Z góry dziękuję.
Muszę się z Tobą nie zgodzić w kwestii opon - Opony są "najważniejszą" częścią zatrzymywania samochodu (zapytaj dowolnego specjalistę od hamulców) - Jasne, nadal będziesz potrzebował bardzo dobrych klocków i tarcz, które nie są zużyte, aby zatrzymać się w mgnieniu oka.Pamiętaj, że każdy przyzwoity dysk i klocki hamulcowe zatrzymają samochód lepiej niż opony - więc to one są najsłabszym ogniwem, a nie hamulce. Płacisz za ciśnienie hamowania, wyczucie i być może trwałość.
Dopóki nie wiesz, kto jest producentem OEM części hamulcowych i jaką mieszankę wybrali, skąd wiesz, czy wybrałeś lepszy zamiennik? Subiektywne opinie są notorycznie niedokładne, zwłaszcza gdy ludzie twierdzą, że mają krótszą drogę hamowania na tych samych oponach
Przerobiłem to ćwiczenie na trzech naszych starszych samochodach i doszedłem do wniosku, porównując klocki OE z kilkoma klockami z rynku wtórnego, że OE miały oficjalnie bardziej przyczepne klocki (przynajmniej według kodów krawędzi DOT) i że faktycznie przełożyło się to na wyższe wartości momentu obrotowego na testerze hamulców w każdym przypadku. Subiektywnie wymagały mniejszego nacisku.
Przetłumacz to na nasze Tucsony z wysokotarciowymi (z oceną GG) klockami OE z przodu i z tyłu. Większość klocków z rynku wtórnego nie będzie tak dobra, nie mówiąc już o lepszych. Spróbuj w każdym razie klocków z rynku wtórnego, ale szukaj klocków z oceną GG. Kiedy zacznę szukać klocków do Tucsona, dam znać. Myślę, że firmy takie jak Bosch mogą używać mieszanki GG dla naszych Tucsonów - może są producentem OEM - kto wie...