Cooling fan problem - Hyundai Forums : Hyundai Forum

Register Home Forums Active Topics Photo Gallery Garage Members List Calendar Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Hyundai-Forums.com is the premier Hyundai Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-13-2012, 04:58 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: newcastle/nsw/australia
Drives Getz 2007
Posts: 2
rallyrs is an unknown quantity at this point
Default Cooling fan problem

Getz 1.6 2007.
Had a problem a while ago, didnt notice I dropped a screwdriver whilst working on car and it dropped into the coolant fan shroud. It jammed the coolant fan and killed the fan motor. I've replaced the fan and fuse and the the new fan is working fine, and i've observed it changing from low to high speed as per design. The only problem I have, with the engine running and the coolant fan running, if I turn on the A/C the fan stops. I've placed a thermometer in the radiator and operated the car. If I turn the A/C on, the coolant temp goes past the fan switch on points and doesnt operate, turning the a/c off and coolant fan comes straight on.
Any idea why the operation of the A/C is disabling the coolant fan ?
rallyrs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-04-2012, 05:42 AM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: newcastle/nsw/australia
Drives Getz 2007
Posts: 2
rallyrs is an unknown quantity at this point
Default

got to the bottom of this today.
The a/c gas had discharged due to a damaged condensor core. I replaced the condensor and regassed the system and the engine fan is now working normally. Must be something wrong in the ecu logic that disables the engine fan when the a/c button is turned on and there is no refrigerant in the system.
rallyrs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 10:30 AM   #3 (permalink)
MODERATOR
 
RBURGOSS's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Costa Rica
Drives Terracan CRDi (2004) and Getz 3dr 1.6 sport (2008)
Posts: 1,462
RBURGOSS is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by rallyrs View Post
got to the bottom of this today.
The a/c gas had discharged due to a damaged condensor core. I replaced the condensor and regassed the system and the engine fan is now working normally. Must be something wrong in the ecu logic that disables the engine fan when the a/c button is turned on and there is no refrigerant in the system.

Thanks for the update. Good to know this information.
__________________
Robert B.

Don't forget to participate and vote in the February 2013 ROTM thread at http://www.hyundai-forums.com/249-ri...2013-rotm.html
RBURGOSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hyundai Forums : Hyundai Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Random Question


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 11:31 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.