Hyundai Forums banner

Zrób to sam remont skrzyni biegów

7.9K views 9 replies 7 participants last post by  renotahoe  
#1 ·
Mamy Sante Fe 2.7l z 2003 roku, który wygląda na to, że skrzynia biegów traci sprzęgła. Nie chcemy się go jeszcze pozbywać, ponieważ silnik wciąż jest mocny, nawet przy przebiegu 176 000 mil. Mogę zamówić zestaw do remontu skrzyni biegów za 250 dolarów. Moje pytanie: jakiego rodzaju pracy się spodziewam i jakich specjalnych narzędzi będę potrzebować?

#2 ·
Uwaga, jeśli stara skrzynia nie zostanie opróżniona, dealer zostanie obciążony kwotą 50 $, uszkodzony rdzeń --> 1000 $

• Like
Reactions: Dcatlady
#3 ·
Wymiana byłaby zdecydowanie łatwiejsza. Problem w cenie. Pojazd jest wart tylko około 1800 dolarów ze względu na wiek i przebieg. Silnik jest wciąż mocny, właśnie założyłem nowe opony i niedawno wymieniłem alternator, rozrusznik i sprężarkę klimatyzacji. Skrzynia biegów to jedyny problem, ale może być zabójczy.....
Zestaw do remontu zawiera wszystkie uszczelki, uszczelki, sprzęgła i stalowe płyty. Nie przewiduję żadnych innych uszkodzeń, ale nigdy nie wiadomo.

#4 ·
Tak, ale ile to jest warte, jeśli chodzi o wypłatę co tydzień?

1800 $ to nic w porównaniu z kolejną ratą za samochód na 4-6 lat. Wymiana skrzyni biegów, czy przejedziesz nią kolejne 100 000 mil przy rutynowej wymianie oleju, ATF, płynu chłodniczego, filtrów, akumulatora? Przejechałeś 170 000 mil, jedź dalej.

Nie miałem raty za samochód od 18 lat, może... 1000 $ za remont silnika przy 355 400 było oczywiste... Jasne, samochód nie ma wartości odsprzedaży, ale jest moim sposobem na dostanie się z domu do pracy i otrzymanie wypłaty... Samochód wygląda jak kupa na zewnątrz, ale niezawodnie mnie wozi tam i z powrotem.

#5 ·
SBR powiedział to najlepiej.

Silnik w tym samochodzie (2.7 jeśli się nie mylę) to zabójczy silnik. Znosi wiele i wciąż chętnie wykonuje zadanie, a z tego co słychać, dobrze się nią opiekowałeś. Jeśli ma jeszcze dużo życia w sobie, jak mówisz, zrób sobie przysługę i kup silnik po regeneracji. Nie sądzę, żebyś żałował (poza początkowym kosztem).

#6 ·
Znalezienie sposobu na wymianę na regenerowaną skrzynię biegów to dobry pomysł, dostajesz gwarancję na jedną rzecz....

Naprawa w domu jest możliwa, ale nie próbowałbym tego bez przeprowadzenia wielu badań. To nie tylko kwestia wyciągnięcia złych części i włożenia dobrych. Musisz wziąć pod uwagę kroki, niuanse dla konkretnej skrzyni biegów w odniesieniu do tolerancji. Chodzi mi o to, że mógłbym zobaczyć siebie odbudowującego GM 4L60E, ponieważ widziałem wiele filmów, jak ludzie robią to krok po kroku i dosłownie robią to na swoim podjeździe. Jednak czytałem wiele o wykonaniu całej pracy i nadal braku działającej skrzyni biegów. Napędy hydrauliczne mogą być trudne.

Jeśli masz środki na odbudowę skrzyni biegów, zawsze mówię, że warto, o ile masz odwagę, aby w razie potrzeby wyjąć ją ponownie i zrobić to jeszcze raz, jeśli coś pójdzie nie tak.

Jeśli chodzi o wartość odsprzedaży, to w tym momencie naprawdę nie ma znaczenia. Jaka jest dla ciebie wartość utrzymywania go w ruchu? Jeśli kochasz pojazd, czujesz, że nadal możesz mu ufać po naprawie, to absolutnie nie martw się kosztami naprawy.

Kupiłem mojego Astro z rzekomo świeższą odbudową (10 tys.) i dosłownie miałem skrzynię biegów odbudowaną tydzień po jej zakupie. Powiedz mi, że nie byłem tym trochę zniechęcony! Zleciłem to facetowi z Craigslist za 650 dolarów i wymieniłem mu ciężarówkę ze złą skrzynią biegów za pracę przy demontażu i wymianie, a także dostałem kilka ulepszonych części.

#7 ·
Żona ciągle narzekała, że silnik wkręca się na obroty podczas jazdy. W końcu to sprawdziłem i doświadczyłem następującego. Przy około 45 milach na godzinę z włączonym trybem Drive, zauważyłem, że silnik skakał o około 500 obr/min bardzo nieregularnie. W końcu wkręcił się na 1000 obr/min. Szybko przełączyłem na tryb manualny i zauważyłem, że skrzynia biegów była na 2. biegu. Przełączyłem ją ręcznie w górę i wróciłem do trybu Drive. Po kilku minutach zdarzyło się to ponownie i kiedy przełączyłem na tryb manualny, skrzynia biegów wskazywała, że jest na 3. biegu. Przełączyłem ją ręcznie na 4. bieg i pozostałem w trybie manualnym. Nie zdarzyło się to ponownie. Czy ta skrzynia biegów ma jakiś elektroniczny solenoid zmiany biegów? Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu problemu. Nie sądzę, żeby problem był wewnętrzny dla skrzyni biegów i wydaje się, że nie są to ślizgające się sprzęgła ani uszkodzony konwerter momentu obrotowego.

#8 ·
Jeśli cena regenerowanego urządzenia jest nie do przyjęcia, co powiesz na używane urządzenie z mniejszym przebiegiem? Wykonaj serwis filtra i wymień cały płyn na płyn Hyundai. W ten sposób będziesz wiedział, że urządzenie powinno działać po instalacji. Nie zawracaj sobie głowy próbą odbudowy urządzenia, byłaby to strata czasu i pieniędzy spowodowana uszkodzeniem uszczelki wargowej lub zanieczyszczeniami zakłócającymi remont. Odbudowa wymagałaby również regenerowanego konwertera momentu obrotowego, co prawdopodobnie kosztowałoby Cię więcej niż zestaw naprawczy, cena katalogowa Alldata 1010,82 $. Dodaj płyn, koszty będą wyglądać zupełnie inaczej.

#9 ·
Najpierw pomyśl prościej. Dlaczego mówisz, że to sprzęgła? Może to być uszkodzony konwerter momentu obrotowego. Czy nie udaje się włączyć biegu wstecznego? Czy nie udaje się zmienić biegów na zimno i działa dobrze po osiągnięciu temperatury roboczej? Czy problem jest zawsze taki sam, niezależnie od temperatury silnika? Zły bieg wsteczny, dobry napęd, powiedziałbym, że skrzynia biegów zawodzi. Dobra zmiana biegów w temperaturze roboczej? Podejrzewałbym uszkodzoną skrzynię biegów. Problem cały czas taki sam? Podejrzewałbym uszkodzony konwerter momentu obrotowego, zatkany filtr płynu przekładniowego. Jak wygląda, czuje i pachnie płyn przekładniowy?

#10 ·
Myślę, że mam dziś podobny problem. Wczoraj wieczorem jeździł dobrze. Dziś rano wychodzę i nie ma wstecznego. Samochód stoi na pochyłym podjeździe, więc tak naprawdę nie mogę stwierdzić, czy napęd działa, ponieważ grawitacja działa w kierunku jazdy do przodu. Co jest dziwne, przynajmniej wydaje się dziwne, to brak zgrzytania przy przełączaniu biegów. Czy to doprowadziłoby Cię do innego problemu? Mój to 2003 3.6L AWD 110 000 mil plus minus.