Hyundai Forums banner

Docieranie silnika PHEV

2 reading
4.6K views 6 replies 3 participants last post by  luccig  
#1 ·
Hej, zastanawiam się, czy nasze hybrydy typu PHEV potrzebują okresu docierania silnika. (Skłaniam się ku myśleniu, że tak.)

Przejechałem około 1200 mil swoim, codzienna jazda do pracy, jak dotąd nie potrzebowałem benzyny! (z wyjątkiem tu i ówdzie, od czasu do czasu)

Myślę, że powinienem uruchamiać go w trybie HEV każdego ranka, żeby olej w silniku się rozprowadzał i tak dalej - pamiętajcie, że samochód utrzymuje silnik w trybie gotowości na sytuacje drogowe, kiedy potrzebujecie mocy... ale wtedy jest już za późno, żeby go odpowiednio rozgrzać.

Szkoda też, że ludzie z Hyundaia nie wyposażyli tych hybryd typu PHEV w silniki już "dotarte", tzn. w zwykłym silniku jest okres czasu, kiedy silnik się osadza, że tak powiem. Ale w hybrydach typu PHEV jest to trudne do zrobienia. Myślałem, żeby uruchamiać go w trybie CHARGE każdego dnia przez jakiś czas, żeby zrobić okres docierania.

Myśli?

Na zdrowie

#2 ·
O ile wiem, Hyundai zaleca pierwsze 1000 mil jako okres docierania; jazdę w miarę delikatnie i częstą zmianę prędkości (zmianę obrotów silnika). W przypadku PHEV jest to interesujące pytanie.

Moim osobistym zdaniem byłoby to, aby używać samochodu może 2 dni w tygodniu, przynajmniej w jednym kierunku dojazdu do pracy, w trybie HEV przez całą drogę. To powoli pomogłoby silnikowi się dotrzeć, a także zapobiegłoby zbyt długiemu postojowi silnika. Jeśli chcesz go dotrzeć szybciej, możesz używać go w trybie HEV tylko przez kilka tygodni lub miesiąc, w zależności od tego, ile mil przejeżdżasz. Kiedy zaczniesz nabijać mile na silniku, możesz zacząć używać trybu HEV coraz mniej - chociaż nadal wydawałoby się sensowne uruchamianie go w trybie HEV raz na dwa tygodnie lub tak. Nie sądzę, aby używanie trybu ładowania do docierania silnika było dobrym pomysłem, po prostu ze względu na dodatkowe obciążenie, jakie nakłada na silnik spalinowy - a starasz się zachować wszystko "delikatnie" podczas okresu docierania.

Rozumiem obawy dotyczące tego, że silnik spalinowy nie będzie zimny, gdy będziesz go potrzebować do nagłego przyspieszenia, ale nie sądzę, żebym się tym martwił. Po pierwsze, Hyundai zaprojektował samochód, wiedząc, że tak się stanie w tym samochodzie. Po drugie, myślę, że codzienne rozgrzewanie silnika spalinowego, gdy możesz go użyć tylko raz w tygodniu lub rzadziej do nagłego przyspieszenia, spowodowałoby większe zużycie silnika niż jego nierozgrzewanie, nie wspominając o oszczędności paliwa wynikającej z używania go tylko wtedy, gdy jest to potrzebne.

#3 ·
Dzięki, możliwe. To ma sens: "Po pierwsze, Hyundai zaprojektował samochód, wiedząc, że to się w nim wydarzy. Po drugie, myślę, że codzienne rozgrzewanie silnika spalinowego, gdy można go użyć tylko raz w tygodniu lub rzadziej do nagłego przyspieszenia, spowodowałoby większe zużycie silnika niż jego nierozgrzewanie."

Oszczędność paliwa podczas rozgrzewania samochodu... nie traci się tam tak dużo paliwa (w moim teście około 200 ml lub więcej). I dla mnie sensowne byłoby użycie odrobiny paliwa, aby od czasu do czasu naoliwić silnik. Raz dziennie to niewiele.

O trybie CHARGE, nie jestem pewien, czy to również mocno obciąża silnik... obroty silnika są nieco zwiększone, ale to prawie niezauważalne (prawie tak, jakby silnik miał o około 20% więcej obrotów niż zwykle).

#4 ·
Nie ma potrzeby uruchamiania w trybie HEV. Zamieściłem podobne pytanie na forum na tej stronie i otrzymałem zapewnienie od innych użytkowników (a następnie własne badania online), że istnieją wbudowane zabezpieczenia zapobiegające uszkodzeniom spowodowanym przez zimny olej itp.

#7 ·
Znalazłem to z "hyundaisonatamanual", będzie to trochę trudniejsze do zastosowania w PHEV, ale nadal warto wiedzieć:

"Proces docierania pojazdu
Wprowadzenie / Proces docierania pojazdu

Nie jest wymagany żaden specjalny okres docierania. Przestrzegając kilku prostych środków ostrożności przez pierwsze 600 mil (1000 km), możesz zwiększyć osiągi, ekonomię i żywotność swojego pojazdu.

Nie obciążaj silnika.
Podczas jazdy utrzymuj prędkość silnika (obr./min lub obroty na minutę) między 2000 obr./min a 4000 obr./min.
Nie utrzymuj stałej prędkości przez długi czas, ani szybkiej, ani wolnej. Zmienna prędkość silnika jest potrzebna do prawidłowego dotarcia silnika.
Unikaj gwałtownego hamowania, z wyjątkiem sytuacji awaryjnych, aby umożliwić prawidłowe osadzenie hamulców.
Nie pozwól, aby silnik pracował na biegu jałowym dłużej niż 3 minuty na raz.
Nie holuj przyczepy podczas pierwszych 1200 mil (2000 km) eksploatacji."