2002 Accent Hard Shift (Automatic) - Hyundai Forums : Hyundai Forum

Register Home Forums Active Topics Photo Gallery Garage Members List Calendar Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Hyundai-Forums.com is the premier Hyundai Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-30-2013, 11:01 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Midwest
Drives 02 Accent
Posts: 3
soulmonger is an unknown quantity at this point
Default 2002 Accent Hard Shift (Automatic)

The Accent has been working great recently until the other day when I got in to go to work and now it suddenly shifts very hard into 2nd. And sometimes 3rd.

This problem seems to come and go. Sometimes it will shift smoothly. Other times it will have to reach super high rpm and I will have to let off the gas and slowly accelerate to get it to shift. This seems to happen throughout all the gears and it does not make any difference if overdrive is turned on or off. Also reverse works just fine.

I checked the fluid and it is at the proper level. It does seem to be a little dirty (not burnt) so I am planning on changing the transmission fluid, but something tells me that is not going to solve this issue. It seems like an electrical issue to me. Anyone have any advice on what it could be?

Oh yeah, and there are no codes at all on the car.

EDIT - Don't know if it matters but the car just turned over to 100k miles. I've been reading on here about all the problems the automatic trannys have in this car but 100k seems a bit early to have any serious transmission problems.

Last edited by soulmonger; 04-30-2013 at 11:08 AM.
soulmonger is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-30-2013, 01:47 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: NY
Drives 01' Accent GS 1.6 DOHC
Posts: 137
01Accent16
Default

You would be surprised how early the tranny will go lol. Mine was shifting hard and I did the same thing...changed fluid and filter. Didn't make a difference. Either yours is starting to go, or something else I don't know of. I'm sure someone can help with these crappy transmissions.
01Accent16 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Random Question


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 11:52 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.