Hyundai Forums banner

Światła tablicy rejestracyjnej - śruby skorodowane!!

31K views 37 replies 11 participants last post by  Ryan's santa fe  
#1 ·
Dlaczego producenci samochodów wciąż muszą używać sprzętu, który znają, z rdzą i spawaniem się do elementów mocujących. Ważne jest, abyśmy mieli działające światła, a jedno z moich świateł tablicy rejestracyjnej nie działało. Śruby nigdy nie zostały wykręcone, jestem pewien i prawdopodobnie tak było i przeszły podczas kontroli bezpieczeństwa w zeszłym roku. Udało mi się wykręcić tylko jedną śrubę (łeb Philipsa, którego nienawidzę). Pozostałe 3 były zardzewiałe do stalowych klipsów sprężynowych używanych za zespołem soczewek. Jeden wyszedł po wierceniu i wykręceniu, a pozostałe dwa skręciły łby. Ich kołki były tak ciasne, że imadło ledwo je wyjęło. Wymieniłem obie żarówki na parę diod LED, których miałem zapas, używanych w tylnej lokalizacji prześwitu, wypróbowanych również w lampce do czytania map, ale są zbyt niebieskie i nie tak jasne jak żarówki, które wyjąłem. Wystarczająco dobre do oświetlenia tablicy rejestracyjnej i teraz się nie przepalą. Znalazłem kilka śrub ze stali nierdzewnej w szufladzie na części, które nie mają dokładnej średnicy, ale trzymają klipsy.

#3 ·
Widziałem nylon do mocowania tablic rejestracyjnych. Ale rzadko widzę je w użyciu, chociaż kotwice, w które wchodzą, są nylonowe.

Osprzęt do montażu świateł nad tablicami rejestracyjnymi jest problemem, ponieważ mogą minąć lata, zanim spalone światła tablic zostaną wykryte. Wtedy zaczynają się kłopoty.

#5 ·
Widziałem nylon do mocowania tablic rejestracyjnych. Ale rzadko widzę je używane, chociaż kotwy, w które wchodzą, są nylonowe.

Osprzęt do montażu świateł nad tablicami rejestracyjnymi jest problemem, ponieważ mogą minąć lata, zanim zostaną wykryte spalone światła tablic rejestracyjnych. Wtedy zaczynają się kłopoty.
Wszystko z tyłu bardzo się brudzi. Pojawienie się nylonowych śrub do tablic rejestracyjnych sprawiło, że wielu z nas zaczęło myśleć o tym, co zrobić z innymi elementami z tyłu. Na szczęście, na przestrzeni lat, mniejsze metryczne śruby nylonowe potrzebne do takich rzeczy jak osłona lampy stały się łatwo dostępne w większych sieciach sklepów z narzędziami.

#4 ·
Mała lekcja: pokryj je czymś. To przydarzyło się każdemu samochodowi, jaki kiedykolwiek posiadałem. Problem polega na tym, że żarówki, których używają, mają zwykle długą żywotność i wystarczają na wiele lat, a zanim trzeba je wymienić, śruby są... yyy... zapieczone. W niektórych przypadkach do tego stopnia, że próba ich usunięcia niszczy śrubę i trzeba uciekać się do drastycznych środków, aby je wyjąć.

Zatem, kiedy w końcu to zrobisz i je wymienisz, pokryj je środkiem zapobiegającym zapiekaniu... smarem... olejem maszynowym... CZYMKOLWIEK, aby w razie potrzeby ponownego wykonania tej czynności móc wyjąć śrubę. Pokryj gwinty i łeb również.

#6 ·
LOL

Ok, poszukam ich, jeśli pomyślę o tym następnym razem. Wydaje się, że właściciele muszą przemyśleć i zmienić to, co producent przeoczył celowo!!! Proste rozwiązanie, jeśli zostanie wykonane wystarczająco wcześnie. Muszą to być najtrudniejsze żarówki do wymiany z powodu tego problemu. Wiele osób tego nie robi, jestem pewien, ale w niektórych obszarach to pewny sposób na zatrzymanie za brak świateł oświetlających tablicę rejestracyjną w nocy.

#7 ·
Moja żona wróciła przed chwilą do domu i postanowiłem być proaktywny i zrobić jej. Cóż, zdumiewająco nie ma żadnych śrub ani żadnego osprzętu mocującego osłonę obiektywu. Jest zatrzask dociskowy, który wciskam na bok i podważam obiektyw (obraca się jak drzwi), który ma wkładki do końca obrotu. Obie żarówki były już zrobione. Te same diody LED są tam teraz. Każdy, kto podejmie się tego zadania, szybko odkryje, że wyciągnięcie żarówek jest praktycznie niemożliwe.

Szkło jest śliskie. Odrywam kilka cali taśmy maskującej i składam ją wokół 2/3 żarówki. Wtedy mam coś, czym mogę się wiercić i ciągnąć. Nadal wymaga to znacznego wysiłku (tak było również w przypadku Compass mojej żony), ale przynajmniej można je wyjąć w kilku próbach z taśmą maskującą wokół co najmniej części szkła.

#9 ·
Dzięki za ostrzeżenia. Muszę to zrobić w Santa Fe żony. Przy ostatniej szybkiej wymianie oleju facet chciał policzyć 8 dolarów za żarówkę. Może jestem leniwy, ale są takie rzeczy, które zmuszają mnie do wstania z kanapy. Potrzebuje też jednego ze świateł stopu.
Jeśli jest zardzewiałe i śruby nie chcą wyjść. Naprawdę zarobi swoje 8 dolarów. LOL Dopóki nie zepsuje opraw lub gorzej. Żaden śrubokręt ani bit Philipsa na świecie ich nie odkręci. Próbowałem wielu i potrzebne były desperackie środki. Spryskałem je nawet kilka dni wcześniej wysokiej jakości olejem penetrującym, chociaż nie może on przesiąknąć przez obszar soczewki, ale warto spróbować.

#10 ·
Patrzyłem wczoraj wieczorem na tył po wyjściu, żeby zobaczyć jak wygląda oświetlenie. Nie wyglądało to dobrze, kiedy to robiłem. No cóż, bolało, było dość jasne oświetlenie na krawędzi zderzaka i ziemi za zderzakiem. LOL no cóż, nie ma niebezpieczeństwa oskarżenia o brak działających świateł tablicy rejestracyjnej. Może dziwna cecha bezpieczeństwa z tym obszarem znacznie lepiej oświetlonym niż zwykle. Te same światła w lokalizacjach map nie są świetne, ale prawdopodobnie dlatego, że tam na górze nic się nie odbija. Bezpośrednie rozwiązanie LED skierowane w dół powinno działać znacznie lepiej, ale bez niebieskiego odcienia, który dostaję. Nienawidzę tego efektu UV nawet w reflektorach.

#11 ·
Te same światła w lokalizacjach mapy nie są świetne, ale prawdopodobnie dlatego, że tam na górze nie ma żadnych odbić. Bezpośrednie rozwiązanie LED skierowane w dół powinno działać znacznie lepiej...
Rzeczywiście, tak jest. Gdzieś tutaj znajdują się zarówno stare, jak i nowe wątki na ten konkretny temat. Odbłyśniki nie działają zbyt dobrze (co jest częścią powodu, dla którego żarówki OEM nie działają dobrze), a nieco mocniejsza dioda LED skierowana w dół to jedyne rozwiązanie, które zadziałało u mnie w oświetleniu mapy.

#13 ·
Niedawno musiałem również wymienić żarówkę tablicy rejestracyjnej, która wcześniej została wymieniona w ramach gwarancji. Zrobili to w ten sposób, że wykręcili pierwszą śrubę, a ponieważ druga była zardzewiała, złamali plastik, który trzyma klips za zespołem oświetleniowym. Myślę, że to jeden ze sposobów na wyjęcie go, ale z pewnością nie do zaakceptowania. Teraz jest trochę późno, żeby wracać i udowadniać, ale jako były mechanik uważam to za niedopuszczalne i naprawdę mnie wkurza.

I dziwią się, dlaczego nigdy nie chodzę na regularne przeglądy!

#14 ·
Zgadza się, ale gdybym miał zlecenie, które potwierdzałoby, że nad tym pracowali. Zabranie go z powrotem do ich kierownika serwisu i pokazanie, co się dostało, byłoby dla nich trudne do odrzucenia. Niektóre naprawy trzeba sprawdzić przed opuszczeniem dealera lub przynajmniej przetestować.

#17 ·
Jestem w tej samej łódce, dwie martwe żarówki i 4 zardzewiałe śruby. Dzięki za poinformowanie mnie, że z tyłu są klipsy. Przynajmniej nie są zardzewiałe w klapie. Martwię się, jak je wyjąć, nie psując soczewek. Nie mogę nawet znaleźć numeru części do soczewek, ale z podobnych modeli wydaje się, że jest lewa i prawa soczewka. Może nie w Santa Fe. Zdejmę wewnętrzną wykładzinę klapy jutro rano, kiedy będzie więcej światła. Zamierzałem użyć jednego z tych Alden easy outs, ale obawiam się poślizgu. Może uda mi się odciąć klips Dremelem i tarczą tnącą. Zastąpię śruby nierdzewnymi. Próba utrzymania rzeczy natłuszczonych lub powlekanych, aby uniknąć rdzy, to przegrana bitwa. Jeśli nie jest zardzewiałe, phillips powinien wystarczyć. Moje łby śrub są naprawdę złe; ledwo mogłem powiedzieć, że to phillips. Torx jest prawdopodobnie najlepszym łbem śruby.

#18 ·
Jestem w tej samej łódce, dwie martwe żarówki i 4 zardzewiałe śruby. Dzięki za poinformowanie mnie, że z tyłu są klipsy. Przynajmniej nie są zardzewiałe w klapie. Martwię się, jak je wyjąć bez uszkodzenia soczewek. Nie mogę nawet znaleźć numeru części do soczewek, ale z podobnych modeli wydaje się, że jest lewa i prawa soczewka. Może nie w Santa Fe. Zdejmę wewnętrzną wykładzinę klapy jutro rano, kiedy będzie więcej światła. Zamierzałem użyć jednego z tych Alden easy outs, ale obawiam się poślizgu. Może uda mi się odciąć klips Dremelem i tarczą tnącą. Wymienię śruby na nierdzewne. Próba utrzymania rzeczy natłuszczonych lub pokrytych, aby uniknąć rdzy, to przegrana bitwa. Jeśli nie jest zardzewiałe, phillips powinien być wystarczająco dobry. Moje łby śrub są naprawdę złe; ledwo mogłem powiedzieć, że to phillips. Torx to prawdopodobnie najlepszy łeb śruby do chwytania.
Zamieściłem szczegóły dotyczące tego okropnego projektu. Jestem pewien, gdzie to jest, ponieważ zrobiłem to prawie rok temu. Małe wiertło wywierci środek łba śruby (4 z nich). Chwyć łeb śruby imadłem i odkręcą się od razu!! Niektóre łby schodzą z wiertłem, jeśli wywiercisz wystarczająco głęboko i jest wystarczająco szerokie. (Wiertło 1/8" powinno wystarczyć). Osłona soczewki zejdzie z kołków śrubowych pozostawionych z tyłu. Można je wykręcić imadłem, ponieważ masz teraz coś, za co możesz je złapać. Jak mówisz, użyj stali nierdzewnej lub mosiądzu, jeśli masz i naoliw/natłuść je czymś przed ponownym włożeniem. Dostałem kilka tanich świateł LED, które nie były wystarczająco dobre do oświetlenia mapy wnętrza, użyłem ich i gotowe.

#20 ·
Prawie każda zewnętrzna śruba Phillipsa, którą wykręcam z samochodu, jest zastępowana ocynkowaną śrubą Roberts pokrytą środkiem zapobiegającym zapiekaniu. Właśnie przeszedłem przez sprawę z tablicą rejestracyjną w moim 10-letnim Chryslerze, aby zamontować kamerę cofania. Wszystkie cztery śruby były do wyrzucenia. Prosta praca, która powinna zająć 5 minut, zamienia się w poważny wysiłek.

#21 ·
Założysz się, i za to inżynierowie dostają zapłatę. Oczywiście ktoś musi być świadomy tego, że żarówki nie działają wiecznie lub mają dożywotnią gwarancję. Pewnego dnia trzeba będzie je otworzyć i po prostu uzyskać do nich dostęp.

#31 ·
Jasne, i za to płacą inżynierom. Oczywiście ktoś musi być świadomy tego, że żarówki nie działają wiecznie ani nie są objęte dożywotnią gwarancją. Pewnego dnia trzeba będzie je otworzyć i po prostu uzyskać do nich dostęp.
Jestem pewien, że inżynier projektant miał rację, gdy pierwotnie określił śrubę. Inżynier ds. wartości prawdopodobnie obniżył specyfikację o jeden stopień do czegoś mniej kosztownego, ale wciąż dobrego do pracy. Następnie wkroczyła analiza kosztów (księgowi) i powiedziała: "standardowa stal miękka wytrzyma akurat na czas trwania gwarancji" i voila (poprawna pisownia francuska) Bob's your uncle i masz w ręku wiertło.:grin2:

#23 ·
Trudna sprawa. To nominalna śruba samogwintująca M4, prawdopodobnie specyfikowana jako łeb stożkowy... mniejsza niż #8 wkręt do blachy, ale większa niż #6 wkręt do blachy. WIĘKSZOŚĆ nylonów ma gwint maszynowy, więc znalezienie zamiennika może nie być takie proste. Gdyby JetPress produkował rozmiary metryczne, ich twarde nylonu byłyby w sam raz >> Śruby nylonowe - łeb płaski samogwintujący < Śruby nylonowe < Akcesoria elektryczne nylonowe < Elementy złączne i komponenty < Produkty Ktoś z północy lub z Europy może mieć lepszy pomysł na dobre źródło metryczne.

#29 ·
Moje (2007) wydają się być ze stali z jakąś powłoką, ale trudno powiedzieć, co to za powłoka, ponieważ cała powierzchnia jest zardzewiała, rdza wypełniła szczeliny łba Phillipsa i nie pozwala nawet na osadzenie grota śrubokręta w śrubie. Jedna była zardzewiała, ale udało mi się osadzić śrubokręt, ale trudno było nim kręcić. Tak naprawdę nie chciałem tego zaczynać teraz, na zimnie. Kiedy nadejdzie wiosna, prawdopodobnie wywiercę łeb i użyję imadła, jak sugerował ktoś inny. Dzięki za informacje o śrubie.

#30 ·
Moje (2007) wydają się być ze stali z jakąś powłoką, ale trudno powiedzieć, co to za powłoka, ponieważ cała powierzchnia jest zardzewiała, rdza wypełniła szczeliny łba Philipsa i nawet nie pozwala, aby grot śrubokręta osadził się w śrubie. Jeden był zardzewiały, ale udało mi się osadzić śrubokręt, ale trudno było go obrócić. Tak naprawdę nie chciałem tego teraz zaczynać na zimnie. Kiedy nadejdzie wiosna, prawdopodobnie wywiercę łeb i użyję szczypiec, jak sugerował ktoś inny. Dzięki za informacje o śrubie.
Tak samo jak moje w zeszłym roku.
- zdobądź wiertarkę elektryczną
- mały bit około 1/8" do wiercenia w łbie śruby na środku łba Philipsa
- szczypce (nie za duże), ale dobre zęby

Po wywierceniu łbów (trochę więcej niż 1/8" i łby odpadają na końcu wiertła). Odsuniesz soczewkę i zajmiesz się kołkami śrub, które są wystarczająco daleko, aby je teraz chwycić. Wykręć je szczypcami. Musisz go obrócić, więc nie chcesz naprawdę dużej pary. Spryskałem penetrującym olejem itp., ale i tak trudno było niektóre wyjąć.

Jeśli próbujesz usunąć śruby w stanie nienaruszonym za pomocą broni chemicznej i narzędzi. Skontaktuję się z Tobą w przyszłym roku i zobaczę, czy skończyłeś z tym.

Każdy rodzaj śruby z małą łbem łatwo zabezpieczy soczewkę z powrotem.

#32 ·
Ponieważ niewiele rzeczy w Kompasie zostało dobrze zaprojektowanych. Z pewnością zoptymalizowali soczewkę płytkową. Żadnych śrub ani metalowych klipsów. Soczewka zwalnia się na jednym końcu po naciśnięciu plastikowego zatrzasku i opada obracając się w mocowaniu. Następnie wysuwa się, jeśli chcesz ją wyjąć. Ponieważ jest zimno, nie chcę ryzykować złamania plastiku tylko po to, żeby Ci to pokazać. Więc jest lepszy sposób.

#33 ·
Ponieważ niewiele rzeczy w Compassie jest dobrze zaprojektowanych. Z pewnością zoptymalizowali soczewkę płytkową. Żadnych śrub ani metalowych klipsów. Soczewka zwalnia się na jednym końcu po naciśnięciu plastikowego zaczepu i opada, obracając się w mocowaniu. Następnie wysuwa się, jeśli chcesz ją wyjąć. Ponieważ jest zimno, nie chcę ryzykować pęknięcia plastiku tylko po to, żeby ci to pokazać. Jest więc lepszy sposób.
Tak jest w moim Genesis Coupe. Ale zostawili przewody po stronie kierowcy tak krótkie, że ledwo można je wyciągnąć, aby wymienić żarówkę.

#34 · (Edited)
Tylko soczewka wychodzi/odchodzi, więc wymiana żarówki jest naprawdę łatwa. LOL

Właśnie czytałem na MSN o Elantrze 2017 i o tym, jak dobry i skanadyzowany jest z jego ozdobami i opcjami. Zastanawiam się, czy to również zostało rozwiązane. Zauważyłem, że silnik 2.0L miał alternator na górze (gdzie musi być dostępny).

#35 ·
Kiedy sytuacja stanie się wystarczająco zła, klipsy i śruby stapiają się w jedną zardzewiałą masę. Zdejmij wykładzinę tylnej klapy. Zdejmij listwę ozdobną. Użyj Dremela, Aldena #1 easy out, szczypiec, mini imadła lub narzędzi do wyboru, aby usunąć śruby i klipsy. Nie łam plastiku. Wkręty do blachy są międzynarodowe. Metryczne 4,2 mm to to samo co amerykańskie #8. Home Depot ma ładne małe 5-paki ze stali nierdzewnej, śruby z łbem krzyżakowym #8 wkręty do blachy za 1,18 $. Kupiłem długość 5/8", ale 1/2" może być wystarczająco długa. Mają oba. Istnieją uniwersalne nakrętki klipsowe U lub nakrętki sprężynowe, jak nazywa je Hyundai, ale potrzebujesz odpowiedniej grubości uchwytu, odległości do środka i szerokości, aby pasowały prawidłowo. Klipsy OEM mają numer części 873502B000. Cena katalogowa to 48 centów, ale wielu złodziejskich dealerów Hyundaia pobiera ponad dwukrotność, tak jak robią to w przypadku innych części. To także dobry numer Kia, jeśli szukasz lokalnie.