Hyundai Forums banner
21 - 40 of 87 Posts
Mam ten sam problem. Silnik lub skrzynia biegów szarpie od 25 km/h do 30 km/h w moim Santa fe hybrid 2021. Idę do dealera 1 grudnia.
Czy problem pojawia się w trybie Eco czy we wszystkich trybach? Jeśli tylko w trybie Eco, jeśli masz łopatki zmiany biegów, spróbuj zredukować bieg o 1 i zobacz, czy problem ustąpi. Jeśli nie możesz tego zrobić, przełącz na tryb Sport i sprawdź, czy ustąpi.

Kiedy jadę ze stałą prędkością poniżej 45 mil na godzinę w moim hybrid limited w trybie Eco, lubi wcześnie wrzucać wyższy bieg, co powoduje lekkie wibracje. Na przykład na równej drodze przy 38 - 41 mph będzie na 6. biegu z lekkimi wibracjami, jeśli zredukuję bieg na 5. i zniknie. W trybie sportowym nigdy nie mam żadnych problemów, ponieważ punkty zmiany biegów są wyższe. Dla mnie to drobny problem, z którym żyję, ponieważ MPG w trybie Eco jest lepsze.

Czy problem pojawia się w trybie Eco czy we wszystkich trybach? Jeśli tylko w trybie Eco, jeśli masz łopatki zmiany biegów, spróbuj zredukować bieg o 1 i zobacz, czy problem ustąpi. Jeśli nie możesz tego zrobić, przełącz na tryb Sport i sprawdź, czy ustąpi.

Kiedy jadę ze stałą prędkością poniżej 45 mil na godzinę w moim hybrydowym limited w trybie Eco, lubi wcześnie wrzucać wyższy bieg, co powoduje lekkie wibracje. Na przykład na równej drodze przy prędkości 38 - 41 mil na godzinę będzie na 6. biegu z lekkimi wibracjami, jeśli zredukuję bieg na 5. i zniknie. W trybie sportowym nigdy nie mam żadnych problemów, ponieważ punkty zmiany biegów są wyższe. Dla mnie to drobny problem, z którym żyję, ponieważ MPG w trybie Eco jest lepsze.
Wibracje można odczuć i usłyszeć w każdym trybie.

Mam Santa Fe Calligraphy z 2021 roku i na pewno doświadczyłem jednego przypadku podczas ruszania ze stopu. Skrzynia biegów nie chciała wyjść z pierwszego / drugiego biegu, gdy przejeżdżałem przez skrzyżowanie. Obroty wzrosły do około 4000 obr / min bez zwiększania prędkości powyżej 10-15 mil na godzinę. Trudno było zobaczyć wskaźniki, ponieważ skręcałem przez ruch na dużym skrzyżowaniu. Kiedy już przejechałem, zatrzymałem się i uruchomiłem ponownie i poszło bez problemów. Jeszcze jedno "drżenie" od startu, ale zmiany biegów przebiegały prawidłowo po sekundzie lub dwóch. 3500 km na pojeździe.
Mam ten sam problem.
Mój samochód jest z 2021 roku i ma 6000 mil!
Pomoc dealera nic nie znajduje.
Nie ufam już mojemu samochodowi.
Ten problem może wrócić w każdej chwili.
Potrzebuję prawnika???

I daj nam znać, jak to działa dla ciebie.

Sprzedaj samochód, jeśli nie jesteś zadowolony. Ludzie ustawiają się w kolejce, czekając na jeden. Przy zaledwie 6000 mil, dostaniesz więcej niż za to zapłaciłeś.

Mam ten sam problem.
Mój samochód jest z 2021 roku i ma 6000 mil!
Nie ufam już swojemu samochodowi.
Potrzebuję prawnika???
Czyli coś ci się raz przydarzyło, od tego czasu się to nie powtórzyło, dealer nie mógł tego spowodować, próbując to powtórzyć, a teraz chcesz prawnika?

Powodzenia z tym planem, daj nam znać, jak poszło.

Mam ten sam problem.
Mój samochód jest z 2021 roku z przebiegiem 6000 mil!
Nie ufam już mojemu samochodowi.
Potrzebuję prawnika???
Jaką masz skrzynię biegów?
Standardowa 8-biegowa czy dwusprzęgłowa 8-biegowa?

Posiadam Santa Fe Caligraphy 2021 od kwietnia 2021 roku. Przez pierwsze 4000 mil samochód był niezwykły, bez żadnych problemów, bez szarpania skrzyni biegów. Po 4000 mil skrzynia biegów zaczęła szarpać i problem nie tylko utrzymuje się 3000 mil później, ale również się pogarsza. Teraz ma bardzo gwałtowne szarpanie i wiele innych hałasów i problemów z wydajnością przy niskiej prędkości. Problem: za każdym razem, gdy się zatrzymuję lub zbliżam się do zatrzymania, skrzynia biegów zmienia w ciągu kilku sekund 2 biegi lub przynajmniej tak to odczuwam i słyszę. Czasami czuje się to jak tylko jedno bardzo szorstkie przełączenie w każdych warunkach. Jazda w ruchu stop-and-go to nic innego jak koszmar. Dzieje się tak 9 na 10 razy, żeby dać ci pojęcie. Bardzo rzadko zdarza się, żeby tak się nie działo. Próbowałem wszystkich trybów jazdy i z wyjątkiem trybu Sport, ten problem występuje we wszystkich. Tryb Sport jest jedynym trybem jazdy, w którym ten problem się nie pojawia, głównie dlatego, że samochód pracuje na znacznie wyższych obrotach. Szarpanie, trzęsienie się, drżenie i wibracje są tak silne i najczęściej głośne, że cały samochód się trzęsie, jakby ktoś wjechał w tył lub podobnie do skrzyni biegów, która ma poluzowane śruby i porusza się do przodu i do tyłu. Drobne rzeczy, jak wymienione w instrukcji i które są normalne w przypadku tego typu skrzyni biegów, można poczuć lekkie wibracje na pedale hamulca lub jakieś zmiany biegów, ale te w większości przypadków są niezauważalne. Dzieje się tak tylko podczas redukcji i tylko wtedy, gdy jesteśmy blisko lub już się zatrzymaliśmy. Sposób, w jaki to odczuwam, powiedziałbym, że od 3 do 1 biegu to bałagan i skrzynia biegów nie ma pojęcia, co robi lub coś jest nie tak z tą skrzynią biegów. Odgłos trzaskania, który jest również bardzo głośny i wstrząs samochodu, odczuwany przez wszystkich pasażerów, nie jest niczym normalnym ani niezauważalnym. Wiele razy skrzynia biegów zmienia niższe biegi po zatrzymaniu samochodu. To jest bardzo niebezpieczne, ponieważ jeśli poważnie nie trzymam nogi na pedale hamulca, samochód ruszy do przodu, tak silne są zmiana biegów i wstrząs samochodu. Wiele razy zastanawiam się, jak długo zajmie temu samochodowi wypadnięcie skrzyni biegów na środku drogi. Dealer sprawdził samochód i przyznał, że to wszystko robi, ale powiedział, że to normalne. Nie ma nic normalnego w takim zachowaniu w żadnym samochodzie i z żadną skrzynią biegów. Teraz, po ponad 8000 mil, objawy te tylko się pogorszyły i robi ten sam głośny i gwałtowny „dźwięk boom”, nawet gdy wycofuję się z parkingu w R, a pierwotne objawy stały się jeszcze głośniejsze i bardziej gwałtowne/szorstkie. Nie zamierzam akceptować odpowiedzi typu normalne lub wada się nie objawia. Wydaje się, że producenci bardzo często używają tego, gdy nie świeci się kontrolka silnika ani żadne inne bardzo widoczne problemy. Próbowałem również go sprzedać, ale kiedy poszedłem wycenić samochód, przy pierwszym postoju podczas jazd próbnych zapytano mnie, co się dzieje z tym szarpaniem. O ile Hyundai nie zada sobie trudu naprawienia tego problemu, pozostaje mi opcja pierwsza, uzyskać około 4000 $ mniej w rozliczeniu, ponieważ zabiorą go na aukcję, ponieważ nikt go nie kupi po przetestowaniu, lub opcja druga, prawo o wadliwych produktach i odkup od producenta. W tej chwili zbieram dokumenty i postępuję zgodnie z procedurą prawa o wadliwych produktach, na wypadek gdybym musiał iść tą drogą. Poza tym samochód jest wyjątkowy. Wydaje się, że Hyundai wciąż ma problemy nawet z silnikami lub skrzyniami biegów, jakość nie jest na miejscu.

Jeśli zleciłeś sprawdzenie u dealera i stwierdził on, że jest "normalne", poproś sprzedawcę o wycenę w ramach rozliczenia. Jeśli powie, że są problemy i obniży cenę, włącz kierownika serwisu do rozmowy i poproś, aby ustalili, co chcą powiedzieć.

Zarejestrowałbym również zgłoszenie w korporacji, ponieważ odnotowano szereg przypadków, w których doszło do wycieku oleju w skrzyni biegów, co spowodowało problemy w skrzyni biegów podobne do tych, które podałeś. Być może poproś nawet dealera o sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów (leży to w ich interesie, ponieważ skrzynia biegów ulegnie awarii, jeśli poziom oleju będzie niski).

Jeśli zleciłeś sprawdzenie u dealera i stwierdził on, że jest to "normalne", poproś sprzedawcę o wycenę w ramach rozliczenia. Jeśli powie, że są problemy i obniży cenę, wciągnij kierownika serwisu w rozmowę i poproś, aby ustalili, co chcą powiedzieć.

Zarejestrowałbym również rozmowę z korporacją, ponieważ odnotowano szereg przypadków, w których doszło do wycieku oleju w skrzyni biegów, co spowodowało problemy w skrzyni biegów podobne do tych, które podałeś. Być może poproś nawet dealera o sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów (leży to w ich interesie, ponieważ skrzynia biegów ulegnie awarii, jeśli poziom będzie niski).
Poszedłem do salonu i po 3 godzinach myślimy, że problem został rozwiązany. Przynajmniej na razie jest dobrze, miejmy nadzieję, że tak zostanie. Po jeździe próbnej technik przyznał, że szarpanie/gwałtowne wstrząsy nie są normalne. Zadzwonili do linii technicznej Hyundaia i po wymianie zdań z nimi oraz wielu testach zresetowali komputer, przeprowadzili procedurę ponownej nauki i stwierdzili również niski poziom płynu w selonoidzie. Według technika samo to jest problemem, ponieważ ten selonoid jest tym, który aktywuje zmiany sprzęgła. Miejmy nadzieję, że to rozwiązanie pomoże innym na tym forum z podobnymi problemami.

Poszedłem do salonu i po 3 godzinach myślimy, że problem został rozwiązany. Przynajmniej na razie jest dobrze, miejmy nadzieję, że tak zostanie. Po jeździe próbnej technik przyznał, że szarpanie/gwałtowne wstrząsy nie są normalne. Zadzwonili do linii technicznej Hyundaia i po wymianie zdań z nimi oraz wielu testach zresetowali komputer, przeprowadzili procedurę ponownej nauki i znaleźli również niski poziom płynu w selonoidzie. Według technika samo to jest problemem, ponieważ ten selonoid aktywuje zmiany sprzęgła. Miejmy nadzieję, że to rozwiązanie pomoże innym na tym forum z podobnymi problemami.
Kolejna skrzynia biegów DCT z niskim poziomem płynu.

Poszedłem do salonu i po 3 godzinach myślimy, że problem został rozwiązany. Przynajmniej na razie jest dobrze, miejmy nadzieję, że tak zostanie. Po jeździe próbnej technik przyznał, że szarpanie/gwałtowne wstrząsy nie są normalne. Zadzwonili do działu technicznego Hyundaia i po wymianie zdań z nimi oraz wielu testach zresetowali komputer, przeprowadzili procedurę ponownej nauki i znaleźli również niski poziom płynu w solenoidzie. Według technika to samo w sobie jest problemem, ponieważ ten solenoid aktywuje zmiany sprzęgła. Miejmy nadzieję, że to rozwiązanie pomoże innym na tym forum z podobnymi problemami.
Jakieś rozwiązanie? Dzięki

Mam model SF Limited z 2021 roku, 8000 mil przebiegu i zdecydowanie odczuwam drżenie, gdy zatrzymuję się całkowicie. Jest bardziej wyraźne, gdy zatrzymuję się szybko. Jeśli zatrzymuję się bardzo wolno, jest mniej zauważalne. Nie ma drżenia podczas przyspieszania. Mam wizytę serwisową w przyszłym tygodniu u dealera. To zdecydowanie nie jest normalne ani dopuszczalne. Opublikuję aktualizację po wizycie serwisowej.
To samo przy 10 tys. Dealer dwa razy nie mógł tego powtórzyć. Potem, przy około 18 tys., zrobiło się naprawdę źle. Skakanie po włożeniu pojazdu w bieg wsteczny. Cofanie się i zauważalne dudnienie. Mam niesamowity salon. Kupuję santa fe od 2003 roku co 2 lata. Poprosiłem ich, żeby wsadzili technika A do samochodu i zabrał go do domu na weekend. Nazwali to przedłużoną jazdą próbną. Lol. Udało mu się to powtórzyć. Nowa skrzynia biegów w zamówieniu.

Mam SF Limited z 2021 roku i wygląda na to, że mam ten sam problem. Mam 15 tys. i mam wizytę serwisową w przyszłym tygodniu. To forum jest wspaniałe, aby mieć jakieś wsparcie. Mój SF również rzuca się do przodu podczas redukcji biegu, co w kalifornijskim ruchu stop-and-go jest złe. Zazwyczaj ustawiam tryb komfortowy.

Człowieku, mam nadzieję, że mój nowy samochód z 2022 roku, zbudowany w kwietniu, tego nie ma. Ale jeśli Hyundai już nie wiedział, co się dzieje, to nadal może to mieć. Chyba wkrótce się dowiem. Kiedy pojawił się 2.5T/DCT? 2021 czy 2020? Dzięki. Powodzenia dla tych, którzy mają ten problem. Nawiasem mówiąc, cały czas używam sportu.

W 2021 roku połączone z silnikami 2.5T. Tak samo jak w Sonatach z 2.5T. Oba modele miały problemy w okresie budowy styczeń-marzec '21, ale w ciągu ostatniego roku nie zgłoszono żadnych awarii.

Trzymaj się dokładnie procedury docierania silnika i DCT w instrukcji (utrzymując obroty w zakresie 2000-4000 przez pierwsze 1000 mil lub więcej) i powinno być dobrze.

EDIT: Znalazłem to. Na stronie 1-7. Szalone, że nie ma tego nigdzie w indeksie. W każdym razie, mówi się, że przez 600 mil należy utrzymywać obroty od 2K do 4K, dlatego jeżdżę w trybie sportowym... co zawsze robię. W przeciwnym razie silnik zasadniczo pracuje tuż nad biegiem jałowym, co jest szalone. Również bez gwałtownego hamowania i tego typu rzeczy (bez holowania itp.).

Dzięki stary, ale gdzie do cholery są te informacje? NIENAWIDZĘ koreańskich instrukcji, stary. Nie jestem pewien, czy to przez kiepskie tłumaczenie, czy co, ale nic nie ma sensu. Nie mogę znaleźć nic o docieraniu, i nie ma tego w sekcji 6 'prowadzenie pojazdu'. Byłbym wdzięczny, gdybyś pamiętał przynajmniej w której sekcji to było. Dziękuję.

EDIT: Znalazłem to. Na stronie 1-7. Szalone, że nie ma tego nigdzie w indeksie. W każdym razie, jest napisane, że przez 600 mil należy utrzymywać obroty od 2K do 4K, dlatego jeżdżę w trybie sportowym... co zawsze robię. W przeciwnym razie silnik zasadniczo pracuje tuż powyżej biegu jałowego, co jest szalone. Również żadnego ostrego hamowania i tego typu rzeczy (bez holowania itp.).
Tak, to właśnie to. Ponieważ byłem paranoikiem, po prostu to robię i zmniejszam po około 800 milach. Chodzi zasadniczo o to, żeby pierścienie dobrze się ułożyły. Również TCU jest w okresie docierania przez pierwsze kilka tysięcy mil, kiedy to znacznie się wygładzi. Istnieje procedura, która musi być zastosowana, jeśli muszą wymienić skrzynię biegów lub TCU, jak przesłać dane ze starego TCU do nowego, aby nie musiało się ponownie uczyć, jak jeździsz.

Śledzę to forum od kilku miesięcy z powodu problemów z przekładnią w naszym Santa Fe Limited 2.5 z 2021 roku. Udało mi się umówić na wizytę u lokalnego dealera i napisałem technikowi długą listę uporczywych problemów, cytując to forum. Przykład: Szarpanie na 1. biegu / biegu wstecznym. Drżenie podczas zatrzymywania się i ruszania. Uderzanie podczas umiarkowanego zatrzymywania się itp.

Rozwiązanie: Twierdzili, że wczoraj, 18.08.2022, Hyundai ogłosił akcję serwisową dla tych skrzyń biegów. Nie udało mi się tego (jeszcze) znaleźć w Internecie, ale po oddzwonieniu powiedzieli, że rozwiązali problem. Wymienili moduł sterujący lub zaktualizowali oprogramowanie (nie można tego wywnioskować zlecenia naprawy) i była to ZNACZĄCA poprawa w stosunku do tego, jak tam przyjechałem. Moja żona i ja zamierzamy się nim przejechać, ale na razie wydaje się, że jest naprawiony. Ponownie opublikuję, jeśli problem powróci i mogę opublikować zlecenie naprawy gwarancyjnej, jeśli będzie to dla kogoś pomocne.

Śledzę to forum od kilku miesięcy z powodu problemów z przekładnią w naszym Santa Fe Limited 2.5 z 2021 roku.
Udało mi się umówić na wizytę u lokalnego dealera i napisałem do technika długą listę uporczywych problemów, cytując to forum. Przykład: szarpanie na 1. biegu / biegu wstecznym. Drżenie podczas zatrzymywania się i ruszania. Uderzanie podczas umiarkowanego zatrzymywania się itp.
Jaka jest data produkcji Twojego Limited? Znajduje się na słupku B tuż pod numerem VIN.

A czy masz silnik 2.5 czy 2.5 Turbo?

21 - 40 of 87 Posts