Posiadam Santa Fe Caligraphy 2021 od kwietnia 2021 roku. Przez pierwsze 4000 mil samochód był niezwykły, bez żadnych problemów, bez szarpania skrzyni biegów. Po 4000 mil skrzynia biegów zaczęła szarpać i problem nie tylko utrzymuje się 3000 mil później, ale również się pogarsza. Teraz ma bardzo gwałtowne szarpanie i wiele innych hałasów i problemów z wydajnością przy niskiej prędkości. Problem: za każdym razem, gdy się zatrzymuję lub zbliżam się do zatrzymania, skrzynia biegów zmienia w ciągu kilku sekund 2 biegi lub przynajmniej tak to odczuwam i słyszę. Czasami czuje się to jak tylko jedno bardzo szorstkie przełączenie w każdych warunkach. Jazda w ruchu stop-and-go to nic innego jak koszmar. Dzieje się tak 9 na 10 razy, żeby dać ci pojęcie. Bardzo rzadko zdarza się, żeby tak się nie działo. Próbowałem wszystkich trybów jazdy i z wyjątkiem trybu Sport, ten problem występuje we wszystkich. Tryb Sport jest jedynym trybem jazdy, w którym ten problem się nie pojawia, głównie dlatego, że samochód pracuje na znacznie wyższych obrotach. Szarpanie, trzęsienie się, drżenie i wibracje są tak silne i najczęściej głośne, że cały samochód się trzęsie, jakby ktoś wjechał w tył lub podobnie do skrzyni biegów, która ma poluzowane śruby i porusza się do przodu i do tyłu. Drobne rzeczy, jak wymienione w instrukcji i które są normalne w przypadku tego typu skrzyni biegów, można poczuć lekkie wibracje na pedale hamulca lub jakieś zmiany biegów, ale te w większości przypadków są niezauważalne. Dzieje się tak tylko podczas redukcji i tylko wtedy, gdy jesteśmy blisko lub już się zatrzymaliśmy. Sposób, w jaki to odczuwam, powiedziałbym, że od 3 do 1 biegu to bałagan i skrzynia biegów nie ma pojęcia, co robi lub coś jest nie tak z tą skrzynią biegów. Odgłos trzaskania, który jest również bardzo głośny i wstrząs samochodu, odczuwany przez wszystkich pasażerów, nie jest niczym normalnym ani niezauważalnym. Wiele razy skrzynia biegów zmienia niższe biegi po zatrzymaniu samochodu. To jest bardzo niebezpieczne, ponieważ jeśli poważnie nie trzymam nogi na pedale hamulca, samochód ruszy do przodu, tak silne są zmiana biegów i wstrząs samochodu. Wiele razy zastanawiam się, jak długo zajmie temu samochodowi wypadnięcie skrzyni biegów na środku drogi. Dealer sprawdził samochód i przyznał, że to wszystko robi, ale powiedział, że to normalne. Nie ma nic normalnego w takim zachowaniu w żadnym samochodzie i z żadną skrzynią biegów. Teraz, po ponad 8000 mil, objawy te tylko się pogorszyły i robi ten sam głośny i gwałtowny „dźwięk boom”, nawet gdy wycofuję się z parkingu w R, a pierwotne objawy stały się jeszcze głośniejsze i bardziej gwałtowne/szorstkie. Nie zamierzam akceptować odpowiedzi typu normalne lub wada się nie objawia. Wydaje się, że producenci bardzo często używają tego, gdy nie świeci się kontrolka silnika ani żadne inne bardzo widoczne problemy. Próbowałem również go sprzedać, ale kiedy poszedłem wycenić samochód, przy pierwszym postoju podczas jazd próbnych zapytano mnie, co się dzieje z tym szarpaniem. O ile Hyundai nie zada sobie trudu naprawienia tego problemu, pozostaje mi opcja pierwsza, uzyskać około 4000 $ mniej w rozliczeniu, ponieważ zabiorą go na aukcję, ponieważ nikt go nie kupi po przetestowaniu, lub opcja druga, prawo o wadliwych produktach i odkup od producenta. W tej chwili zbieram dokumenty i postępuję zgodnie z procedurą prawa o wadliwych produktach, na wypadek gdybym musiał iść tą drogą. Poza tym samochód jest wyjątkowy. Wydaje się, że Hyundai wciąż ma problemy nawet z silnikami lub skrzyniami biegów, jakość nie jest na miejscu.