Hyundai Forums banner

Sprawdź wszystko błąd

6.8K views 5 replies 2 participants last post by  UglyDuck  
#1 ·
Czy ktoś już to widział? Według mojego wyświetlacza, mówi sprawdź ostrzeżenie przed kolizją z tyłu i kilka innych rzeczy związanych z bezpieczeństwem. Samochód trochę szarpie przy ruszaniu, ale poza tym jeździ dobrze.
Image

To wszystko zaczęło się po wyłączeniu tempomatu na zjeździe z autostrady. Jestem w trakcie podróży po drogach o długości 2000 mil, więc termin nie mógł być gorszy.

Wszystkie ostrzeżenia pozostają obecne po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu. Nie próbowałem jeszcze odłączyć akumulatora. Samochód załadowany zbyt dużą ilością bagażu i brak narzędzi, aby to zrobić w trakcie mojej podróży.

#2 ·
Trójkąt z '3' obok pokazuje, że na ekranie informacyjnym wyświetlane są 3 komunikaty ostrzegawcze, jeśli przejdziesz do tego ekranu (lewa strona kierownicy, przyciski pokładowe do przechodzenia przez strony).

Wyświetlane światła generalnie wskazują na problem z hamowaniem w pojeździe. W szczególności:
Błąd układu hamulcowego (żółty wykrzyknik)
Błąd Auto Hold (żółty auto-hold)
Błąd automatycznego hamowania awaryjnego (żółte samochody zderzające się ze sobą)
Błąd zjazdu ze wzniesienia (żółty samochód jadący w dół)
Kontrola stabilności - (żółte ślady poślizgu)
Błąd ABS (żółty ABS)

Wygląda na to, że nie jest to problem z radarem (system AEB), ponieważ zwykle wyświetla się inaczej.
Błąd czujnika prędkości również wyświetla się z inną kombinacją lampek ostrzegawczych.
Wygląda na to, że może to być związane z awarią układu hamulcowego. Zobaczenie ekranu informacyjnego może być pomocne, ale może to być wiele rzeczy. Czy wystąpiły jakieś hałasy lub zmiany w zachowaniu?

Jeśli masz skonfigurowany bluelink, możesz sprawdzić niektóre komunikaty systemowe, które pojawiają się w samochodzie. Czy błędy powróciły natychmiast, czy po pewnym czasie?

Najlepiej skontaktować się z pomocą drogową Hyundai i poprosić ich o sprawdzenie i poradę. Może być konieczne odholowanie do najbliższego dealera w celu sprawdzenia, ale lepiej dmuchać na zimne.

#3 ·
Dzięki. 3 błędy to konkretnie sprawdź przednie systemy bezpieczeństwa, sprawdź tylny system bezpieczeństwa ruchu poprzecznego i sprawdź system monitorowania martwego pola. Deska rozdzielcza zapala się wszystkim, co widzisz, co jest dziwne, biorąc pod uwagę 3 konkretne ostrzeżenia.

Ostrzeżenia pojawiają się natychmiast po włączeniu. Wszystkie zniknęły z wyjątkiem kontrolki silnika raz po około 2 minutach jazdy, ale wróciły po kolejnych 2 minutach.

Jestem w kropce, ponieważ jesteśmy w trakcie podróży i nie możemy opuścić samochodu bez znacznych kosztów z powodu zmian w harmonogramie. :confused:

#4 ·
Technicznie rzecz biorąc, są to żółte ostrzeżenia, które są właśnie tym. Gdyby były czerwone, byłby to przypadek 'nie jedź', więc zobacz, jak to idzie.

Jeśli jesteś w podróży, czy masz dużo brudu/gruzu na samochodzie? Może masz trochę brudu, który zatyka czujniki? Radar znajduje się pośrodku z przodu, pod tablicą rejestracyjną. Płaski panel, jeśli jest na nim mnóstwo much/brudu, może to wpłynąć na jego działanie. To samo można powiedzieć o innych czujnikach z boku pojazdu (małe okrągłe wgłębienia), które działają dla ruchu poprzecznego i różnych systemów.

#6 · (Edited)
Dla każdego, kto może mieć ten sam problem, zdiagnozowano awarię zespołu czujnika prędkości koła. Część hy58950-claf0.

Będzie objęte gwarancją, ale koszt bez gwarancji został oszacowany na 310,49 USD. Część, robocizna, podatek.

Po przejechaniu kolejnych ~1000 mil, aby zakończyć moją podróż, wszystkie błędy zniknęły i pozostały wyłączone. Moim jedynym podejrzeniem jest teraz to, że zaczęło się w Las Cruces w Nowym Meksyku, około 50 mil po wizycie w Parku Narodowym White Sands w Nowym Meksyku. Piasek jest bardzo drobny i w 98% gipsowy, a około 5 mil naszej jazdy w parku odbywało się po drogach pokrytych piaskiem. Po kolejnych ~300 milach w Tucson w Arizonie wszystkie ostrzeżenia zniknęły. Mogę tylko sobie wyobrazić, że wszelkie pozostałości, które zakłócały działanie czujnika prędkości, naturalnie zdmuchnęły się podczas jazdy.

Dealer wspomniał, że czujnik prędkości koła jest czułym instrumentem opartym na magnesach. W szybkim wyszukiwaniu w Google wydaje się, że niektóre materiały na bazie gipsu mają efekt ekranowania elektromagnetycznego. Mogę tylko przypuszczać, że piaski spowodowały problem. Czy jacyś inżynierowie mają jakieś przemyślenia na temat tej teorii?