Sonata Hybrid 2016 HEV light came on - Hyundai Forums : Hyundai Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 05-22-2019, 02:31 AM Thread Starter
Junior Member
 
nightride55's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
nightride55 is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Sonata Hybrid 2016 HEV light came on

Hi Everybody, I would like your advice on an issue i faced with my Sonata Hybrid 2016, My Car currently has 42,000 miles on it and so far I'm quite happy with it,

However yesterday out of nowhere the Check Hybrid system Warning appeared while i was driving, The car drove normally and I didn't notice or experience any abnormalities like shaking or noise, The stranger thing is once i got home i turned off the car and on again and the error was gone, As of today I've driven it normally and the error has not reappeared yet, Does anyone know what could be the cause of this?

To give a better description i had been coasting at roughly 80mph and the temp outside was about 81F so I had the AC running, I stopped at a traffic light and the error appeared shortly after i pulled out.

So I want to know is this anything to worry about or was it just a fluke?
nightride55 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 05-22-2019, 10:09 AM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NE Ohio
2016 HSH Limited Ultimate
Posts: 427
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 104 Post(s)
NXR71 is an unknown quantity at this point
Is the "check engine" light still on and just the big one is off?

I had this happen in the first week of ownership when I went around a turn and the big one and the little "check engine" light (or whatever it is) went on. No discernible malfunctions.

I had it at the dealer in a half-hour but I turned the car off first. Upon restarting the car the big one was off but the little "check engine" light stayed on. They could find no codes and said that the next time it happens to drive directly to the dealer without shutting it off if possible because some codes are not persistent. The tech went through everything and said there are something like seventeen computers and he found what may have been a loose connector on one. It has never recurred, 3+ years and 46,000 miles later.

I'd schedule a dealer visit to get it checked out if just to get it on record that you had a malfunction while the warranty is still in effect. And if it happens again take a picture of it.

You also can run the diagnostics manually so try that if it recurs without shutting the car off first. I think you get to it by pressing the physical BlueLink button below the radio. It wouldn't hurt to do that now. I did manually run the diagnostics before I shut the car off (because I like to read owner manuals so I knew it was there) but it found nothing wrong. I suspect it really was the connector going loose for just a fraction of a second.

Last edited by NXR71; 05-22-2019 at 10:12 AM.
NXR71 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 05-22-2019, 03:39 PM Thread Starter
Junior Member
 
nightride55's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
nightride55 is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Thanks NXR71 for the helpful info, I never saw any check engine light, only the orange Triangle with HEV written in it, Once i turned the car off and on again it disappeared by itself and as of this moment (Been driving my car all day) it hasn't reappeared.

So its quite odd could be as you said perhaps a wire moved or something to trigger this error I'll certainly schedule an appointment to have everything check and verified, I'll also try and run the diagnostics now and see what happens.

Thanks a lot
nightride55 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 05-23-2019, 04:02 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NE Ohio
2016 HSH Limited Ultimate
Posts: 427
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 104 Post(s)
NXR71 is an unknown quantity at this point
Please follow up here even if the dealer doesn't find anything just to close the loop for future readers.
NXR71 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome