08 Azera Heater Blos Cold On Driver Side - Hyundai Forums : Hyundai Forum
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 04-05-2011, 03:44 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
82corvette
(Thread Starter)
My 08 Azera blows cold air out the drivers side vent when everything on the right sides blows heat. If I set drivers side 88 degrees it blows some warm air. I changed the cabin filter and that did not help. Any ideas?
82corvette is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 04-17-2011, 02:23 AM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
txskyhawk
QUOTE (82corvette @ Apr 5 2011, 01:44 PM)
Quote:
My 08 Azera blows cold air out the drivers side vent when everything on the right sides blows heat. If I set drivers side 88 degrees it blows some warm air. I changed the cabin filter and that did not help. Any ideas?
Took my 2008 Azera (bought it used last October) in this week for the same problem only with the A/C.....cold air on the on the passenger side but not the drivers side. Dealer ordered a part - some sort of valve - which will be installed next week. Dealer claims to never have seen this before. They said the same thing about the lights dimming during decelleration. (they replaced battery cable and added ground points with no effect on dimming). I worry about the cause of the dimming but have decided to live with it. Will post result of the air flow distribution valve (or whatever it's called) next week.
txskyhawk is offline  
#3 Old 04-25-2011, 10:01 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
txskyhawk
The part is called an Air Inlet Actuator (part# 97124-3K000). Apparently there is both a driver's side and a passenger side actuator. Installed this morning....works fine now.
txskyhawk is offline  
#4 Old 05-11-2011, 08:48 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quick99Si
For future reference, I just wanted to add that I had the same problem with the passenger side being stuck on heater mode. I removed the actuator and moved the lever manually which allowed the passenger side to have both heating and A/C. I'm heading out to buy a new actuator if the current one is a confirmed failure. List price is $85.

Attached is a picture of the passenger side actuator. It's located relatively high in the dash on the passenger side. To get to it, you would have to remove the glovebox, lower air duct (single screw with head facing to floor at the blower motor), and glovebox frame. The FSM doesn't call to remove the frame but it sure made things a lot easier. This is only if you're out of warranty like I am
Attached Images
File Type: gif kqbf315d.gif (6.0 KB, 107 views)
Quick99Si is offline  
#5 Old 05-11-2011, 04:55 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quick99Si
It's actually called a temperature control actuator I guess. There are two of these while there is only one "mode control actuator" (on the driver's side, responsible for toggling recirc air on and off). It's a bit confusing since the TEMP ACTUATOR part number is 97124-xxxx while the MODE ACTUATOR part number is 97154-xxxx. The Hyndai parts guys were less than useful with this. Anyway, I applied 12v across pins 3 and 4 and nothing happened, so this actuar is definitely shot. Now onto finding a place to buy it...



INSPECTION
TEMPERATURE CONTROL ACTUATOR(PASSENGER’S)1. Verify the temperature control actuator operates to the hot position when connecting 12V to the terminal 3 and grounding terminal 4.
Verify that the temperture control actuator operates to the cool position when connecting in the reverse.


2. Check the voltage between terminals 5 and 6.
Specification
Door position
Voltage (5-6)
Error detecting

Max. cooling
0.3 ± 0.15V
Low voltage :
0.1V or less

Max. heating
4.7 ± 0.15V
High voltage :
4.9V or more



It will feedback current position of actuator to controls.
TEMPERATURE CONTROL ACTUATOR(DRIVER’S)1. Verify the temperature control actuator operates to the hot position when connecting 12V to the terminal 3 and grounding terminal 4.
Verify that the temperture control actuator operates to the cool position when connecting in the reverse.


2. Check the voltage between terminals 5 and 6.
Specification
Door position
Voltage (5-6)
Error detecting

Max. cooling
0.3 ± 0.15V
Low voltage :
0.1V or less

Max. heating
4.7 ± 0.15V
High voltage :
4.9V or more



REPLACEMENT
TEMPERATURE CONTROL ACTUATOR(PASSENGER’S)1. Remove the glove box (Refer to BD group).


2. Disconnect the temperature control actuator connector (A) after removing the air duct.
3. Loosen the mounting screw and then remove the temperature control actuator (.


4. Installation is the reverse order of removal.
TEMPERATURE CONTROL ACTUATOR(DRIVER’S)1. Disconnect the negative (-) battery terminal.
2. Disconnect the connector © of temperature control actuator.
3. Loosen the mounting screw and then remove the temperature control actuator(D).


4. Installation is the reverse order of removal.
Quick99Si is offline  
#6 Old 12-23-2012, 07:17 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Garden Grove, CA
2009 Azera 3.8 2005 Jeep Wrangler X 1988 K1500 Silverado
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Relative
Just experienced the same problem on wife's '09 Azera. Driver's side blows cold only. Removed the driver's Temperature Control Actuator and tested it. Worked OK. However, did notice that these two pins were slightly smaller than the other 3 pins. Gave them a slight twist to increase the tension when the plug was put back on and it worked just fine.

Mike
Relative is offline  
#7 Old 01-07-2013, 09:20 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Garden Grove, CA
2009 Azera 3.8 2005 Jeep Wrangler X 1988 K1500 Silverado
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Relative
Red face Correction

Correction:

After a couple of days, it failed again. Pulled the actuator out again and this time I opened it up to see exactly how it operated. Nothing but a DC motor with several gears to gear down the rotation of the actuator portion and a potentiometer on the final gear to indicate position by the voltage passed.

Put 12V to the DC motor in both directions. One way operated full speed and quietly. The other direction was interesting. The motor hesitated, slowly started and eventually got to full speed. The motor also sounded like it was grinding in that direction. Obviously, the motor was bad. Each time I reversed the leads after the first test, it operated at full speed, but with the grinding in one of the directions.

I suspect on my previous attempt to test it, the test itself cleared up the bind in the motor for a short while and gave a false indication to me that the connector was probably the problem.

It might be possible to replace the DC motor if one is so inclined.

Purchased a new actuator and it has been working just fine now for several days in temps less than zero. Until I obtained the new actuator, a bungee cord was used to keep the two levers flipped to give full heat to the interior on the driver's side.

Mike
Relative is offline  
#8 Old 05-28-2014, 09:17 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: omaha,ne
Drives 08 hyundai azera
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
youngen00 is an unknown quantity at this point
My 08 azera is also blowing out hot air when ac is on but cold air on passenger side. Does anyone have good step by step directions on how to replace the actuator on the drivers side?
youngen00 is offline  
#9 Old 10-29-2014, 11:35 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jayely1 is an unknown quantity at this point
Is the part number the same for the drivers side and passenger side? Anyone have photos with the instructions?
jayely1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome