Hyundai Forums banner

Accent 2012 Spalanie oleju

4.6K views 4 replies 5 participants last post by  Jake_4554  
#1 ·
Samochód: Hyundai Accent
Rok 2012
Przebieg: 81000

Kilka miesięcy temu zauważyłem, że mój samochód spala olej. Zabrałem samochód do dealera Hyundaia i zleciłem wymianę oleju. Doradca serwisowy powiedział mi, że muszę przejechać samochodem 1000 mil i przyprowadzić go z powrotem. Nie zauważyłem, ale po przejechaniu 3000 mil sprawdziłem olej i stwierdziłem, że poziom oleju jest niski.

Zabrałem samochód ponownie do dealera i poprosiłem o sprawdzenie spalania oleju. Powiedziano mi, że jeśli silnik spala olej, Hyundai może pokryć wymianę silnika.
Po inspekcji serwisant powiedział mi, że muszą wykonać test spalania, aby sprawdzić, czy olej się spala. Chce, żebym zapłacił za test.

Czy możecie mi doradzić, czy muszę płacić za test, czy też Hyundai może pokryć koszt testu.

Dzięki,

#2 ·
Nie powinieneś płacić za test, ponieważ robią go, aby określić zużycie oleju. Ale dla odniesienia, moja żona ma Accenta z 2012 roku. I ma obecnie nieco poniżej 215 000 mil przebiegu. Robiłem wymiany oleju co 10 000-15 000 mil i używałem oleju i filtrów Amsoil Signature Serious od czasu, gdy kupiliśmy pojazd. Przez jakiś czas losowo testowałem olej, stąd długie interwały wymiany. Ale ponieważ ma już bardzo wysoki przebieg, zmieniam go co około 5000-6000 mil. Właściwie jutro wymieniam olej, z przebiegiem 5600 mil od ostatniej wymiany i przez cały czas spaliła tylko 1 kwartę oleju.

#3 ·
Brzmi jak przesada i duży rachunek bez powodu. Przeczytałem wiele o tych silnikach zużywających olej, ale jak powiedziałem w innym poście jakiś czas temu... wymiana uszczelki pokrywy zaworów rozwiązała moje problemy ze zużyciem/spalaniem. Obecnie mam 244 500 mil i prawie nie zużywam oleju co 5000 mil.