Shaking at cold start - Hyundai Forums : Hyundai Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
#1 Old 02-23-2012, 08:29 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
gregorywilliams100
(Thread Starter)
Shaking at cold start

You guys have always been awesome so I hope you can help. My 2007 3.3 Sonata has begun acting up at a cold start up. The motor shakes violently and I have to cut it off and try again. It normally smooths out. This has happened intermittently two or three times in the past three years but happened twice today.

I am out of town at the moment and my wife has the car. She is worried about driving. I am thinking it is some type of sensor etc. If I knew what it was I could have her take it in and I could monitor the repair process. Just hate to have her take it in and give them Carte Blanche. Any help is greatly appreciated.
gregorywilliams100 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 02-23-2012, 08:36 AM
Senior Member
 
ActionMan's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mile High, Colorado
2009 Hyundai Sonata GLS 2.4L I4 AT - Slate Blue
Posts: 1,084
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ActionMan is an unknown quantity at this point
I would at least take it in somewhere and get it scanned to see if there are any stored codes. Even if there is no CEL light, some codes could have been stored by the computer possibly giving some indication as to the cause. It could be any number of things from bad sensor(s), to old spark plugs, to erratic fuel pump, to clogged injectors, etc.


Vehicles Owned:
  • 2009 Hyundai Sonata GLS
  • 2001 Saturn L200
  • 1986 Saab 900 Turbo
  • 1979 Datsun 210
  • 1973 Mercury Montego
ActionMan is offline  
#3 Old 02-23-2012, 08:43 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
gregorywilliams100
(Thread Starter)
I have got about 70,000 miles on the motor, do you think plugs are bad already? A quick fix is what I was hoping for, but sensors are always difficult. Hope someone has had this same issue. Hope its not some type of crank sensor, timing belt tensioner etc
gregorywilliams100 is offline  
#4 Old 02-23-2012, 08:49 AM
Senior Member
 
ActionMan's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mile High, Colorado
2009 Hyundai Sonata GLS 2.4L I4 AT - Slate Blue
Posts: 1,084
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ActionMan is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by gregorywilliams100 View Post
I have got about 70,000 miles on the motor, do you think plugs are bad already?
Well, the iridium coated plugs are supposed to last 105K miles but could go sooner if they are damaged or got fouled somewhere along the way.


Vehicles Owned:
  • 2009 Hyundai Sonata GLS
  • 2001 Saturn L200
  • 1986 Saab 900 Turbo
  • 1979 Datsun 210
  • 1973 Mercury Montego
ActionMan is offline  
#5 Old 02-23-2012, 10:32 AM
Senior Member
 
Supernova88642's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jersey
2007 NF Sonata I4
Posts: 988
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Supernova88642
I wonder if his problem and the issue I've been having could be caused by something similar. My car on cold starts something’s starts chugging like it’s not completely on / or fighting to stay on could describe it as ether, after I restart it its fine or a few rev’s of the engine will normal it out. My car doesn’t throw a cel either.

Last edited by Supernova88642; 02-23-2012 at 10:36 AM.
Supernova88642 is offline  
#6 Old 02-23-2012, 10:43 AM
JLS
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Louisville, KY USA
Drives 2009 Sonata Limited 3.3 Previous: 1997 Monte Carlo LS 1993 Accent
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
JLS
I'm not sure how similar this is to my TPS issue I posted about here.
Does the issue go away once the car is warmed up, or immediately if you turn the car off and back on?
JLS is offline  
#7 Old 02-23-2012, 10:44 AM
Senior Member
 
ActionMan's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mile High, Colorado
2009 Hyundai Sonata GLS 2.4L I4 AT - Slate Blue
Posts: 1,084
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ActionMan is an unknown quantity at this point
Supernova, I thought your problem was occuring only under remote start not when you started your vehicle with the key. Are you still having difficulties even after extending the remote start time? If so, I would try to start it with your key some cold morning to see if it really is a remote start issue or a general startup issue.


Vehicles Owned:
  • 2009 Hyundai Sonata GLS
  • 2001 Saturn L200
  • 1986 Saab 900 Turbo
  • 1979 Datsun 210
  • 1973 Mercury Montego
ActionMan is offline  
#8 Old 02-23-2012, 10:47 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
gregorywilliams100
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Supernova88642 View Post
I wonder if his problem and the issue I've been having could be caused by something similar. My car on cold starts somethingís starts chugging like itís not completely on / or fighting to stay on could describe it as ether, after I restart it its fine or a few revís of the engine will normal it out. My car doesnít throw a cel either.
This is very likely the same issue I am having. Not much help from the dealership either, said they need a consistent pattern, cannot tell by hooking it up to a diagnostic. Wonder if it could be the fuel pump? So many sensors it could be, but no cell.
gregorywilliams100 is offline  
#9 Old 02-23-2012, 10:53 AM
Senior Member
 
Supernova88642's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jersey
2007 NF Sonata I4
Posts: 988
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Supernova88642
I was just throwing that out there, i haven't changed the crank time on the remote start yet its been pretty warm out the past few days and its started up fine i should stop being a jackass and go do it. And your right i should start the car with the key and see how it starts. Im always just in such a rush to get everywhere that the remote start is great turn it on walk out and go.
Supernova88642 is offline  
#10 Old 02-23-2012, 11:02 AM
Senior Member
 
Supernova88642's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jersey
2007 NF Sonata I4
Posts: 988
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Supernova88642
Reading the TPS thread it actually sounds alot like what my car does. Is that something that would only affect V6 engines i have an I4
Supernova88642 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome