2003 Elantra CEL code P0113 - Hyundai Forums : Hyundai Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 08-08-2013, 09:17 PM
Junior Member
 
thePUNISHER's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: CA
03 Elantra
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thePUNISHER is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
2003 Elantra CEL code P0113

So my mom recently bought a 2003 Elantra (75K miles, auto trans) and within a few days the CEL came on. She took it in to PepBoys and had them hook it to their scanner to get the codes out of it. The only code that came up was P0113 Intake Air Temp (IAT) Sensor high input. Can anyone give me any advice as to what the problem could be? I've done a little research on the net but there is a lot of random info for this code out there. Is the IAT a separate sensor or is it combined in with the Mass Air Flow (MAF) sensor(if this car even has a MAF) or combined in with the MAP sensor? I've read on the net that it could be any of these 3, I think it's combined into the MAP. I've also read that this code could be caused by a bad IAT, bad O2 sensor, an exhaust leak, bad wiring/ground(I checked the wiring/grounds visually and everything seems ok) or many other things. If it's as simple as replacing one of the sensors I can do that myself, I just don't want to go randomly buying things and either it be the wrong part or have it be the right part but not fix the problem. The car runs great, even with the CEL on. Yesterday when she stopped by my house I disconnected the battery for a couple minutes and reconnected it, started the car & no CEL. She drove the car for about 125-150 miles before the light came back on.

TIA for any help/suggestions!
thePUNISHER is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 08-08-2013, 09:34 PM
Senior Member
 
sbr711's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: hiding from those who might be looking for me
I dont own Hyundai car, I drive everybody else Hyundai during day
Posts: 8,971
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 100 Post(s)
sbr711 is an unknown quantity at this point
Here :



General Description

The Intake Air Temperature Sensor (IATS) is installed into the Mass Air Flow Sensor (MAFS). The IATS uses a thermistor whose resistance changes with the temperature. The electrical resistance of the IATS decreases as the temperature increases, and increases as the temperature decreases. The 5 V power source in the PCM is supplied to the IATS via a resistor in the PCM. That is, the resistor in the PCM and the thermistor in the IATS are connected in series. When the resistance value of the thermistor in IATS changes according to the intake air temperature, the signal voltage also changes. Using this signal, the information of the intake air temperature, the PCM corrects basic fuel injection duration and ignition timing.

<--- please fill in the 'location' and 'what you drive' boxes on your personal profile page.
This information makes it much easier for other members to answer/comment on your posts.
sbr711 is offline  
#3 Old 08-08-2013, 09:50 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Newmarket,ON,Canada
2007 Elantra-- 2006 Santa Fe 3.5 GLS,2005 Elantra hatch,2009 F150
Posts: 1,157
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
santa06 is an unknown quantity at this point
santa06 is offline  
#4 Old 08-08-2013, 09:51 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Lafayette, LA
Drives 05 Elantra GLS, 5spd MT 32.8mpg
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jdmeaux
Try this. Carefully remove the MAFS and IAT as an assembly from the intake tube. Use "residue free" brake cleaner or electronics cleaner, from Autozone, Pep boys, or Advance Auto, and spray the wiring that is INSIDE the air tube. DO NOT TOUCH those wires for any reason. Let the spray dry (it will be by the time you re-install it)

Look at this site for additional information. http://troubleshootmyvehicle.com/gm/...e-P0113-page-1

Or here http://www.smokinvette.com/corvettef...ad.php?t=30102

05 Hyundai Elantra GLS 2.0 L MT
************
97 Ford Crown Vic P71 13.26 sec 1/4 mile 107.4 MPH

ex-US Marshall-----STOCK?? Doubt it.

Last edited by jdmeaux; 08-08-2013 at 10:00 PM.
jdmeaux is offline  
#5 Old 08-08-2013, 10:41 PM
Junior Member
 
thePUNISHER's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: CA
03 Elantra
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thePUNISHER is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
First let me say THANKS for the quick replies!

So from looking at those pictures you posted(thanks for that!) she doesn't have the MAF/IAT sensor combo. I didn't have the car here so I had her take a couple of pictures and send them to me. Here they are,





So, I assume that her car has the IAT integrated into the MAP sensor? Like the diagram below suggests?




If this is the case then I'm going to call tomorrow and see how much it is from the dealer. I've seen them on ebay for between $20-$50 new but I would feel more comfortable getting one from the dealer if it doesn't cost a lot more. I've had good luck ordering things from ebay but it would be a pain if they sent one that wasn't new or was defective even if they say they'll replace it if it's bunk. Autozone has one online for $55, Orielly has one for $60 and one for $115! Don't know why one would cost so much more than the other.

Also I'll check out those links you posted and try troubleshooting the sensor and see if I can figure out if it's bad or not, rather than just replacing it and hoping that fixes the issue.

If anyone has more suggestions pleased keep em coming!
thePUNISHER is offline  
#6 Old 08-08-2013, 11:10 PM
Senior Member
 
sbr711's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: hiding from those who might be looking for me
I dont own Hyundai car, I drive everybody else Hyundai during day
Posts: 8,971
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 100 Post(s)
sbr711 is an unknown quantity at this point
We keep that part on the shelf (MAP),, semi-common replacement part..

Be aware, the new part only uses (1) bolt to secure it to plenum.. old part used 2 bolt..

<--- please fill in the 'location' and 'what you drive' boxes on your personal profile page.
This information makes it much easier for other members to answer/comment on your posts.
sbr711 is offline  
#7 Old 08-08-2013, 11:23 PM
Junior Member
 
thePUNISHER's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: CA
03 Elantra
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thePUNISHER is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by sbr711 View Post
We keep that part on the shelf (MAP),, semi-common replacement part..

Be aware, the new part only uses (1) bolt to secure it to plenum.. old part used 2 bolt..

Oh really? I guess that's good to know. The ones I see for sale on ebay are all pictured with 2 holes to secure it to the intake manifold.

This one is only $18.95 with free shipping.

Made by Standard Motor Products part #AS196. Seems to be the right one. Link to the MAP sensor on ebay.

I'm still going to hold off ordering it til I get a price from the dealer. According to the local auto parts store websites none of them have it in stock so it looks like I'll have to order it online anyway.
thePUNISHER is offline  
#8 Old 08-09-2013, 01:21 PM
Junior Member
 
thePUNISHER's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: CA
03 Elantra
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thePUNISHER is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Well I called the dealer this morning and they want $93 for the MAP sensor. Guess I'll be ordering one off ebay instead lol.
thePUNISHER is offline  
#9 Old 08-12-2013, 10:19 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Lafayette, LA
Drives 05 Elantra GLS, 5spd MT 32.8mpg
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jdmeaux
Try cleaning them first before replacing them. And that will save some money. Most of the time it is just junk from the air getting past the air filter that clings and sticks to the elements.

05 Hyundai Elantra GLS 2.0 L MT
************
97 Ford Crown Vic P71 13.26 sec 1/4 mile 107.4 MPH

ex-US Marshall-----STOCK?? Doubt it.
jdmeaux is offline  
#10 Old 08-18-2013, 06:26 PM
Junior Member
 
thePUNISHER's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: CA
03 Elantra
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thePUNISHER is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
I tried cleaning it but the cel came back on with the same code. So I replaced the map/iat sensor but the cel came on again after a while. I havent had a chance to get the code yet but its probably going to be the same one as before. I guess it might be time to take it in to the shop for some more extensive diagnostics. If anyone has more suggestions I'm all ears.
thePUNISHER is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome