Hyundai Forums banner
61 - 80 of 147 Posts
Jeśli z otworów wentylacyjnych klimatyzacji nadal wydobywa się zimne powietrze, ale już nie tak zimne, to zostało ponownie napełnione, a dealer sprawdził sprężarkę i stwierdził, że jest sprawna, czy może to być nadal klapa mieszająca, którą opisałeś?

Dzięki
lulumike

Jeśli zawiodło w połowie drogi, tak. Ustaw stronę, która działała, na pełną pozycję „Lo”, aby wymusić działanie sprężarki w celu schłodzenia tej strony. Wyślij stronę, która sprawia problem, do przyjemnej, wysokiej temperatury i sprawdź, czy temperatura wyjściowa pozostaje tą samą letnią wersją „chłodnej”, której obecnie doświadczasz. Jeśli tak, to będziesz wiedzieć, że silnik mieszający się nie porusza. Jeśli zaczynasz dostawać cieplejsze powietrze, to klapa się poruszyła i masz inne problemy.

Mam Sonatę Limited z 2011 roku z podwójną automatyczną klimatyzacją i kiedy klimatyzacja jest ustawiona na 65 stopni, z lewej strony wydobywa się ciepłe powietrze, a z prawej zimne. Myślałem, że to na pewno problem z klapą mieszającą/siłownikiem, co doprowadziło mnie do tego wątku. Jednak po wyregulowaniu temperatury widziałem, jak porusza się siłownik po stronie kierowcy. Usunąłem go i ręcznie przesunąłem ramię klapy mieszającej z gorącej strony na zimną, ale wciąż dostaję ciepłe powietrze z lewej strony. Chyba muszę sprawdzić napełnienie klimatyzacji, ale jestem zdziwiony, dlaczego po stronie pasażera jest zimno, a po stronie kierowcy nie...

Bardzo dziękuję za ten post. Kupiłem część i zainstalowałem ją. Presto! Zadziałało. Musiałem wymienić stronę kierowcy, co było dość łatwe. Bardzo dziękuję za udostępnienie!

Udało mi się dotrzeć do "siłownika mieszania temperatury", który znajduje się po stronie pasażera i wygląda jak ucho.
Czy ktoś wie, jak sprawdzić, czy jest w dobrym stanie, czy wymaga wymiany?
Pod spodem był mały biały element, poruszałem nim ręcznie w górę i w dół i nic się nie działo...

Gdy system działa, należy regulować temperaturę w górę i w dół dla strony, która ma problem. Powinno się poruszać w odpowiedzi na żądania zmiany temperatury.

Widziałem innych ludzi, którzy po prostu wyjęli działający silnik z zespołu i włożyli go do starego zespołu, silniki z obu części wyglądają identycznie. Czy to możliwe, zamiast pozyskiwać dwa różne urządzenia od dwóch różnych sprzedawców?

Tak. Jeśli nie masz nic przeciwko odrobinie dodatkowego majsterkowania, możesz naprawić zespół. Wcześnie (bardzo) w tym wątku znajdziesz co najmniej jedno odniesienie do numeru części komponentu strony trzeciej do naprawy zespołu. Silnik jest taki sam dla obu stron.

Silnik pompy powietrza RF-370 - 3 do 12 VDC - 5600 obr./min - 12 V - RF-370CH-15370, czy to naprawdę silnik 4800 obr./min (obciążenie) do siłownika?

Cześć

Zastąpiłem siłownik po stronie pasażera, ale działa on odwrotnie. Kiedy włączam ogrzewanie, wieje zimne powietrze, a kiedy włączam zimne, wieje gorące powietrze, jakieś pomysły?

Wygląda na to, że trzeba odwrócić piny dla połączenia silnika. Silnik działa w oparciu o polaryzację napięcia z jednostki A/C, a jeśli przewody są odwrócone, to samo dotyczy działania.

? Musisz obserwować poruszającą się rzecz podczas uruchamiania temperatury do wysokiej i niskiej, aby zobaczyć, co się dzieje.

Właśnie miałem myśl... zastanawiam się, co te rzeczy robią, jeśli masa i 5 V są zamienione na czujniku? Nigdy się z tym nie spotkałem, więc nie mam pojęcia, co by zrobiły. Zastanawiam się, czy sterowanie A/C reagujące na odwrócony czujnik faktycznie wzięłoby to pod uwagę i spróbowało odwrócić ruch???

Ogromne podziękowania dla Tima i wszystkich innych za wasze posty.

Miałem problem z temperaturą w i30 z 2008 roku (system jednoprzestrzenny), gdzie wydmuchiwało letnie/ciepłe powietrze niezależnie od ustawienia klimatyzacji.

Lokalny warsztat przeprowadził diagnostykę i otrzymał kod błędu B2406 (siłownik temperatury/silnik mieszania powietrza), ale odesłał mnie do Hyundaia, aby to naprawić.

Chcieli 120 funtów za przeprowadzenie diagnostyki (mimo że powiedziałem im, w czym problem) i, jeśli to był siłownik, kolejne 600-700 funtów za naprawę!!

Kupiłem część (110 funtów od Hyundaia) po dogłębnym przeszukaniu, wielokrotnym przeczytaniu tego posta, spróbowałem dziś rano.

Godzinę później i bardzo zadowolony, dumnie wypięty w klatce piersiowej, mam zimne i gorące powietrze zgodnie z wymaganiami.

Nie jestem w żadnym wypadku żadnym mechanikiem i to dopiero druga naprawa, której kiedykolwiek próbowałem w samochodzie (poza żarówkami itp.)

Bardzo proste instrukcje i zdjęcia bardzo pomogły (chociaż inny model).

Zachęcam wszystkich do spróbowania, jeśli mają ten problem.

Jeszcze raz dziękuję Timowi i wszystkim innym.

Ten sam problem, ale bez podwójnej strefy

Mam Santa Fe z 2007 roku (SE, chyba) i doświadczam tego samego problemu: klimatyzacja działa tylko po stronie pasażera; ciepłe powietrze wydmuchuje z lewej strony. Lewa strona w końcu trochę się ochłodzi po około godzinie jazdy, ale wcale nie tak zimno jak po stronie pasażera. Wszystkie te posty wydają się bardzo pomocne, ale nie mam dwustrefowej klimatyzacji. Czy siłownik nadal może być problemem/rozwiązaniem? Jeśli tak, którą stronę muszę wymienić?

Dzięki za pomoc

61 - 80 of 147 Posts