Hyundai Forums banner

1 - 20 of 93 Posts

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #1
Bought a 2012 Sonata GLS back on July 3rd. I've had 3 instances where I'll be running on cruise control, I'll disengage it and then when I go to resume it doesn't do anything. I can turn Cruise on and off but it will not Set nor Resume. I have to stop and turn the car off and then back on for it to work again.
Anyone else experience this? I have a service appointment this Saturday for an alignment issue so I'm going to have them check this out too.
 

·
Registered
Joined
·
1,137 Posts
just so you don't think other's are ignoring your question/concern...

...but, i personally don't have this issue, and i can't recall other's mentioning this. you maybe a first for this one.

on another positive note: :00000732: to the forum
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
I had one time noticed this.

I wanted to activate the cruise and I was not able to turn it ON, I drive a standard tranny so i ad to put it in neutral turn off the car and start it back and then it worked.
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #4
Thanks for the welcome. I came from a Nissan Versa and my wife (the one that got the 2012 Elantra) came from a Mazda 3. I was big in the NicoClub forums as they were very helpful. Looks like this place won't disappoint either. :thumbsup:
Like I said, I have an appointment this Saturday (the 6th) to have my alignment looked at...I have one of the ones pulling to the right. I'm going to bring up the cruise issue as well. I'll post back what they find.
 

·
Registered
Joined
·
2,408 Posts
I had the same issue two or three times when the car was very new. I never did understand what was causing it. As in your case it started working again, and it's been about a year since that last time.
 

·
Registered
Joined
·
533 Posts
If you try to resume from too low a speed, it won't engage. For example you are cruising along on the interstate and come to a toll booth. If you try to re-engage before you hit about 30 MPH it won't engage.
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #8
Thanks Bingo. But no, this happens while I'm crusing at 70 - 80 on the highway. Or even 50 on the streets near my home.
 

·
Registered
Joined
·
11 Posts
I have not had that issue, hopefully the dealer can find the problem and fix it.
I use the cruise control a lot and have found the cruise control on our Sonata to be one of the best that I have used, With our Sonata, when I press set it engages right away and is set to the precise speed that the vehicle is moving.
On some vehicles I have a hard time getting the cruise to set at an exact speed or I have to press and hold set for at least a second or two before it will engage.
 

·
Registered
Joined
·
486 Posts
..
The brake switch may be set to tight, next time it happens try pulling up on the brake pedal with your foot to see if the cruise will reengage. If this helps all you may need is a simple adjustment or a new switch?
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #11
Good idea Snapper...I'll try that. Thanks.

@Ovityons - Yea. My Nissan Versa would always go 2 - 3 MPH faster than the speed I set the cruise to. Also, if I resumed it at say 10 MPH slower than it was set I would take off like a rocket to get back up to speed. I like how the Sonata eases back into the set speed without launching you. lol. I'm very pleased with the cruise in the Sonata...minus this issue I'm having.
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #13
Good to hear! I took my Sonata in this past Saturday...It is still there I have a loaner. They couldn't reproduce the cruise issue so I said I'd play around with it. They are still looking at my alignment issue.
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #14
Well..now my cruise control seems to be completely going crazy. Now I can't randomly cancel, sometimes none of the buttons work..even turning the cruise off/on. So I have a service appointment....again....for next Saturday for them to look at this. I've taken several video clips with my phone to show them exactly what it is doing so they know I'm not crazy.
 

·
Registered
Joined
·
80 Posts
QUOTE (Knightro2 @ Aug 24 2011, 06:25 AM) index.php?act=findpost&pid=495052
Well..now my cruise control seems to be completely going crazy. Now I can't randomly cancel, sometimes none of the buttons work..even turning the cruise off/on. So I have a service appointment....again....for next Saturday for them to look at this. I've taken several video clips with my phone to show them exactly what it is doing so they know I'm not crazy.
I’ve had the problem where the cancel button doesn’t work so I had to either hit the brakes or the on/off button to disengage the cruise control, that was a while ago and it hasn’t happened since. But please let us know how this gets resolved for you
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
In a way I am glad to see this is a problem seen by more people than myself. I have 2011 Sonata GLS auto and been experiencing this problem for about 3 months. I finally tool it in on the weekend to check it out and have the auto reprogram TSB done.

They politely listened to my symptoms and did a diagnostic and test drive and found nothing wrong.

So I thought well maybe a software update fixed it and on the way home cruise control worked perfectly.

So I left the car in 90 degree sun for about 90 mins and then the problem came straight back. Since then it hasn't been in the heat and has been working perfectly. I am going to monitor it and see if it is heat related. I also have the fading stereo display problem after its been in 90 degree heat reported in another thread.

I use the cruise control a lot in nearly all driving conditions so wonder if that's why I am noticing the problem where others haven't.

Let us know if you get a solution I'd be grateful to be able to take back more evidence to the service mgr.


Well..now my cruise control seems to be completely going crazy. Now I can't randomly cancel, sometimes none of the buttons work..even turning the cruise off/on. So I have a service appointment....again....for next Saturday for them to look at this. I've taken several video clips with my phone to show them exactly what it is doing so they know I'm not crazy.
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #17
I too have a slight fading of the radio display once it is hot but nothing big. I don't plan to take it in for that unless it gets really bad. Rather not have them take apart my dash to replace it.

As far as the cruise control issue. I thought I had posted back in this thread but maybe not. I took video clips of me trying to push the cruise buttons and nothing working. I sent those to the tech. He was able to reproduce the issue. He was able to track it down to a faulty module in the steering wheel. He was able to get the module to fail on his bench. They are ordering me a replacement but I just realized that was about 2 weeks ago so I guess I should call them. Funny thing is, since I took it in I haven't had the issue again. So I'm wondering if him just fooling around with it got it to work again.

The best thing you can do, if you have a phone that can record video, is to take a couple of videos of you pushing the buttons and nothing happening on the dash (do this safely of course...I waiting until I was on less populated streets at slower speeds). This helped my tech out tremendously he said.
 

·
Registered
Joined
·
80 Posts
I too have a slight fading of the radio display once it is hot but nothing big. I don't plan to take it in for that unless it gets really bad. Rather not have them take apart my dash to replace it.

As far as the cruise control issue. I thought I had posted back in this thread but maybe not. I took video clips of me trying to push the cruise buttons and nothing working. I sent those to the tech. He was able to reproduce the issue. He was able to track it down to a faulty module in the steering wheel. He was able to get the module to fail on his bench. They are ordering me a replacement but I just realized that was about 2 weeks ago so I guess I should call them. Funny thing is, since I took it in I haven't had the issue again. So I'm wondering if him just fooling around with it got it to work again.

The best thing you can do, if you have a phone that can record video, is to take a couple of videos of you pushing the buttons and nothing happening on the dash (do this safely of course...I waiting until I was on less populated streets at slower speeds). This helped my tech out tremendously he said.

this has been happening to me more frequently lately. ill try video taping it next time so i can show it to the service people when i go in for an oil change, thanks for the tip
 

·
Registered
Joined
·
729 Posts
Discussion Starter #19
I just called and they actually got the part in on Friday but failed to call me. I have an appointment on Oct 1st for them to swap it out. I'll post back with what was written on my paperwork on what they did exactly.
 
1 - 20 of 93 Posts
Top