Hyundai Forums banner
21 - 40 of 161 Posts
Discussion starter · #22 ·
Mam ten sam problem! Jak trzyma się klej? Wygląda na to, że powinienem wypróbować JB Weld PlasticWeld Epoxy Putty?

Hyundai powiedział mi, że nie jest to objęte gwarancją, jeśli zostało odłączone przez siłę zewnętrzną. Wydaje się, że jest to źle skonstruowana część, która prawdopodobnie pęknie tyle razy, ile razy ją naprawisz.
Klej trzyma się u mnie świetnie! Od czasu do czasu sprawdzam go, gdy myję samochód, żeby upewnić się, że nadal jest solidny i rzeczywiście nadal jest po wielu cyklach wahań temperatury, silnych wiatrach, dużych prędkościach, a nawet 1 lub 2 automatycznych myjniach samochodowych, zero problemów do tej pory po 9 miesiącach. Zapomniałem, że w ogóle odpadł z mojego samochodu, zanim zobaczyłem, że ten post znowu się pojawił.... Mam nadzieję, że ten plasticweld wytrzyma jeszcze wiele lat, a przynajmniej do czasu, gdy sprzedam samochód.

Użyłem PlasticWeld Epoxy, typu tuby, w którym trzeba mieszać, NIE szpachli. I upewnij się, że to plasticweld, a nie zwykły JBweld, te, jak sądzę, są bardziej przeznaczone do metalu i mogą nie oferować tak dużego wsparcia wiązania dla części z tworzyw sztucznych. Chociaż może to działać równie dobrze, po prostu nigdy nie próbowałem osobiście...

Również zsunęła mi się osłona anteny w kształcie płetwy rekina. Zauważyłem to dopiero po powrocie z wycieczki na kemping. Być może gałąź drzewa w nią uderzyła, ale możliwe też, że nic jej nie dotknęło. Została naprawiona w ramach gwarancji, więc wszystko jest w porządku. Mój samochód to Sonata Plug In Hybrid z 2017 roku, którą kupiłem w grudniu 2016 roku.

Moja klapa trochę trzepocze, gdy woda z węża na nią uderza, kiedy myję samochód. Nic, czego trochę kleju nie da się naprawić!

To samo przydarzyło się nowemu dla nas Hyundaiowi Sonata z 2017 roku. Pokrywa odpadła na autostradzie zaledwie 3 dni po tym, jak zjechaliśmy nim z placu sprzedaży Hertz. Bardzo wkurzeni. Lokalny dealer Hyundaia twierdzi, że nigdy wcześniej nie słyszał o tym problemie. Bzdura.

........mój dealer powiedział, że jest to objęte moją gwarancją od zderzaka do zderzaka. Wygląda na to, że Hyundai często to widzi.
Dostałem dziś nową płetwę rekina w ramach gwarancji. Na fakturze jako powód naprawy gwarancyjnej podano, że odpadła podczas mycia samochodu przez właściciela. Została naprawiona w około pół godziny, poprzez lekkie obniżenie tylnej części podsufitki i pracę z chudymi ramionami w środku, aby dostać się do śrub.

Jeśli komuś innemu odpadnie, a samochód nie będzie już objęty gwarancją, to wyobrażam sobie, że można to naprawić samemu, ale Hyundai sprzedaje tylko całą część, a nie tylko osłonę.

Jak mówiłem, uszczelniacz RTV, którego użyłem, sprawdził się dobrze. Tylko RTV pod zewnętrzną krawędzią osłony na gumowej uszczelce, a także na łbach śrub.

Od teraz będę musiał być bardziej ostrożny podczas mycia. Pokrywa musi być bardziej wytrzymała, a nawet metalowa.

To naprawa objęta gwarancją. Hyundai prowadzi otwartą kampanię serwisową dla tego stanu.

"W niektórych pojazdach Sonata (LF) mocowania anteny "Shark Fin" mogą być
osłabione, a osłona może się poluzować, jeśli zostanie przyłożona siła zewnętrzna.
Niniejszy biuletyn zawiera procedurę sprawdzania i, jeśli to konieczne, wymiany anteny "Shark Fin", aby
naprawić ten stan."

Biuletyn 16-01-051-1.

Chociaż ten biuletyn NIE dotyczy bezpośrednio Twojego pojazdu (TYLKO jednostki seryjne), wskazuje na znany problem. Każdy dobry dealer będzie w stanie to dla Ciebie załatwić. Może to jednak trochę potrwać.
Czy to dotyczy również hybrydy Hyundai Sonata w biuletynie, czy wiesz to na pewno i co muszę zrobić, po prostu zadzwonić do dealera i podać mu numer biuletynu?

Czy to dotyczy również hybrydy Hyundai Sonata w biuletynie, czy wiesz na pewno i co muszę zrobić, po prostu zadzwonić do dealera i podać mu numer biuletynu
Wszystkie Sonaty w generacji LF. Hybryda, Sport, Limited itp.

Zazwyczaj podajesz im numer biuletynu i swój numer VIN, a oni mogą go wyszukać. Najpierw zadzwoniłbym do swojego dealera, zanim wydasz własne pieniądze. Jeśli sprawiają ci kłopoty, możesz skontaktować się z korporacją Hyundai. Jeśli nadal jest wolno, mam nadzieję, że jesteś gotowy na zrób to sam.

Warto zauważyć, że TSB również z natury nie są objęte gwarancją, ale podlegają gwarancji, gdy obowiązuje ograniczona gwarancja producenta.

Próbuję wymyślić wyjaśnienie, jak w ogóle pękły otwory na śruby, skoro nie mogę nawet sięgnąć po śruby, żeby coś z nimi zrobić
Zbyt mocno dokręcone w fabryce...?
Możliwa prędkość na autostradzie, wibracje wywołane wiatrem (krystalizacja) i uderzenia w myjni samochodowej?

Właśnie miałem osłonę płetwy rekina zbitą przez myjnię samochodową. Zauważyłem to dopiero następnego dnia. Zapytałem na myjni, ale jej nie mieli, więc muszę ją zamówić. Wygląda na to, że zarówno hyundaioemparts.com, jak i hyundaipartsdeal.com mają ją za nieco ponad 160 dolarów. To cały zespół anteny, a nie tylko osłona. Mój pojazd (2016 PHEV) nie jest już objęty gwarancją, więc wygląda na to, że muszę kupić całą część i samemu ją przykleić.

Płetwa odpadła od mojego samochodu z 2017 roku, zabrałem go do dealera i wymienili ją w ramach gwarancji. Trzeba było zdjąć podsufitkę, żeby ją wymienić. Nigdy nie korzystałem z automatycznej myjni samochodowej. Wystarczyło mycie ciśnieniowe, żeby ją poluzować.

21 - 40 of 161 Posts