po wybraniu biegu wstecznego, czy użycie hamulca ręcznego wpływa na HAC itp.

Ogólny pogląd wydaje się być taki, że Hyundai/Kia HAC jest daleki od najlepszego przykładu tego typu systemu wspomagania kierowcy, a nawet ci właściciele samochodów Hyundai/Kia, którzy używają i lubią HAC, zgłaszają, że nie zawsze działa tak, jak powinni oczekiwać.

Image

#4 ·
Asystent ruszania na wzniesieniu utrzymuje samochód przez wymagane 3 do 4 sekund, a następnie cofa się zgodnie z oczekiwaniami, jednak w normalnej eksploatacji po zdjęciu nogi z hamulca sprzęgło musi odsunąć się od podłogi tylko o bardzo małą odległość, na długo zanim sprzęgło zacznie działać, a samochód natychmiast się cofa... To model po liftingu z 69 roku, a potencjometr na pedale sprzęgła został zmieniony, co nie rozwiązało problemu.
Właśnie kupiłem używany model Play, który zgodnie ze specyfikacją powinien mieć tę funkcję, czy powinien być przełącznik do jej użycia, czy ma działać automatycznie?
Miałem tę funkcję w moim ostatnim Hondzie i jest świetna, jeśli działa poprawnie, ale podczas jazdy próbnej nie mogłem jej uruchomić..

#5 ·
Kupiłem właśnie używany model Play, który zgodnie ze specyfikacją powinien mieć tę funkcję. Czy powinien być przełącznik, aby z niej korzystać, czy ma ona działać automatycznie?
Miałem tę funkcję w mojej ostatniej Hondzie i jest świetna, jeśli działa poprawnie, ale podczas testu drogowego nie mogłem jej uruchomić..
Powinienem powiedzieć, że w Hyundaiu..

#6 ·
Może być przydatne, aby wiedzieć, w którym roku zbudowano Twój samochód i20. UWAŻAM jednak, że wszystkie modele "Play" były samochodami i20 "2. generacji" (2014 do 2019) - więc informacje, które podałem w moim poście z 18 sierpnia 2022 r. powyżej, powinny być istotne.

Zgodnie z instrukcją, z której cytowałem, jeśli Twój i20 rzeczywiście posiada system wspomagania ruszania pod górę (HAC), a jego elektroniczny system stabilizacji toru jazdy (ESC) działa prawidłowo, HAC powinien włączać się automatycznie, gdy spełnione zostaną kryteria wbudowane w system HAC.

Jeśli nie możesz włączyć HAC, przyczyną może być:

1: Twój samochód nie posiada HAC.

2: Twój samochód posiada HAC, ale kryteria, które muszą być spełnione, zanim HAC się włączy, nie są spełnione (np. zbocza, na których się zatrzymałeś, nie były wystarczająco strome).

3: Sprawdź, co mówi instrukcja obsługi Twojego samochodu na temat HAC. Zatrzymaj samochód na naprawdę stromym wzniesieniu i upewnij się, że rady zawarte w instrukcji są ściśle przestrzegane. Jeśli HAC nadal się nie włącza, skontaktuj się z dealerem Hyundaia.

#7 ·
Chazzer7

Ten link prowadzi do komunikatu prasowego z kwietnia 2019 r. dla modeli i20 "Play"

https://www.hyundai.news/newsroom/d...s/newsroom/dam/eu/uk/20190729_model_i20_play/i20_PLAY_Release_specification.pdf

Jak powiedziałeś, specyfikacja "Play" zawiera Hill-start Assist Control (HAC) w sekcji BEZPIECZEŃSTWO i ZABEZPIECZENIA - więc Twój samochód powinien mieć HAC i powinien działać.

(Czy Twój samochód jest jeszcze na gwarancji? Jeśli tak, zleć dealerowi Hyundai przetestowanie jego systemu HAC.)