Hyundai Forums banner

Drzwi nie otwierają się od wewnątrz

12K views 8 replies 3 participants last post by  dilligaf101  
#1 ·
Czy ktoś może rzucić trochę światła na ten problem, który mam?
Tylne drzwi mojego i20 nie można otworzyć od wewnątrz samochodu. Sprawdziłem blokadę rodzicielską na drzwiach i jest ona w pozycji odblokowanej, więc dlaczego nie otwierają się od wewnątrz?

#2 ·
Zauważyłem, że pytałeś wcześniej o ten problem, ale nie otrzymałeś odpowiedzi.

Tylne drzwi nie otwierają się od wewnątrz

Czy drzwi otwierają się od zewnątrz? (Czy Twój samochód z 2010 roku ma centralny zamek?)

Jeśli drzwi można otworzyć od zewnątrz, ale nie od wewnątrz, możliwe jest, że - chociaż blokada rodzicielska drzwi nie jest w pozycji zablokowanej - usterka mechanizmu blokującego drzwi powoduje, że blokada rodzicielska faktycznie się nie wyłącza. Zasadniczo mechanizm blokady drzwi 'myśli', że blokada rodzicielska jest w pozycji zablokowanej, nawet jeśli tak nie jest.

A co z drugim tylnymi drzwiami? Czy otworzą się od wewnątrz, gdy ich blokada rodzicielska jest wyłączona, i nie otworzą się od wewnątrz, gdy ich blokada rodzicielska jest włączona?

#3 ·
Zauważyłem, że pytałeś o ten problem wcześniej, ale nie otrzymałeś odpowiedzi.

Tylne drzwi nie otwierają się od wewnątrz

Czy drzwi otwierają się od zewnątrz? (Czy Twój samochód z 2010 roku ma centralny zamek?)

Jeśli drzwi można otworzyć od zewnątrz, ale nie od wewnątrz, możliwe jest, że - chociaż blokada rodzicielska drzwi nie jest w pozycji zablokowanej - usterka mechanizmu blokującego drzwi powoduje, że blokada rodzicielska faktycznie się nie wyłącza. Zasadniczo mechanizm blokujący drzwi "myśli", że blokada rodzicielska jest w pozycji zablokowanej, nawet jeśli tak nie jest.

A co z drugim tylnymi drzwiami? Czy otworzą się od wewnątrz, gdy blokada rodzicielska jest wyłączona, i nie otworzą się od wewnątrz, gdy blokada rodzicielska jest włączona?
Tak, ma centralny zamek i oboje tylnych drzwi robią to samo, co jest dziwne. Możesz mieć rację co do mechanizmu blokującego, ale czy może to mieć coś wspólnego z siłownikiem?

Dzięki za odpowiedź przy okazji...

#7 ·
Istnieją filmy online pokazujące, jak wymienić wadliwy siłownik tylnych drzwi samochodów Hyundai i30 i i40 wyposażonych w centralny zamek i wyprodukowanych około 2010 roku. Filmy te sugerowały (dla mnie), że każde tylne drzwi miały w sobie siłownik, a także, że dostęp do samego siłownika był daleki od prostego.

#8 ·
Czy więc mówisz, że jest tylko JEDEN siłownik zamka drzwi i to on kontroluje blokowanie OBU tylnych drzwi?

W swoim pierwotnym poście powyżej dilligaf101 powiedział "TYLNE DRZWI mojego i20 nie można otworzyć od wewnątrz samochodu" a tytuł tego wątku i wcześniejszego zapytania dilligaf101 mogą sprawiać wrażenie, że dotyczy to tylko jednych tylnych drzwi. W rzeczywistości obydwu tylnych drzwi nie można otworzyć od wewnątrz jego samochodu.

Istnieją filmy online pokazujące, jak wymienić wadliwy siłownik tylnych drzwi samochodów Hyundai i30 i i40 wyposażonych w centralny zamek i zbudowanych około 2010 roku. Filmy te sugerowały (mi), że każde tylne drzwi miały w sobie siłownik, a także, że dostęp do samego siłownika był daleki od prostego.
Tak, masz rację DLUi20, że chodzi o obydwa drzwi, powinienem był lepiej sformułować tytuł. Byłoby dość dziwne, gdyby obydwa tylne drzwi miały usterkę mechaniczną, tzn. pręt odpadł na każdym z nich.
Jeśli to siłownik, mogę tylko założyć, że jest jeden na każdych drzwiach, ale znowu, dziwne byłoby, gdyby oba zawiodły w tym samym czasie.
Na razie nie mam czasu, ale kiedy będę miał, będę musiał zdjąć osłony drzwi i przeprowadzić dalsze dochodzenie...

#9 ·
Mogę teraz otwierać tylne drzwi od wewnątrz, okazało się, że pręty z jakiegoś powodu nie były zatrzaśnięte z tyłu kart drzwi, być może wypadły?
Włożyłem je z powrotem, ale jeśli to się powtórzy, zmodyfikuję to, aby się to nie powtarzało.