Hyundai Forums banner

Kontrolka silnika i kod błędu P2191.

1 reading
78K views 21 replies 11 participants last post by  Past racer  
#1 ·
Cześć,

mam Hyundaia Accenta SE z 2012 roku z manualną skrzynią biegów, 112 000 mil, głównie przebieg autostradowy. Od miesiąca zapala mi się MIL i kod P2191 (System zbyt ubogi przy wyższym obciążeniu bank1) po skasowaniu kodu pojawia się ponownie po 3-4 dniach. Wymieniłem filtr powietrza, sprawdziłem wszystkie zawory i podciśnienie w przepływie powietrza, zmieniłem na benzynę premium. Rura podłączona do zaworu z systemu EVAP wygląda na nieuszkodzoną, a zawór działa jak należy. Podczas wymiany świec zapłonowych zauważyłem, że wszystkie były mocno osmolone. Myślę o wymianie obu czujników O2 (przed/za katalizatorem). Jakieś sugestie dotyczące problemu? Które czujniki nieoryginalne byłyby najlepszym rozwiązaniem dla mojego Accenta?

Dzięki.

#2 ·
Najczęstszymi przyczynami ubogiej pracy przy dużym obciążeniu są zabrudzony lub uszkodzony czujnik MAF (jeśli silnik go posiada) lub problem z dostarczaniem paliwa, co oznacza, że ​​układ paliwowy nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania silnika, gdy pracuje przy wysokich ustawieniach przepustnicy.

#3 ·
Najczęstszymi przyczynami ubogiej pracy przy dużym obciążeniu są brudny lub uszkodzony czujnik MAF (jeśli silnik go posiada) lub problem z dostarczaniem paliwa, co oznacza, że ​​układ paliwowy nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania silnika, gdy pracuje przy wysokich ustawieniach przepustnicy.
AUTOSPARK, dzięki za odpowiedź. Nie sądzę, żebym miał czujnik MAF w moim Accent. Zgodnie z instrukcją serwisową, którą pobrałem z tego forum (dostarczoną przez az2008; dzięki), mam czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze (MAPS) i czujnik temperatury powietrza dolotowego (IATS), które znajdują się tuż za przepustnicą. Czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia funkcjonalności obu z nich? A może możesz być bardziej precyzyjny, gdzie dokładnie w "układzie paliwowym" powinienem zacząć szukać? Myślałem, że po sprawdzeniu zaworów PCV, PCSV i podciśnienia w przepływie powietrza, czujniki O2 będą kontrolować dystrybucję mieszanki do silnika. Czy warto poświęcić czas/pieniądze na sprawdzenie i/lub wymianę czujnika ciśnienia w zbiorniku paliwa (FTPS) i filtra powietrza w zbiorniku paliwa? Facet z salonu był bardzo zdecydowany na wymianę czujników O2 dla kodu P2191, ale znowu 150 $ za godzinę plus 100 $ za części, jak można tego nie zrobić. Prawdopodobnie nie poszedłbym z tą kwotą, gdyby z góry powiedzieli mi, w czym dokładnie tkwi problem i naprawili go, nie dając mi tego wszystkiego przez tydzień lub dłużej. Zwłaszcza przy przerywanym pojawianiu się kodu, najprawdopodobniej po prostu zresetują kod, co mogę zrobić sam. Ostatnim razem wymieniali uszkodzoną pompę wody prawie tydzień w moim Accent. W każdym razie nie jestem mechanikiem, dbam o swój samochód od pierwszego dnia, po prostu próbuję znaleźć rozwiązanie powstałego problemu, korzystając z informacji na forum i jeśli to możliwe, naprawić go bez łamania mojego lokaja lub silnika. Dziękuję, B

Attachments

#5 · (Edited)
Oto dobry przykład... brak skarg na jazdę, tylko MIL,,, napisane jako GWARANCJA........ GDS,, 2191 Bank 1 ubogi przy dużym obciążeniu

Czy możesz mi powiedzieć, co tu mamy??

Zmierz początkowe komponenty, zakorkuj, dobrze wstrząśnij i korek "POP!!" zdejmij po usunięciu kciuka...

Image
Zanim dasz się wciągnąć w pościg za swoim 2191...

EDYTUJ, ABY DODAĆ:

Czy Twój PCM jest aktualny?? 1 z aktualizacji poprawia logikę dla kilku elementów, w tym 2192 (bogaty pod obciążeniem), co może pomóc w logice ubogiej 2191...

294 - RB 1.6 AT - P0456/0461/2192 POPRAWA LOGIKI DTC

#7 ·
AUTOSPARK: Poszedłem do sklepu AutoZone, gdzie zeskanowano bardziej zaawansowanym skanerem z wyjaśnieniem kodu P2191: „Wymień zawór wentylacji skrzyni korbowej i wąż”, co jednak sprawdziłem później i działało bez zarzutu. Nie posiadam żadnego innego sprzętu do sprawdzania ciśnienia na czujnikach. Sprawdziłem ciśnienie na zaworach zamykając/otwierając wlot zaworów na biegu jałowym. Mam ogólny skaner, który tylko odczytuje i kasuje kody z bufora. Kupiłem go 5 lat temu do mojego Hondy Pilot, który od kilku miesięcy wyrzucał jakiś kod błędu EVAP. Próbowałem wszystkiego, aż przypadkowo odkryłem, że mój plastikowy wąż EVAP został przegryziony w połowie przez jakiegoś gryzonia, podczas gdy samochód stał zaparkowany na podjeździe przez miesiąc.

sbr711:Moja wydajność paliwowa się nie zmieniła, nadal około 35p/g; uruchamianie i jazda bez problemu. Tankuję zwykłą benzyną z tej samej Wawa dwa razy w tygodniu w pobliżu pracy od 3 lat i nigdy nie miałem problemu z benzyną. Od kilku tygodni zmieniłem na 91 oktanów, żeby zobaczyć, czy to zrobi jakąś różnicę. Brak MIL/kodu od piątku. Jak sprawdzić, czy mam najnowszą aktualizację PCM? Czy ma znaczenie, że 294 jest dla automatycznej skrzyni biegów, a nie dla manualnej jak moja? Gdzie mogę zdobyć oprogramowanie PCM? Jakiekolwiek informacje o plikach do pobrania, linkach, dokumentacji? Czy potrzebuję adaptera ODB2-USB czy specjalnego skanera?

#12 ·
Przestań wydawać pieniądze na rzeczy.. wypuść ten ładunek paliwa z tego czegoś i zatankuj czymś z innej stacji o dużej objętości..

#15 ·
Musiałem się zarejestrować tylko po to, żeby zauważyć, że wcale nie ma tu wielu pomocnych odpowiedzi. "Nie wrzucaj na to części". To przeważnie elementy elektryczne, dla których nie ma sposobu na sprawdzenie, czy są dobre, czy złe.

To regulator ciśnienia paliwa - to samo dzieje się teraz z moim. Za niskie ciśnienie paliwa, za mało paliwa.