Wow. Od czego zacząć? Polecam stosowanie co najmniej średniej klasy (89-90) w turbosprężarkach. W tym momencie nie masz pojęcia, jaki olej jest w silniku. Czy sprawdzasz olej, aby upewnić się, że poziom jest odpowiedni? Turbo 2.0L może prawdopodobnie wymagać wymiany świec zapłonowych w tej chwili i jest poprawiona świeca, o którą powinieneś poprosić. Możesz również mieć problemy z wtryskiwaczami paliwa. Odkąd samochody zaczęły mieć wtrysk paliwa, stale używam dodatku do paliwa - jest to o wiele ważniejsze w przypadku turbosprężarki. Mój dodatek to albo Sta-Bil 360, albo Startron - są to stabilizatory paliwa, które mają zdolność czyszczenia, a także niwelują korozyjne działanie etanolu w benzynie. Wystarczy użyć 1 uncji na jedno tankowanie.
Zalecam natychmiastową wymianę oleju. Użyj filtra Hyundai/KIA i Mobil1 'Hi-Mileage/Extended Performnce' 5W-30. Sprawdź w instrukcji obsługi, ile oleju potrzeba. Silnik Gen II Direct-Injection może potrzebować więcej oleju. Sprawdzając olej, sprawdź go na gorąco na równej powierzchni i odczekaj 15 minut po wyłączeniu. Wiem, że dla mnie też brzmiało to szaleńczo, dopóki nie dowiedziałem się dlaczego - urządzenia w silniku działają na ciśnieniu oleju i potrzebują czasu na spłynięcie. Nawet stosując to do mojego '17 KIA Gen I DIGT, stwierdziłem, że wcale nie zużywał oleju i martwiłem się tym przez około dwa lata. Po prostu przyzwyczaiłem się do sprawdzania oleju po minucie lub dwóch i otrzymywałem nieco niskie odczyty.
Nie jestem pewien, jaki hałas słyszysz podczas przyspieszania, ale wydech w tych turbosprężarkach z czasem staje się bardziej 'otwarty'. Jest też hałas powietrza, jeśli masz wyciek powietrza po stronie ciśnieniowej układu turbosprężarki lub jeśli w skrzynce powietrza nie ma filtra powietrza lub jeśli skrzynka powietrza nie jest prawidłowo zamknięta. Jeśli słyszysz dźwięk 'grzechotania', może to być mechaniczne wewnątrz silnika lub może to być spalanie stukowe spowodowane złym paliwem lub problemem z czujnikiem spalania stukowego w sterowaniu silnikiem.
Nierówne przyspieszenie może być również spowodowane złym paliwem, więc będziesz musiał to zawęzić, zmieniając klasę paliwa i pobierając je z innego źródła.