Manual Transmission Problems - Hyundai Forums : Hyundai Forum

Register Home Forums Active Topics Photo Gallery Garage Members List Calendar Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Hyundai-Forums.com is the premier Hyundai Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-01-2008, 02:59 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 16
wespinosa
Default

i recently bought a new accent and after about a 1000 miles it occasionaly started to grind a little when i shift into 2nd. it only happens when i shift straight from 1st to 2nd(if i move the stick to nuetral inbetween, it doesn't happen). it's alot better if the transmission is warm and i shift slowly. it also occasionaly happens when shifting from 3rd to 4th. anyone have any idea what this might be? would new gear oil help maybe? thanks.
wespinosa is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-01-2008, 07:29 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
J..M's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 223
J..M
Send a message via MSN to J..M
Default

New as in "Brand New" or New as in "New To You" ?

Brand New Take it back to the dealer & slap him a bit

New to you, yeah you could change the oil, Transmission oil doesn't fall to pieces like engine oil does, however some @ least Semi Synthetic 75W90 Bout 2.2 Litres as I remember...... Usually gearbox oil goes missing & then the gearbox starts to act up, however if you find that all the oil is present .... Change it, unfortunately should that not rectify the issue, you may have just to get used to changing gear slowly....... Sounds like the Syncro's are acting up ...... Yeah you could have a transmission specialist look at it ..... Costya more than the cars worth for him to spit on it tho .....
__________________
<span style=\'font-family:Optima\'>Make Poverty History........ Cheaper Drugs Now!!!!!</span>
J..M is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-02-2008, 10:48 AM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 16
wespinosa
Default

brand new to me, it's 2002 with 60k miles. sorry forgot to mention that.

yeah, thats about what i thought. i'll check and maybe change the gearbox oil today and hopefuly that will help with the problem. thanks.
wespinosa is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-02-2008, 11:45 AM   #4 (permalink)
Senior Member
 
J..M's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 223
J..M
Send a message via MSN to J..M
Default

Make sure the clutch is disengaging fully too..... It might need bleeding
__________________
<span style=\'font-family:Optima\'>Make Poverty History........ Cheaper Drugs Now!!!!!</span>
J..M is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-02-2008, 06:29 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
BH206's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 341
BH206 is an unknown quantity at this point
Send a message via ICQ to BH206 Send a message via MSN to BH206
Default

worn syncros.

Letting the revs fall a bit on up-shifts helps (Like the pause when you shift into neutral).
BH206 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-02-2008, 06:37 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
J..M's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 223
J..M
Send a message via MSN to J..M
Default

Ours is the same 72K & showing signs of wear

Its enough to give ya haemorrhoids I tells ya :P
__________________
<span style=\'font-family:Optima\'>Make Poverty History........ Cheaper Drugs Now!!!!!</span>
J..M is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2008, 08:20 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
moonz's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 249
moonz
Default

First off, check the tranny's oil level. One time I had a car that would grind a little when I shifted it. When I checked the tranny gear-oil, it was low. Maybe you too will be that lucky!
moonz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Random Question


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 02:25 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.