Hyundai Forums banner

Hałas silnika w fabrycznie nowym Limited 2012

21K views 36 replies 14 participants last post by  someguy  
#1 ·
Cześć, nowy na forum, ale dzięki wielu dniom czytania tych forów w końcu kupiłem swój samochód. Wybrałem czarny model Limited 2012 z nawigacją. Odebrałem samochód w sobotę rano i przejechałem około 65 mil do domu, ciesząc się systemem nawigacji i moim iPodem, więc nigdy nie zwracałem tak dużej uwagi na dźwięk silnika. Samochód wygląda niesamowicie, dobrze się czuje, ale krótka przejażdżka nocą z otwartymi oknami i bez muzyki sprawiła, że usłyszałem ten hałas w silniku, jakby coś utknęło w jednym wentylatorze i stawało się głośniejsze po naciśnięciu pedału gazu. Dzwonię do dealera i z powodu święta ich dział serwisowy jest zamknięty i kazano mi przywieźć samochód do wtorku.... W drodze powrotnej z małej wycieczki samochód zaczął robić się coraz głośniejszy, do tego stopnia, że teraz włączasz samochód i w ciągu 5 sekund hałas jest obecny. Brzmi to tak, jakby problemem był pasek rozrządu/łańcuch. Właśnie dostałem samochód i jestem sfrustrowany tym problemem. W każdym razie, wszelkie rady dotyczące postępowania z dealerem byłyby miłe. I dziękuję za garść informacji tutaj!

#3 ·
Częstym problemem wśród nowych nabywców Hyundaia jest dźwięk "klak-klak", który wydają wtryskiwacze paliwa. Brzmi to tak, jakby coś było nie tak w górnej części silnika, ale jest to całkowicie normalne. Układy napędowe są bardzo solidne, a problemy mechaniczne są rzadkim wyjątkiem, a nie regułą.

W twoim przypadku hałas wydaje się dość głośny, ale może to być spowodowane umiejscowieniem mikrofonu. Jedynym sposobem na uspokojenie się jest pokazanie tego swojemu dealerowi i/lub porównanie go z innym Elantrą. W międzyczasie przygotuj się na wszelkiego rodzaju analizy z fotela oparte na filmie... luźne prowadnice łańcucha rozrządu, pęknięte zawory, trzask tłoka, chwiejne protezy itp.

#4 ·
Podwoję odpowiedź Don67.

#5 ·
Właśnie sprawdziłem swój, twój hałas jest o wiele głośniejszy niż to, co słyszę, słuchając swojego. Dla mnie brzmi to tak, jakby coś było naprawdę nie tak, biorąc pod uwagę, jak brzmi mój. Słyszę odgłos wtryskiwaczy i trochę hałasu łańcucha rozrządu, ale nic takiego. Zanieś to JAK NAJSZYBCIEJ.

#9 ·
Możesz wypróbować starą sztuczkę z "drewnianym patykiem na uchu", aby dalej odizolować, który element silnika powoduje to grzechotanie. Weź drewniany patyk o długości około 2 stóp i grubości około 1/2 cala. Dociśnij jeden koniec do ucha, a drugi koniec przyłóż do różnych elementów lub metalowych części silnika. Powinieneś być w stanie usłyszeć grzechotanie wibrujące przez patyk.

Uważaj tylko, aby patyk (lub, co gorsza, twoje włosy, luźno zwisające ubrania itp.) nie wpadł w pasek osprzętu lub obracające się koła pasowe.

#10 ·
Zgadzam się z wami, może to być pasek łańcucha/zły napinacz. W przeszłości miałem pecha, że musiałem zmagać się z tym problemem z Chevy Cavalierem w 1999 roku. Nienawidzę przez to przechodzić, ale tym razem czuję się bardziej sfrustrowany, ponieważ myślałem, że wybrałem najlepszy samochód, jaki mieli na swoim placu ze wszystkich elantr. Moje pytanie do was brzmi: jakie mam opcje, aby dostać zamiennik w samochodzie, zamiast zajmować się działem serwisowym w ciągu 48 godzin od zakupu, zwłaszcza jeśli otworzą silnik?

Dzięki jeszcze raz za info i uwierzcie, że dźwięk staje się głośniejszy, gdy prowadzisz samochód, nagrałem go telefonem komórkowym na biegu jałowym.

#11 ·
Przepisy różnią się w zależności od stanu, ale zazwyczaj samochód musi być w warsztacie wielokrotnie z powodu tego samego problemu, aby podlegał wymianie w ramach prawa cytrynowego. Jeśli dealer osiągnął dobrą marżę na Twojej transakcji i podniesiesz krzyk, możesz dostać inny nowy samochód, jeśli jest na placu. Może ktoś inny ma lepszą sugestię, powodzenia, mam nadzieję, że to coś naprawdę prostego.

#12 ·
QUOTE (Mario G @ Jul 4 2011, 02:08 PM) index.php?act=findpost&pid=470974
jakie mam opcje, aby otrzymać zamiennik samochodu, a nie zajmować się Działem Serwisowym w ciągu 48 godzin od zakupu
Twoje opcje to zignorowanie problemu (niewskazane) lub naprawa w ramach gwarancji. Tylko wtedy, gdy samochód jest uporczywie wadliwy przez pewien okres czasu, istnieje nawet nadzieja na negocjacje wymiany. Nawet słynne amerykańskie "prawa cytrynowe" nie mają zastosowania przy pierwszym wystąpieniu problemu.

Nie zadręczaj się na tym etapie. Dowiedz się, co (jeśli w ogóle) jest nie tak i daj im szansę na naprawę. Szanse są takie, że za kilka dni nie będzie to miało znaczenia. :57:

#13 ·
Samochód jest teraz u dealera, musiałem wrócić do tego samego dealera, u którego go kupiłem, ponieważ było to jedyne miejsce, które zapewniłoby mi samochód, którym mógłbym wrócić do domu/pracy, podczas gdy jest naprawiany. Po otrzymaniu Sonaty z 2011 roku, którą mogłem wrócić do domu, poczułem, że zajmą się problemem. Jeszcze raz dziękuję, chłopaki, miałem już pomysł, że żeby dostać inny pojazd/zamienić mojego Elantrę, musiało się wydarzyć coś naprawdę złego.

#14 ·
QUOTE (Mario G @ Jul 5 2011, 09:46 AM) index.php?act=findpost&pid=471269
Cóż, samochód jest teraz u dealera, musiałem wrócić do tego samego dealera, u którego go kupiłem, ponieważ było to jedyne miejsce, które mogło wsadzić mnie do samochodu, żebym mógł wrócić do domu/pracy, podczas gdy jest naprawiany. Po otrzymaniu Sonaty z 2011 roku, którą mogłem jechać do domu, poczułem, że zajmą się problemem. Jeszcze raz dziękuję, chłopaki, miałem już pomysł, że żeby dostać inny pojazd/zamienić mojego Elantrę, musiało się stać coś naprawdę złego.
Mam naszego 12 GLS od prawie miesiąca i chociaż nie jestem zaniepokojony, byłem zdumiony, jak głośny jest nasz samochód podczas uruchamiania. Naprawdę mogę powiedzieć, czy hałas ustaje po rozgrzaniu. Dajcie znać, co mówi dział serwisowy. Dzięki.

#15 ·
Dobrze, musiałem zadzwonić dziś do działu obsługi, aby sprawdzić samochód, ponieważ nie otrzymałem żadnych wieści od dealera przez cały tydzień. Oto scenariusz. Mój samochód rzeczywiście wymaga poważnej naprawy. Według działu obsługi musieli zamówić części i nie będą one dostępne do wtorku 19 lipca, jeśli będę miał szczęście, ale nie są pewni, kiedy dokładnie, to tylko szacunkowa data. Zapytałem, co jest nie tak z pojazdem i wspomnieli, że ma to związek z napinaczem, więc mieliśmy rację, że hałas miał związek z paskiem rozrządu. Nadal uważam, że powinni nam zaoferować nowy samochód, ponieważ był używany tylko przez 1 dzień, zanim się zepsuł. Ale w każdym razie to aktualizacja, ludzie... opublikuję, co się stanie, jeśli naprawią to do przyszłego tygodnia.

#17 ·
Cóż, wszyscy, oto BARDZO potrzebna aktualizacja w tej sprawie. Jak wspomniałem wcześniej, powiedziano mi, że części będą do wtorku 12 lipca 2011 r. Powiedziano mi w tym dniu, że będą nad tym pracować do nocy i zadzwonią do mnie, gdy skończą. Dostałem od nich telefon około 19:00, żeby poinformować mnie, że nie dostanę samochodu do następnego popołudnia, ponieważ chcieli go zatrzymać na noc i przetestować następnego ranka.

Nadchodzą złe WIADOMOŚCI.... samochód został przetestowany i wkrótce po godzinie 13:00 otrzymałem telefon, aby poinformować mnie, że hałas nadal występuje i musieli mi powiedzieć, że zdecydowali się poprosić Hyundaia o autoryzację ZMIANY całego silnika.

Cóż, oczywista odpowiedź brzmiała: wychodzę.... nie mogę dłużej czekać, przejechałem samochodem raz po autostradzie i wróciłem 30 godzin później na naprawę.... Zapytałem mechanika, dlaczego tak się stało, a jego najlepszą odpowiedzią był problem z montażem/produkcją.

Kiedy piszę, czekam na autoryzację zmiany od Hyundaia, ale może to potrwać do poniedziałku w przyszłym tygodniu, 18 lipca.

Czekając na to... dostałem już moje papiery pożyczkowe... z terminem płatności na 1 sierpnia 2011 r. dla mojej pierwszej płatności. Nawet nie wiem, czy mogę się śmiać, bo nie mogę sobie nawet wyobrazić, że przez to przechodzę. -----

Gratulacje dla pozostałych właścicieli.... Nadal chcę mieć nadzieję w tej marce! : )

#19 ·
Jeśli oferują zatrzymanie Cię w samochodzie zastępczym i wymianę całego silnika, po prostu bym na to pozwolił. Wątpię, żebyś dostał inny samochód, to brzmi jak coś w montażu, nadal masz oryginalną gwarancję i jeśli nic innego nie jest nie tak z samochodem, to nadal jest jak nowy, nawet po wymianie silnika. Chciałbym jednak, żeby zrobili z samochodu znowu fabrycznie nowy, dokładnie go wyczyścili i nie chciałbym widzieć żadnego smaru ani niczego innego w komorze silnika, ani nawet wiedzieć, że cokolwiek robili. Powodzenia,

#20 ·
QUOTE (dpdurst @ Jul 15 2011, 07:18 AM) index.php?act=findpost&pid=475920
Jeśli oferują pozostawienie Cię w samochodzie zastępczym i wymianę całego silnika, po prostu bym na to pozwolił.
+1

Cała sytuacja jest do bani, ale jak mówili inni, takie rzeczy zdarzają się od czasu do czasu we wszystkich markach samochodów. Przynajmniej Hyundai radzi sobie z problemem skutecznie... fabrycznie nowy silnik to optymalne rozwiązanie z punktu widzenia konsumenta, a samochód zastępczy to miły akcent, którego Hyundai nie był prawnie zobowiązany zapewnić.

Powodzenia i informuj nas na bieżąco, jak Cię traktują. :57:

#21 ·
Wolałbym zupełnie nowy silnik zamiast otwierać obecny silnik. Obawiałbym się, jak zostanie wykonana praca, czy po instalacji zostaną jakieś śruby? Czy porysują lakier podczas pracy przy samochodzie? Po prostu sprawdź swój samochód po dostawie. To drugi przypadek wymiany silnika na tym forum. Zgaduję, że Hyundai buduje te samochody szybko, aby nadążyć za dużym popytem. Czytałem w sieci, że rozbudowują swoją produkcję w Alabamie za 173 000 000, aby nadążyć za popytem. Zastanawiam się, czy ich pracownicy pracują w nadgodzinach, kiedy jesteś zmęczony, możesz popełniać błędy. Cieszę się, że mój samochód został zbudowany w grudniu 2010 roku, zanim zaczęli sprzedawać się jak ciepłe bułeczki. Jestem pewien, że mój samochód został zbudowany starannie. Nie mam z tym problemu, moi znajomi zawsze mówią mi, że silnik jest cichy na biegu jałowym, myślą, że nie pracuje, a ja mówię im, no spójrz na obroty, pracuje. ;) Dajcie nam znać, chcemy poznać zakończenie historii. Powodzenia. Jestem pewien, że będziesz cieszyć się swoim samochodem, gdy już się skończy i nowy silnik będzie działał płynnie i cicho :) Uwielbiam mojego Elantrę.

#22 ·
Cóż, oddaję samochód zastępczy i zaoferowano mi wynajem w zamian, dopóki nie otrzymam odpowiedzi w sprawie zamiany pojazdu na inny, fabrycznie nowy z placu! Szczerze mówiąc, szanuję fakt, że dealer początkowo dał mi samochód zastępczy, ale nie jestem zadowolony z tak długiego oczekiwania.

#23 ·
Mam nadzieję, że wkrótce dostaniesz swój nowy samochód. Jestem pewien, że to frustrujące. Podejrzewam, że technicy dealera nie przeprowadzili jeszcze wystarczającej diagnostyki tego silnika, więc rozwiązaniem Hyundaia jest po prostu wysłanie fabrycznie nowego silnika i odesłanie oryginalnego uszkodzonego silnika z powrotem do fabryki, aby inżynierowie mogli go rozebrać. Sprawdź lokalne przepisy dotyczące wadliwych produktów w swoim stanie na wypadek, gdyby nie chcieli współpracować.

#25 ·
Moje wyrazy współczucia. Wyobrażam sobie, że części są tak samo rzadkie jak same samochody, nie wspominając o jeszcze nieistniejących akcesoriach. Mam nadzieję, że Twój salon, pomocny jak dotąd, Cię nie zawiedzie. Trzymaj się. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zapytaj kierownika serwisu lub kierownika salonu, czy istnieje jakiś sposób na przyspieszenie tego. (Wyobrażam sobie, że to zrobiłeś!) A może zadzwoń do centrali: 800-633-5151.

#26 ·
Już skontaktowałem się z działem sprzedaży i ich menedżerem dealera... Byłem naprawdę zdenerwowany i zadzwoniłem do menedżera i powiedziałem mu, że kupiłem samochód 3 lipca i zwróciłem go do dealera 4 dnia i od tego czasu nie otrzymałem definitywnej odpowiedzi na mój problem.... a moja spłata pożyczki jest już należna 1 dnia.... Facet zmienił ton i poprosił mnie, żebym pozwolił mu współpracować z Hyundaiem przez co najmniej jeszcze jeden dzień..... Mam wrażenie, że po prostu próbują naprawić samochód i codziennie dają mi wymówki, żeby zyskać na czasie.... Moja pierwsza prośba dotyczyła zmiany pojazdu i od tego czasu mówią, że to zrobią, jeśli Hyundai się zgodzi... to było 8 dni temu! W tym samym czasie powiedziano mi przez ich dział serwisowy, że poproszą Hyundaia o autoryzację wymiany silnika po tym, jak nie udało im się go naprawić, wymieniając napinacz i prowadnice...... to po prostu irytujące, że trzeba się z tym wszystkim zmagać z zupełnie nowym samochodem.