Hyundai Forums banner

2016 Hyundai Tuscon Kody P1921 i P073

4 reading
14K views 5 replies 3 participants last post by  Blakgold100  
#1 ·
Po jeździe moim Hyundaiem Tuscon z 2016 roku przez pewien czas, jeśli muszę wrzucić bieg wsteczny, pojazd się nie porusza. Muszę wyłączyć i ponownie włączyć pojazd, aby się poruszał. Ponadto, jeśli zatrzymuję się, na przykład na czerwonym świetle, pojazd sam przełącza się w tryb zmiany biegów i rusza bardzo powoli. Zazwyczaj zjeżdżam na pobocze i muszę wyłączyć pojazd, aby wrócił do trybu automatycznego, ponieważ nie podoba mi się sposób, w jaki jeździ w trybie zmiany biegów. Byłem z pojazdem dwa razy w serwisie i powiedziano mi, że nie mogą znaleźć przyczyny problemu. Mam dwa kody diagnostyczne P1921 i P073E. Czy ktoś może mi z tym pomóc?

#5 ·
Bardzo szybkie wyszukiwanie:

Wskazują one, że istnieje pewien problem z przekładnią, szczególnie podczas wrzucania biegu wstecznego. Nic dziwnego! Przyzwoity mechanik powinien być w stanie rozpocząć diagnozę od tego punktu wyjścia. Jeśli gwarancja wygasła, najlepiej byłoby znaleźć alternatywę dla tego dealera Hyundaia, jeśli ich mechanicy nie chcą przyjąć opisanych objawów i kodów błędów i rozwiązać problemu. W międzyczasie spróbowałbym dowiedzieć się, jaka elektronika jest zaangażowana w wybór biegów, szczególnie wstecznego i sprawdzić, czy nie ma uszkodzeń mechanicznych okablowania lub wtyczek i gniazd. To może być coś prostego.

Przy okazji, czy to standardowa automatyczna skrzynia biegów czy DCT?

#6 ·
Bardzo szybkie wyszukiwanie:

Wskazują one, że występuje jakiś problem z przekładnią, zwłaszcza podczas cofania. Nic dziwnego! Przyzwoity mechanik powinien być w stanie rozpocząć diagnozę od tego punktu wyjścia. Jeśli gwarancja wygasła, najlepiej znaleźć alternatywę dla tego dealera Hyundaia, jeśli ich mechanicy nie chcą wziąć pod uwagę opisanych objawów i kodów błędów i rozwiązać problemu. W międzyczasie spróbowałbym dowiedzieć się, jaka elektronika jest zaangażowana w wybór biegów, zwłaszcza wstecznego, i sprawdzić, czy nie ma uszkodzeń mechanicznych okablowania lub wtyczek i gniazd. To może być coś prostego.

Nawiasem mówiąc, czy to standardowa automatyczna skrzynia biegów, czy DCT?
To DCT.