Hyundai Forums banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have a coolant leak near the water pump. I can't tell if the water pump is leaking or if it is coming from somewhere near the timing belt pulleys. The car isn't overheating just spewing coolant out that drains down to the oil pan area.

Could the water pump be leaking near the bottom?
 

·
Registered
Joined
·
4,851 Posts
It's likely your water pump is leaking out the seal. New water pump time. It's not that hard, you don't have to remove the timing belt methinks.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #3 ·
QUOTE (jsinton @ Jun 11 2010, 05:04 PM) index.php?act=findpost&pid=332180
It's likely your water pump is leaking out the seal. New water pump time. It's not that hard, you don't have to remove the timing belt methinks.

Thanks, it doesn't look too easy to get at. I just noticed the leak yesterday and am afraid I contaminated the timing belt. This is my beater car, so I'm trying to save money on repairs.
 

·
Registered
Joined
·
17,552 Posts
Piece of cake to replace water pump - -
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #5 ·
So I replaced the water pump and put a new seal after scraping the old gasket off. Went to add new coolant and it is still leaking from the right side of the motor behind the timing wheel cover. I don't know if there somewhere on the motor.
 

·
Registered
Joined
·
4,851 Posts
Okay, well if it's still leaking when you pour it in, then at least you should be able to determine the source. Chances are it's still coming out of the water pump for some reason, I can't think of anyplace else it would leak from. The radiator hoses are on the other side of the motor near the transmission, and the heater hoses are on the backside under the intake. The only other possibility is the block is cracked, but I don't think that's likely. Must be the water pump.
 

·
Registered
Joined
·
17,552 Posts
Likely missed a chunk of old gasket, or you cracked the new pump' cover... had tech beside me crack 1 not too long ago..
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Thanks guys for the replies. I think it stopped for now. Must have taken a bit for the gasket to seal. It's still a bit moist but I'll wait and see and monitor the coolant level.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top