Hyundai Forums banner

2011 Sonata Problemy z przełącznikiem neutralnego bezpieczeństwa (inhibitor)

21K views 4 replies 3 participants last post by  C4RN1  
#1 ·
Cześć wszystkim - pomyślałem, że podzielę się moją przygodą z wymianą tej części, aby zaoszczędzić innym majsterkowiczom tego samego bólu głowy.

Objaw jest taki sam, jak u innych: samochód losowo nie uruchamiał się, robiąc to dopiero po 2-3 próbach lub po wrzuceniu na luz.

Dostanie się do przełącznika było dość łatwe i zajęło tylko około dziesięciu minut. Oto odpowiednie kroki z instrukcji serwisowej dostępnej online:

1 - wymiana przełącznika inhibitora
2 - wyjmowanie akumulatora i tacy
3 - usuwanie wlotu powietrza

Kupiłem część zamienną (42700-26500) od Amazon, zauważając, że wyglądała nieco inaczej. Punkty montażowe i krytyczne wymiary i odstępy były takie same, więc pomyślałem, że część została po prostu ulepszona.

Po zainstalowaniu go samochód jednak nie uruchamiał się (tym bardziej nie uruchamiał się) i wskaźnik zmiany biegów na desce rozdzielczej był pusty. Zdemontowałem i zrobiłem wszystko ponownie, aby sprawdzić połączenia, ale bez zmian. Następnie ponownie zainstalowałem starą część i samochód ponownie się uruchomił (choć wciąż wadliwy).

Myśląc, że przełącznik jest uszkodzony, kupiłem kolejny lokalnie. Wyglądał inaczej niż pozostałe dwa, ale numery części i krytyczne pomiary pasowały, więc zainstalowałem go - ten sam wynik!

Po dalszych poszukiwaniach w Internecie, drobna notatka na stronie internetowej rozwiązała zagadkę. Mam bardzo wczesną, zbudowaną w 2010 roku Sonatę, a część została najwyraźniej zmieniona na początku produkcji.

Numer części mojego samochodu jest zupełnie inny (42700-3B000 lub zamiennik 3B010) i jest wymieniony dla Tusconów, Santa Fe, Azer i niektórych Kii. Sklepy z częściami i wiele witryn internetowych wymieniało tylko późniejszą część jako kompatybilną.

Odpowiednia część przyjdzie za kilka dni. Zaktualizuję to, jeśli problem będzie się powtarzał.

#2 ·
Dzięki za tę informację.
Zapomniałem, że Hyundai i Kia wprowadzają zmiany w swojej linii produkcyjnej w miarę upływu czasu.
Innymi słowy, będą nadal używać starszej części, aż się skończy.
Następnie przejdą na nowszą część w późniejszej fazie produkcji.
A wszystko to, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy i doprowadzić właścicieli do szału.

#3 ·
Dodano zdjęcia części, oryginał po lewej.

Późniejsza część dodała więcej pinów, ale - patrząc na moje złącze - wydaje się, że Hyundai przesunął co najmniej jeden.

Attachments

#4 ·
Cóż, nowy inhibitor był właściwym zamiennikiem, ze wszystkimi pinami złącza pasującymi do starej jednostki. Zmontowałem pozostałe części w 10 minut i samochód uruchomił się i działał dobrze...przez 3 dni.

Zatrzymał się, gdy byliśmy w piątkowy wieczór i prawie wymagał holowania. Na szczęście uruchomił się po 20 minutach oczekiwania (i przed przybyciem ciężarówki).

Czekając na ciężarówkę, przejrzałem problem i ostatnie prace i miałem olśnienie. Sprawdziłem przebieg mojego samochodu (134k) i potwierdziłem moje podejrzenia - dźwignia/widelec rozrusznika musiała ZNÓW się zepsuć!

Wymieniłem go wcześniej i - zapominając o przejechanych od tego czasu milach - nie sądziłem, że to znowu może być problem.

Wyjąłem rozrusznik dzisiaj i oczywiście znalazłem złamaną dźwignię. Odebrałem również zamiennik: cztery lata później i %^&# $8 część jest nadal wykonana z plastiku. Nie mogę uwierzyć, że Hyundai nigdy go nie ulepszył.

Zabrakło mi czasu na ponowne włożenie go, ale mam nowy problem do rozwiązania. Po 134k, złącze przełącznika rozrusznika rozpadło się, gdy je odłączałem. Opublikuję nowy wątek szukając numeru części, jeśli ktoś go zna.

#5 ·
Przykro mi z powodu twojego pecha, przynajmniej wiesz, co się dzieje z samochodem.

Kiedy kilka miesięcy temu poszedłem wymienić mój wyłącznik zapłonu, zobaczyłem, że kupiłem również zły zamiennik (dla wersji bez turbodoładowania). Potem, po wymianie, zostawiłem w nim śrubę wyrównującą, próbując go przetestować. Po 30 sekundach pomyślałem: "duh, śruba wyrównująca wciąż jest w środku". Dobrze, że ustawiłem wszystko na swoim miejscu bez instalowania śrub.

Oto znacznie lepszy samouczek, jak wymienić wyłącznik zapłonu.

Uninhibit Hyundai inhibitor switch - Automotive Service Professional

Jeśli chodzi o dźwignię rozrusznika, powodzenia, jeszcze nie musiałem wymieniać swojej, ale mam ją w pojemniku na części, wraz z ewga i hpfp, na wypadek gdyby wszystkie zawiodły.