Hyundai Forums banner

Klocki hamulcowe i tarcze - 2016 Tucson Ltd

9.4K views 15 replies 10 participants last post by  neilr  
#1 ·
Z góry dziękuję.

#2 ·
Oryginały w moim 2016 roku mają kody tarcia GG z przodu i z tyłu, co jest wysokie. Jeśli zejdziesz niżej, zwiększysz nacisk na pedał wymagany do tego samego opóźnienia. Oryginały wydają się być bardzo dobrymi klockami, szczególnie do przeciętnego samochodu, ale nie udało mi się jeszcze zidentyfikować producenta OE :(

#3 ·
Czy nie ma żadnych dobrych internetowych dealerów części ze zniżkami? Uważam, że w przypadku klocków hamulcowych do samochodów drogowych, klocki OE są najlepsze. Po wypróbowaniu wielu, dawno temu zrezygnowałem z klocków aftermarketowych.

#4 ·
Sprzedawcy internetowi sprzedają w rozsądnych cenach. Rozejrzyj się w Internecie, w tym na Amazon i eBay.

Nie zależy mi na używaniu części hamulcowych OE. Polecam powlekane tarcze od Bosch, Wagner, Raybestos, EBC lub Fremax.

Raybestos EHT, Wagner Thermoquiets, EBC Yellows lub Ultimaxx i PowerStop Z23 to niektóre z wyborów klocków.

Hamulce ratują życie za każdym razem, gdy ich używasz. Nigdy nie uważam klocków/tarcz hamulcowych za drogie. To wtedy rezygnujesz z alkoholu, papierosów, tatuaży, biżuterii, kolczyków, waporyzatorów, narkotyków, hobby, fast foodów, czegokolwiek... i dostajesz to, co najlepsze. ŻADNYCH generycznych klocków/tarcz/opon w ŻADNYM z moich pojazdów NIGDY... moje dzieci/żona/zwierzęta są warte pominięcia kilku wizyt w drive-thru dla lepszej jakości części.

#5 ·
Z szacunkiem, osobiście nie użyję NICZEGO innego jak klocki OE, kropka. Po prostu dostajesz to, za co płacisz, a inne śmieci są warte zachodu! Jeśli chodzi o tarcze... Idę z dostawcą, którego sugeruje mój kierownik części (u mojego dealera, ponieważ znam go od około 15 lat)... to jak jeden krok taniej niż części OE i jest tym, czego używa również dealer.

Problemy takie jak hałas, większe ciśnienie, więcej pyłu hamulcowego, krótsza żywotność, a nawet zanik hamulców to rzeczy, które widziałem - to obszar, na którym nigdy nie warto oszczędzać~~~

#6 ·
Nie miałem żadnych skarg na tarcze Wearever Platinum z Advance Auto. Zazwyczaj można zdobyć 25% kod zniżkowy e-mail, jeśli masz konto i zostawisz je w samochodzie na kilka dni. Wybrałem klocki OE zakupione na Amazon za 1/3 ceny dealera.

Cokolwiek zrobisz, po prostu upewnij się, że otrzymasz kompatybilne, dobrej jakości części i wyczyścisz/nasmarujesz elementy hamulcowe przed ponowną instalacją.

#7 ·
Pamiętaj, że każdy przyzwoity dysk i klocki hamulcowe zatrzymają samochód lepiej niż opony - więc to one są najsłabszym ogniwem, a nie hamulce. Płacisz za ciśnienie hamowania, wyczucie i być może trwałość.

Dopóki nie wiesz, kto jest producentem OEM części hamulcowych i jaką mieszankę wybrali, skąd wiesz, czy wybrałeś lepszy zamiennik? Subiektywne opinie są notorycznie niedokładne, zwłaszcza gdy ludzie twierdzą, że mają krótszą drogę hamowania na tych samych oponach :)

Przeszedłem to ćwiczenie w trzech naszych starszych samochodach i doszedłem do wniosku, porównując klocki OE z kilkoma klockami z rynku wtórnego, że OE miały oficjalnie bardziej przyczepne klocki (przynajmniej według kodów krawędzi DOT) i że faktycznie przełożyło się to na wyższe wartości momentu obrotowego na testerze hamulców w każdym przypadku. Subiektywnie wymagały mniej nacisku.

Przetłumacz to na nasze Tucsony z wysokotarciowymi (GG) klockami OE z przodu i z tyłu. Większość klocków z rynku wtórnego nie będzie tak dobra, nie mówiąc już o lepszych. Spróbuj w każdym razie klocków z rynku wtórnego, ale szukaj klocków z oznaczeniem GG. Kiedy zacznę szukać klocków do Tucsona, dam znać. Myślę, że firmy takie jak Bosch mogą używać mieszanki GG dla naszych Tucsonów - może są producentem OEM - kto wie...

#14 ·
Pamiętaj, że każdy przyzwoity dysk i klocki hamulcowe zatrzymają samochód lepiej niż opony - więc to one są najsłabszym ogniwem, a nie hamulce. Płacisz za ciśnienie hamowania, wyczucie i być może trwałość.

Dopóki nie wiesz, kto jest producentem OEM części hamulcowych i jaką mieszankę wybrali, skąd wiesz, czy wybrałeś lepszy zamiennik? Subiektywne opinie są notorycznie niedokładne, zwłaszcza gdy ludzie twierdzą, że mają krótszą drogę hamowania na tych samych oponach :)

Przerobiłem to ćwiczenie na trzech naszych starszych samochodach i doszedłem do wniosku, porównując klocki OE z kilkoma klockami z rynku wtórnego, że OE miały oficjalnie bardziej przyczepne klocki (przynajmniej według kodów krawędzi DOT) i że faktycznie przełożyło się to na wyższe wartości momentu obrotowego na testerze hamulców w każdym przypadku. Subiektywnie wymagały mniejszego nacisku.

Przetłumacz to na nasze Tucsony z wysokotarciowymi (z oceną GG) klockami OE z przodu i z tyłu. Większość klocków z rynku wtórnego nie będzie tak dobra, nie mówiąc już o lepszych. Spróbuj w każdym razie klocków z rynku wtórnego, ale szukaj klocków z oceną GG. Kiedy zacznę szukać klocków do Tucsona, dam znać. Myślę, że firmy takie jak Bosch mogą używać mieszanki GG dla naszych Tucsonów - może są producentem OEM - kto wie...
Muszę się z Tobą nie zgodzić w kwestii opon - Opony są "najważniejszą" częścią zatrzymywania samochodu (zapytaj dowolnego specjalistę od hamulców) - Jasne, nadal będziesz potrzebował bardzo dobrych klocków i tarcz, które nie są zużyte, aby zatrzymać się w mgnieniu oka.

#9 ·
Szukałem w Internecie klocków OE...i są 4 różne numery części Hyundai dla zestawów klocków!

Zakładam, że wszystkie odpowiadają różnym poziomom wydajności i prawdopodobnie punktom cenowym.

Czy ktoś może pomóc, dekodując 4 numery części na język angielski, abym wiedział, co oznaczają? I który z nich jest tym, który wysyłają z fabryki?

Dzięki...

#10 ·
Tak - jest ich mnóstwo, ponad 4. Wygląda na to, że ten rozmiar był używany w wielu Hyundaiach i Kiach od jakiegoś czasu i wszystkie pasują. Prawdopodobnie wszystkie były fabrycznie montowane w niektórych samochodach w pewnym momencie.

Wątpię, czy istnieje łatwy sposób, aby je porównać bez odczytania dwuliterowych kodów tarcia i dopasowania ich do tych w twoim samochodzie lub wybrania najwyższego, jaki możesz uzyskać, jeśli chcesz lżejszy pedał hamulca. Poszukaj zdjęć w Internecie i sprawdź, czy możesz zidentyfikować kody tarcia.

Najmniej przyczepne klocki hamulcowe będą miały oznaczenie EE. Najlepsze konwencjonalne prawdopodobnie GG. Zarówno przednie, jak i tylne klocki hamulcowe w moim Tucsonie z 2016 roku mają na sobie oznaczenie GG. Wierzę, że klocki hamulcowe są produkcji koreańskiej, więc prawdopodobnie nie są eksportowane jako wersje aftermarketowe do USA lub Europy. Możemy kupić oryginały lub bardziej lokalnie produkowany zamiennik.

Nie będzie żadnej realnej różnicy w drogach hamowania (to prawie całkowicie zależy od opon), ale bardziej przyczepne klocki hamulcowe dają lepsze wyczucie i wymagają nieco mniejszego nacisku na pedał, dzięki czemu ciśnienie jest łatwiejsze do modulacji. To jednak nie to samo, co zbyt duża pomoc serwo.

Zatem zależy to od tego, jak bardzo jesteś wybredny. Ja jestem wybredny i chciałbym zachować oryginalną wydajność, zwłaszcza tam, gdzie producent specjalnie wybrał dobre klocki hamulcowe. Nie zależy mi tak bardzo na pyle; lepsze wyczucie hamulca jest dla mnie ważniejsze.

#11 ·
Używałem R1 Concepts w przeszłości z dobrym skutkiem. Skontaktowałem się z nimi i powiedzieli, że ich klocki OEp mają współczynnik tarcia GG, który jest równoważny lub lepszy niż OEM. Ich ceny są całkiem przyzwoite i zawsze mają jakiś rodzaj promocji.

#12 ·
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W żaden sposób nie twierdziłem, że chcę wybrać najtańsze i najmniej niezawodne hamulce/tarcze na rynku.

Chciałem tylko uzyskać informację zwrotną na temat tego, czego niektórzy właściciele Hyundaia Tucson z 2016 roku faktycznie używali podczas wymiany hamulców/tarcz oraz sukcesu, jaki odnieśli.

Na tym etapie po prostu wybieram OEM od dealera Hyundaia, który ma stronę internetową z częściami - www.hyundaipartsoemoutlet.com. Muszę zapłacić za wysyłkę, ale mają najlepszą cenę online za części OEM. Dodatkowe ~200 $ w cenie części jest warte zachodu, aby nie musieć ryzykować z częściami z rynku wtórnego.

#16 ·
Aktualizacja:

Wymieniłem klocki i tarcze hamulcowe w naszym Tucsonie na klocki Jurid i tarcze Zimmermann. Skuteczność hamowania wróciła do stanu jak nowa.

Błędem w moich notatkach było to, że oryginalne przednie klocki miały klasę GG. Nie mają. Na klockach OE jest wybite FF. Tylne są jednak GG.

Klocki Jurid mają klasę GF i GG i również bardzo dobrze się sprawdzają. Idealnie dobra alternatywa dla OE i zmierzona na dwóch różnych testerach hamulców przy wskaźnikach zbliżonych do nowych hamulców. Z biegiem lat spadły, więc widać poprawę w porównaniu z 4-letnimi tarczami, ale prawdopodobnie nieznaczną w porównaniu z nowymi oryginalnymi.