Hyundai Forums banner

Czyszczenie zaworu dolotowego

3.5K views 29 replies 16 participants last post by  avionik99  
#1 ·
Zastanawiam się, czy podczas czyszczenia zaworów dolotowych w Tucsonie Limited Hybrid z 2022 roku, aby uruchomić silnik, wystarczy wcisnąć pedał przyspieszenia, aż do uruchomienia silnika spalinowego i go przytrzymać? Jakieś sugestie dotyczące środków czyszczących: do tej pory widzę tylko CRC jako dostępne. Słyszałem wiele o produkcie STP, który przypina się do maski, ale kiedy faktycznie próbuję znaleźć ten produkt, wydaje się, że jest on obecnie niedostępny? Widziałem tylko jeden film instruktażowy online, ale był on przeznaczony do standardowego silnika spalinowego Santa Fe z wyżej wymienionym produktem, którego obecnie nie mogę znaleźć. Jakieś pomysły poza zabraniem samochodu do dealera?

#2 ·
Moim pomysłem jest, aby nie wtryskiwać niczego do silnika, jeśli nie ma oznak problemów.
Mój poprzedni Tucson z 2017 roku z silnikiem GDI zapewnił mi 6 bezproblemowych lat bez ingerencji w zawory dolotowe.
Czyszczę jednak korpus przepustnicy co 50 000 mil w samochodach z wtryskiem paliwa, które posiadałem.

#4 ·
Mam już prawie 62 000 na swoim samochodzie i dealer powiedział, że powinienem rozważyć czyszczenie zaworów. Zrobiłem to w moim VW, ale oczywiście to nie jest hybryda. Może powinienem po prostu pozwolić dealerowi to zrobić🤔

#7 ·
Zapytaj swojego dealera, jak włączyć tryb "Engine Maintenance Mode" w samochodzie. (Może być trochę zły z powodu utraty wysokiej marży z czyszczenia zaworów dla Ciebie.) EMM jest wspomniany w instrukcji obsługi i gdzie indziej w sieci, ale bez instrukcji, jak go uruchomić.

To są instrukcje dla starszego hybrydowego Ioniqa. Jeśli masz szczęście, Hyundai zachował to samo programowanie.

1. Zaciągnij hamulec postojowy. Nie jest to konieczne, ale bezpieczeństwo przede wszystkim.
2. Bez dotykania hamulca włącz samochód, naciskając dwukrotnie przycisk zapłonu. Tryb akcesoriów.
3. Gdy samochód jest w pozycji parking, naciśnij dwukrotnie pedał gazu do podłogi.
4. Przełącz na neutralny i naciśnij dwukrotnie pedał gazu do podłogi.
5. Przełącz z powrotem na parkowanie i naciśnij dwukrotnie pedał gazu do podłogi.
6. Trzymając wciśnięty hamulec, naciśnij raz przycisk start i uruchom samochód.

Jeśli dowiesz się, jak uruchomić tryb Engine Maintenance Mode, opublikuj to jako nowy wątek. Inni mogą być zainteresowani teraz lub w przyszłości.

#8 ·
Cóż, próbowałem tej sekwencji, ale bez powodzenia. Kolejną irytującą rzeczą jest to, że po otwarciu maski nie widać obrotomierza, co jest do bani. Musiałem mieć dźwięk mojego samochodu z zamkniętą maską w uchu, żeby wiedzieć, jak brzmi 2000 obr./min. W ten sposób reguluję również gaźnik mojej piły łańcuchowej, więc nie jest to dla mnie nowa koncepcja. Z pomocą mojej mamy udało nam się wspólnie dozować wersję Sea Foam środka do czyszczenia zaworów dolotowych do korpusu przepustnicy, podczas gdy ja trzymałem pedał przyspieszenia na poziomie, który brzmiał jak 2000 obr./min. Samochód nie zgasł ani nic, ani nie zwolnił, jak niektórzy wspominali, robiąc to w swoich samochodach. Postępowałem zgodnie z instrukcjami na puszce. Zobaczyłem duży obłok szarego dymu po „gorącej kąpieli” i wszystko wydawało się w porządku. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować mojego samochodu w mieście, ale jak na razie jest dobrze. Właśnie skończyłem też wymianę oleju. Zadania w Tucson wykonane…. Teraz hamulce GTI 🚘

#9 ·
Cóż, próbowałem tej sekwencji, ale bez powodzenia. Kolejną irytującą rzeczą jest to, że po otwarciu maski nie widać obrotomierza, co jest do bani. Musiałem usłyszeć dźwięk mojego samochodu z zamkniętą maską w uchu, żeby wiedzieć, jak brzmi 2000 obr./min. W ten sposób reguluję również gaźnik mojej piły łańcuchowej, więc nie jest to dla mnie nowa koncepcja. Z pomocą mojej mamy udało nam się wspólnie dozować wersję Sea Foam środka do czyszczenia zaworów dolotowych do korpusu przepustnicy, podczas gdy ja trzymałem pedał przyspieszenia na poziomie 2000 obr./min. Samochód nie zgasł ani nie zwolnił, jak niektórzy ludzie wspominali, robiąc ten serwis w swoich samochodach. Postępowałem zgodnie z instrukcjami na puszce. Zobaczyłem duży obłok szarego dymu po "gorącej kąpieli" i wszystko wydawało się w porządku. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować mojego samochodu w mieście, ale jak na razie jest dobrze. Właśnie skończyłem też wymianę oleju. Zadania w Tucson wykonane…. Teraz hamulce GTI 🚘
Myślę, że możesz nacisnąć przycisk menu, aby wrócić do wyświetlania obrotomierza.

Użyłem CRC w moim Soul, kiedy miałem ten samochód, bezpośrednio do zaworów i bez wątpienia zrobiło to trochę czyszczenia. Ja też dostałem dym po czasie postoju, ale też wyszły kawałki.
Zamieściłem wcześniej post, zanim ktoś na tym forum zwrócił uwagę, że spojrzał na zawory później i były wyraźnie czystsze, ale zastanawiał się, czy te kawałki lub części przechodzące przez wydech/konwerter katalityczny spowodują jakieś problemy....

#11 ·
Dla każdego, kto może znaleźć ten wątek podczas wyszukiwania, oto film z metodologią i wynikami stosowania preparatu STP Intake Valve Cleaner. Widoki zaworów z endoskopu przed i po czyszczeniu są imponujące. Użycie patyczka do przytrzymania pedału przyspieszenia to przydatna wskazówka.

#12 ·
Kupiłem właśnie środek do czyszczenia kolektora dolotowego i zaworów Berryman, żeby wypróbować go następnym razem. W instrukcji piszą, że można znaleźć wąż podciśnienia w kolektorze dolotowym, aby użyć go do dozowania ich produktu. Przepustnica w moim Tucsonie jest bardzo głęboko w silniku, co sprawiało, że dostęp do niej był prawdziwą udręką. Potem próba prawidłowego ustawienia słomki była śmieszna. Możliwość dostępu do węża podciśnienia w kolektorze dolotowym powinna, miejmy nadzieję, znacznie to ułatwić. Nie jestem w 100% pewien, który wąż jest właściwy do użycia. Czy ktoś z was ma jakieś pojęcie, gdzie mógłby się znajdować? Wszelka pomoc bardzo mile widziana. Wrzuciłem kilka zdjęć mojego silnika w celach informacyjnych, kiedy będę miał chwilę.

#13 · (Edited)
Właśnie wczoraj byłem w Hyundaiu. Powiedzieli, że 3-stopniowe czyszczenie silnika powinno być wykonywane co 20 000 mil za 259 dolarów.

Chcą wymieniać płyn hamulcowy co 2 lata za 153 dolary.

Powiedziałem, że dziękuję. Po prostu kup dobre paliwo i od czasu do czasu przejedź kilkaset mil. Płyn hamulcowy jest dobry przez 4 lata bez problemu.

#14 ·
Byłem wczoraj w Hyundaiu. Powiedzieli, że 3-stopniowe czyszczenie silnika powinno być wykonywane co 20 000 mil za 259 $.

Chcą wymieniać płyn hamulcowy co 2 lata za 153 $.

Powiedziałem, że dziękuję. Po prostu kup dobre paliwo i od czasu do czasu zrób kilkaset mil jazdy. Płyn hamulcowy jest dobry przez 4 lata bez problemu.
Dosłownie opróżnianie portfela z 800 $ rocznie... Brzmi jak coś z sieci warsztatów

Nigdy nie słyszałem o 3-stopniowym czyszczeniu co 20 000 mil.

Trzymaj te pieniądze w portfelu, włóż je do funduszu inwestycyjnego

#18 ·
Zastanawiam się, czy podczas czyszczenia zaworów dolotowych w hybrydzie Tucson limited 2022 wystarczy wcisnąć pedał przyspieszenia, aż silnik się uruchomi, i go przytrzymać? Jakieś sugestie dotyczące produktu czyszczącego: do tej pory widzę tylko CRC jako dostępne. Słyszałem wiele o produkcie STP, który przypina się do maski, ale kiedy faktycznie próbuję znaleźć ten produkt, wydaje się, że jest niedostępny w dzisiejszych czasach? Widziałem tylko jeden film instruktażowy online, ale dotyczył standardowego silnika ICE Santa Fe z wyżej wymienionym produktem, którego obecnie nie mogę znaleźć. Jakieś pomysły poza zabraniem samochodu do dealera?
Słyszałem, że czyszczenie zaworów nie jest dobre, ale odmy olejowe powinny zapobiegać osadzaniu się węgla na zaworach.

#23 ·
Słyszałem, że nie jest dobrze czyścić zawory, ale zbiornik oleju powinien zapobiegać osadzaniu się węgla na zaworach
Silnik 1.6L ma wbudowany system catch can wbudowany w samą pokrywę zaworów. Jest to inny system niż starsze, wymienne urządzenie rzędowe, które jest zwykle używane. Nie jest to nawet nazywane PCV w tym silniku. W hybrydzie można to zobaczyć na górze pokrywy. Wygląda to trochę jak wieża czołgu i ma linię 5/8" lub tak, która idzie w dół do turbosprężarki. Myślę, że catch can byłby stratą pieniędzy

#19 ·
Większość problemów z "węglem" można rozwiązać, spędzając kilka godzin na autostradzie (110-130 km/h). To powoduje, że przepływ spalania osiąga szczytowe temperatury i osusza wnętrze silnika. Dodaj również środek do paliwa, aby zmaksymalizować działanie. Wybierz się w podróż i ciesz się sobą zamiast wydawać kilkaset w salonie samochodowym.

Nigdy nie widziałem silnika z problemami z węglem, chyba że jest on eksploatowany tylko w warunkach miejskich lub jest to samochód dojeżdżający do pracy, w którym prędkość i temperatura nigdy nie osiągają właściwych parametrów pracy.

Śmialiśmy się, że starsi ludzie jeździli tylko po mieście i oddawali swoje Cadillaki do przeglądu. Mechanicy po prostu wsiadali do nich i robili 30-50-kilometrową przejażdżkę z prędkością 160 km/h, wydmuchując chmury węgla i sadzy. Żadnej pracy mechanicznej, ale stawka ryczałtowa pozostawała taka sama. Samochody jeździły jak nowe. Jazda cały czas z prędkością miejską zabija samochody.

#29 ·
Większość problemów z "węglem" można rozwiązać, spędzając kilka godzin na autostradzie (110-130 km/h). To powoduje, że przepływ spalania osiąga szczytowe temperatury i osusza wnętrze silnika. Dodaj również środek do paliwa, aby zmaksymalizować działanie. Wybierz się w podróż i ciesz się nią, zamiast wydawać kilkaset w salonie samochodowym.

Nigdy nie widziałem silnika z problemami z węglem, chyba że jest on eksploatowany tylko z prędkością miejską lub jest to samochód dojeżdżający do pracy, w którym prędkość i temperatura nigdy nie osiągają właściwych parametrów pracy.

Śmialiśmy się, że starsi ludzie jeździli tylko po mieście i oddawali swoje Cadillaki do regulacji. Technicy po prostu wsiadali do nich i robili 30-50 mil jazdy z prędkością 160 km/h, wydmuchując chmury węgla i sadzy. Żadnej pracy mechanicznej, ale stawka ryczałtowa pozostawała taka sama. Samochody jeździły jak nowe. Jazda cały czas z prędkością miejską zabija samochody.
Środek do paliwa z P.E.A.. Obecnie jest to Gumout Regane co 3000 mil.

#22 ·
Zastanawiam się, czy podczas czyszczenia zaworów dolotowych w Tucson limited hybrid 2022 wystarczy wcisnąć pedał przyspieszenia, aż silnik się uruchomi, a następnie go przytrzymać, aby uruchomić silnik spalinowy? Jakieś sugestie dotyczące produktu czyszczącego: do tej pory widzę tylko CRC jako dostępne. Słyszałem wiele o produkcie STP, który przypina się do maski, ale kiedy faktycznie próbuję znaleźć ten produkt, wydaje się, że jest on obecnie niedostępny? Widziałem tylko jeden filmik zrób to sam online, ale był on przeznaczony do standardowego silnika spalinowego Santa Fe z wyżej wymienionym produktem, którego obecnie nie mogę znaleźć. Jakieś pomysły poza zabraniem samochodu do dealera?
Nie potrzebujesz żadnych z tych rzeczy. Poniższe filmy pokażą dlaczego

#26 ·
W końcu zrobiłem kilka zdjęć. Czy czerwone kółko to wlot PCV? Na drugim zdjęciu widać położenie przepustnicy. Ledwo mogę zrobić jej zdjęcie, a co dopiero włożyć tam ręce, żeby odkręcić i spryskać preparatem do czyszczenia dolotu. Dlatego próbuję znaleźć inny, łatwiejszy sposób, żeby to zrobić.

Attachments

#30 ·
W końcu zrobiłem kilka zdjęć. Czy czerwone kółko to wlot PCV? Na drugim zdjęciu widać położenie przepustnicy. Ledwo mogę zrobić jej zdjęcie, a co dopiero włożyć tam ręce, żeby poluzować to coś i spryskać środkiem czyszczącym wlot. Dlatego próbuję znaleźć inny sposób, który byłby łatwiejszy.

W tych nowszych silnikach 1.6L nie ma zaworu PCV. Mają coś, co nazywa się "zaworem regulacji ciśnienia". Znajduje się tuż pod wężem, który zaznaczyłeś na zdjęciu. Wygląda to trochę jak górna część zbiornika. Z tyłu pokrywy zaworów, po drugiej stronie tego zaworu regulacyjnego, znajduje się wąż, który prowadzi do turbosprężarki (jeśli jest zainstalowana). Tam powinien trafić zbiornik wychwytujący, jeśli ktoś chce marnować swój czas.
Image

Image

#27 · (Edited)
Czy członek może potwierdzić, czy pokrywa zaworów Smartstream 1.6T (ze zintegrowanym separatorem oleju) zainstalowana w silniku 1.6T Smartstream może być zainstalowana w silniku 2016-2018 Hyundai Tucson 1.6L Turbo G4FJ Gamma II T-GDI 4-cylindrowym, czy też są to zupełnie inne konfiguracje?