Rough Idle, Loss Of Acceleration... Help! - Hyundai Forums : Hyundai Forum
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 11-04-2005, 01:01 AM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
kenitzka10
(Thread Starter)
Hey everyone.

Well, we've been beating this little trooper of a car for some time now. And it's been running well for awhile now. But all the sudden, the check engine light went on, the engine began to idle rough, lost most power (difficult to drive over 30mph), and the exhaust does not smell clean. It doesn't sound like I've lost any one cylinder, it just sounds hoarse.

so here's the questions:

1. does it hurt the engine to drive it (say to a autozone to get a fault code to register)? How about to get to work till I can find the time to troubleshoot, get parts, and fix properly?

2. does anybody know what it is without having to go get the fault code read based on the description I gave?

I'm new to this so any help would be GREAT!!!

Thanks,
Ken <><
kenitzka10 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 11-04-2005, 08:09 AM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
aspen
if I had to guess I'd say probably your spark plug wires or spark plugs. I'm betting a wire went dead and your running on 3 cylinders. I had that happen before, where it felt like it was going to die at idle and shook and that is what it was. That's covered under warranty though.
aspen is offline  
#3 Old 11-04-2005, 08:13 AM
Senior Member
 
duke's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 1,850
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
duke
Thumbs down

First of all, if the CEL is on, then there is a code stored in the ECM. Get the code from the ECM, this will prevent any guessing.
duke is offline  
#4 Old 11-04-2005, 12:01 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 227
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
saugen48
Send a message via Yahoo to saugen48
Yes, go to AutoZone, get the code read and post the code here
saugen48 is offline  
#5 Old 11-06-2005, 06:15 PM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
kenitzka10
(Thread Starter)
Just wanted to let you all know the problem. We took it to autozone to check out the check engine malfunction code. It registered random cylinder misfire and misfires in cylinders one and four. We both recognized it as a bad ignition coil. So I went to a junk yard and picked up the whole bracket for 50$. It went right in and it works great again.

Thanks for all your help guys!

kenitzka10 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome